Home > Articole ISO > Laboratoare clinice din SUA arata interes pentru acreditarea ISO 15189

Pentru moment exista un numar mic de laboratoare medicale acreditate ISO 15189 in SUA, insa ele apartin unor organizatii mari, iar numarul lor este in crestere.

Unul cate unul, laboratoarele clinice din Statele Unite urmeaza etapele necesare obtinerii acreditarii conform standardelor ISO 15189 sau CAP 15189. Este o tendinta care se desfasoara fara prea mult zgomot si despre care urmeaza sa se mai vorbeasca in lumea laboratoarelor medicale si a testarii patologice.

Este, de asemenea, o tendinta in care sunt implicate laboratoarele clinice de toate marimile. De exemplu, pentru multi poate fi o surpriza faptul ca organizatia de miliarde de dolari Laboratory Corporation of America detine cinci laboratoare clinice in diferite locatii care au castigat acreditarea CAP 15189.

ISO 15189 este o tendinta semnificativa in domeniul laboratoarelor clinice

Ceea ce face ca aceasta tendinta incipienta sa fie una semnificativa pentru intreaga industrie a laboratoarelor clinice este faptul ca standardul international ISO 15189 este o poarta de acces catre utilizarea eficace a unui sistem de management al calitatii (SMC), care este parte integranta a standardelor ISO. Aceste standarde acopera diverse domenii, de la standardul de baza ISO 9001 pana la ISO 15189 – Laboratoare medicale si ISO 17025 – Competenta laboratoarelor de incercari si etalonari.

SMC este “ingredientul secret al acreditarii ISO.” Si asta pentru ca sistemul de management al calitatii, odata implementat in mod adecvat de un laborator clinic sau de un laborator de patologie, ofera o temelie pentru imbunatatirea continua a fiecarui domeniu specific din organizatie. De obicei, toti angajatii dintr-un laborator medical acreditat ISO 15189 sunt instruiti cu privire la sistemul de management al calitatii.

In consecinta, SMC devine cadrul partajat pentru a identifica sursa erorilor sistemice si pentru a descoperi cum pot fi indeplinite mai bine asteptarile si nevoile clientilor laboratorului.

Si mai semnificativ este faptul ca, in laboratoarele acreditate ISO 15189, SMC implica toate activitatile organizatiei. Acesta reuneste activitatile de management, vanzari, marketing, finante, curier/logistica si IT cu testarea efectiva a probelor de la pacienti. Iar acest lucru inseamna ca fiecare departament din cadrul organizatiei foloseste SMC pentru a rezolva probleme, pentru a reduce ori a elimina sursa erorilor sistemice si pentru a recunoaste si a urmari oportunitatile de a le oferi mai multa valoare clientilor.

Managementul traditional al laboratoarelor medicale

Pe de alta parte – iar diferentele sunt semnificative – un laborator clinic organizat si administrat dupa metode traditionale tinde sa isi concentreze mai mult atentia si eforturile de imbunatatire asupra fazei de analiza. Metodele traditionale de administrare a unui laborator nu implica, de obicei, intregul personal in urmarirea neincetata de imbunatatire continua si de aplicare a principiilor Six Sigma privind calitatea.

Cea mai mare adunare a laboratorelor clinice acreditate conform ISO 15189 sau CAP 15189 va avea loc pe 6-7 noiembrie 2012, la hotelul Hyatt Regency din San Antonio, Texas, in cadrul celei de-a sasea editii a evenimentului anual organizat de Lab Quality Confab.

Vorbitorii vor discuta despre propria experienta a implementarii standardului ISO 15189 in laboratorul lor, acoperind si urmatoarele subiecte:
• Ce beneficii ii poate aduce acreditarea ISO 15189 laboratorului dvs. – din punctul de vedere al unui evaluator;
• Lectiile invatate de LabCorp din acreditarea a cinci laboratoare conform sistemului de management al calitatii al standardului 15189;
• Intelegerea beneficiilor evidente si a beneficiilor subtile care decurg din acreditarea ISO 15189.

Este o ocazie unica pentru orice director de laborator clinic care este interesat sa invete mai multe despre ISO 15189. Vorbitorii vor fi disponibili si pentru discutii private, iar reprezentantii implicati in programele de acreditare ISO 15189 apartinand Colegiului Patologistilor Americani (CAP – www.cap.org) si Asociatiei Americane pentru Acreditarea Laboratoarelor (A2LA – www.a2la.org) vor fi si ei prezenti la Lab Quality Confab. Participantii vor putea astfel sa obtina toate informatiile de care au nevoie in acelasi timp si dintr-un singur loc.

Pe langa aceasta examinare detaliata si aprofundata a sistemului de management al calitatii si al standardului international ISO 15189, Lab Quality Confab mai are in program peste 40 de prezentari si peste 50 de discursuri, oferind o gama larga de informatii, cunostinte si studii de caz despre modul in care laboratoarele clinice pot utiliza metode ca Lean, Six Sigma si metode de imbunatatire rapida a proceselor pentru a obtine mai multe avantaje.

Pentru mai multe informatii despre acest eveniment, vizitati www.labqualityconfab.com.

› Laboratoare clinice din SUA arata interes pentru acreditarea ISO 15189