Home > Articole ISO > Lupta impotriva contrafacerilor dusa de ISO

De la falsificarea unor medicamente precum Viagra sau Xanax la replici indoielnice de ceasuri si genti de firma, activitatile de contrafacere cunosc o crestere constanta si devin din ce in ce mai mult o economie subterana infloritoare. Iar in timp ce falsificatorii au parte de profituri semnificative, milioane de consumatori se confrunta cu riscuri asociate utilizarii unor produse nesigure si ineficiente.

Cine nu a fost tentat sa achizitioneze o geanta sau un ceas de firma contrafacut? Astfel de produse se gasesc la preturi reprezentand un procent infim din costul unui bun autentic, care, in functie de stilul si materialul folosit, poate ajunge sa coste sute sau chiar mii de euro. Exista insa si o multitudine de motive pentru a nu achizitiona astfel de produse, primul si cel mai important referindu-se la faptul ca replicile pot rani oamenii si afecteaza economia.

In ciuda faptului ca este ilegala, activitatea de contrafacere este infloritoare. Produsele contrafacute exista, virtual, in toate domeniile – alimentatie, bauturi, imbracaminte, incaltaminte, farmaceutice, electronice, subansamble auto, jucarii, valuta, bilete pentru sistemele de transport si concerte, alcool, tigari, parfumuri, materiale de constructii si multe alte categorii.

De cele mai multe ori falsificatorii profita de preferinta consumatorilor pentru preturile mici. Insa acestia trebuie sa recunoasca ca exista o diferenta reala intre un pret mic si un chilipir. Iar pretul mic oferit de falsificatori vine si cu o serie de costuri ascunse suplimentare.

In timp de activitatea de contrafacere se bucura de profituri semnificative, milioane de consumatori sunt in permanent pericol datorita utilizarii de produse nesigure si ineficiente. Profesorul Hyeonho Park, directorul Institutului de investigare a delictelor din cadrul universitatii Yongin, Coreea de Sud, declara ca riscurile de sanatate asociate produselor contrafacute sunt foarte diverse.

Exemplele se refera la introducerea unor cantitati letale de melanina in formula de lapte pentru sugari, colorantul alimentar cancerigen Sudan Red, medicamente cu ingrediente active in cantitati mici sau inexistente, parti componente de avion care cedeaza la uzura si cabluri electrice ce nu respecta standardele si pot lua foc.
Una din cele mai daunatoare forme de contrafacere se refera la medicamentele false. In ultimii ani a existat un interes crescut al pietei in fabricarea, comercializarea si consumarea acestor produse – de cele mai multe ori cu rezultate negative si uneori fatale.

Infloritoarele afaceri cu falsuri

In anul 2012, serviciul vamal si de protectie a granitelor din Statele Unite precum si divizia antiimigratie a capturat 22848 de transporturi de bunuri contrafacute, evaluate la 1,26 miliarde de doalri. Din pacate, se stie ca aceste capturi reprezinta doar o mica parte din piata bunurilor contrafacute. La nivel global, traficul de bunuri contrafacute este mult mai mare si se afla intr-o continua crestere.

Cota de piata a industriei contrafacerilor este uluitoare. Un raport al Organizatiei pentru cooperare economica si dezvoltare (OECD) estimeaza valoarea bunurilor contrafacute care tranziteaza granitele internationale la peste 250 de miliarde de dolari pentru anul 2007. Este de departe cel mai mare flagel al economiei subterane, depasind cu mult alte domenii din aceeasi zona, cum ar fi contrabanda de arme si traficul de fiinte umane. Acest domeniu ajunge sa rivalizeze chiar si cu tranzactiile internationale cu droguri de risc interzise.

Domnul Brian Monks, vicepresedinte operatiuni anti-contrafacere din cadrul companiei Underwriters Laboratories Inc., pune degetul pe rana: contrafacerile au devenit unele din cele mai importante activitati ale crimei organizate.

“In zilele noastre experimentam la nivel global conditii pentru o “furtuna perfecta” in ceea ce priveste oferta si cererea de produse contrafacute si piratate. Furtul proprietatii intelectuale reprezinta o crima internationala serioasa si ea atinge actualmente proportii epidemice, continuand sa se dezvolte an dupa an.”

“Aceasta activitate criminala este complexa, sofisticata si extrem de greu de eradicat precum operatiunile cu drogurile ilegale. Produsele contrafacute nu doar jefuiesc economiile nationale de miliarde de euro ci pun in primejdie siguranta si sanatatea consumatorilor, concomitent cu finantarea crimei organizate.” Foarte ingrijorator este faptul ca autoritatile americane au raportat ca vanzarea bunurilor contrafacute, incluzand gentile de firma falsificate, reprezinta o sursa de finantare pentru grupurile teroriste la nivel mondial.

Delictul secolului

Contrafacerea produselor a fost descrisa de multi drept “delictul secolului 21”. Cresterea acestei activitati criminale a urmat cresterea generala a economiei globale. Spre exemplu, pe masura ce produsele sunt transportate mai departe de companiile care au proiectat de la inceput aceste produse, exista mai multe sanse ca acestea sa fie inlocuite si contrafacute de-a lungul traseului de aprovizionare. Mai mult chiar, Internetul a alimentat si mai mult amploarea si domeniul de actiune al acestor activitati criminale.

Va puteti intreba care este de fapt problema? Adevarul este cu adevarat uimitor. Produsele contrafacute creeaza un comert subteran care lipseste guvernele de venituri pentru servicii publice vitale, impunand poveri si mai mari platitorilor de taxe.

Mai mult chiar, activitatile de contrafacere pot reduce in mod semnificativ profitabilitatea afacerilor legale. La nivel international, se estimeaza ca comertul cu produse contrafacute cauzeaza pierderi intre 500 si 700 de miliarde dolari, anual, companiilor legitime.

Pana in anul 2015, Camera de comert internationala (ICC) se asteapta ca valoarea bunurilor contrafacute sa depaseasca 1,7 trilioane dolari. Acesta cifra reprezinta mai mult de 2% din productia economica glabala curenta.
Mai mult chiar, activitatile de contrafacere nu doar distrug economia la vedere dar cauzeza si tulburari financiare pentru mediul de afaceri, constand in cifre de afaceri diminuate, furtul de know-how, pierderi de locuri de munca, procese cauzate de produsele piratate, cresteri de preturi alimentate de necesitatea implementarii de sisteme de securitate utilizate pentru a ingardi activitatile criminale organizate si de investitiile in cercetare si dezvoltare.

Camera de comert internationala estimeaza pierderile cauzate de neplata taxelor, cauzate de bunurile contrafacute, la peste 125 miliarde de doari, doar pentru tarile dezvoltate economic. In plus, peste 2,5 milioane de locuri de munca sunt pierdute ca rezultat al produselor falsificate.

Ideea de baza este ca activitatea de contrafacere costa enorm. Aceste costuri pot compromite supravietuirea pe termen lung a unei afaceri. Prin urmare este cruciala protejarea produselor si bunurilor materiale, in special in vremuri economice tulburi, cand mediul de afaceri trebuie sa-si maximizeze profitabilitatea.

Destructurarea retelelor criminale

Ce s-a facut la nivel global pentru a face fata acestei probleme? Domnul Mike O’Niel, secretar al comisiei tehnice ISO/TC 247 cu privire la contramasurile si controlul antifrauda, declara ca activitatile de combatere a contrafacerilor se concentreaza in patru directii principale:

1. Actiuni legislative pentru a crea si adopta legi si tratate care protejeaza drepturile de proprietate intelectuala, penalizand contrafacerile

2. Actiuni ale organismelor vamale nationale pentru prevenirea intrarii in tara a produselor contrafacute, alaturi de actiuni politienesti locale si nationale pentru distrugerea lanturilor de distributie a bunurilor contrafacute.

3. Eforturile industriei private pentru a crea tehnologii impotriva contrafacerilor si sisteme pentru protejarea propriilor bunuri, incluzand tehnologii anti-contrafacere, identificarea si trasabilitatea produselor realizate

4. Dezvoltarea de standarde nationale si internationale pentru a sprijini domeniul privat si agentiile guvernamemtale care lupta impotriva acestui falgel

In opinia domnului Brian Monks, pentru a proteja eficient proprietatea intelectuala de acest inamic globalizat, adaptabil si din ce in ce mai industrializat, resursele si eforturile limitate existente trebuie concentrate catre luarea unor actiuni corecte, la momentul potrivit, in cadrul unor strategii eficiente.

Profesorul Park este de acord ca costurile asociate combaterii contrafacerilor nu sunt deloc neglijabile – acesta fiind unul din motivele pentru care standardele ISO sunt extrem de utile. “Standardele ISO pot preveni sau reduce orice tip de pierderi, tangibile sau intangibile si costurile asociate atacurilor frauduloase, intr-o maniera economica.”

Strategia standardelor ISO

Asdar cum pot ajuta standardele? Pe scurt, standardele ISO au ca obiectiv cresterea increderii consumatorului, crearea unor lanturi de aprovizionare mai sigure si sprijinirea autoritatilor publice pentru crearea si implementarea unor politici preventive, punitive si de intimidare.

David Brown, presedintele comitetului tehnic ISO/TC 247, spune ca aria de actiune a organizatiei ISO asigura standardelor strategia perfecta. “Cartelurile ce deruleaza activitati de contrafacere opereaza la nivel international, asadar este nevoie de o strategie aplicabila international. Procesul de dezvoltare al standardelor ISO permite expertilor globali din industrie sa fie direct implicati, rezultand metode de atenuare care se integreaza perfect cu practicile din industrie.”

Organismele de aplicare a legii vor beneficia nu doar de participarea la dezvoltarea standardelor ISO, dar si de sustinere la nivelul activitatilor proprii de zi cu zi. “Detinand metode de diminuare comune a contrafacerilor, la nivelul tuturor ramurilor industriale, agentii de aplicare a legii vor fi sprijiniti in activitatea lor. Acest lucru este posibil prin reducerea timpului alocat instruirii si formarii, avand in vedere ca o abilitate invatata pentru un anumit domeniu poate fi utilizata si in alte domenii.”

De asemenea, supravegherea pietei poate fi utilizata pentru a bloca proliferarea bunurilor contrafacute, dupa cum explica Graeme Drake, proprietar al companiei de consultanta internationala n management GED Advisory, prin asigurarea faptului va produsul plasat pe piata este conform reglementarilor tehnice relevante.

De asemenea, standardele de evaluare a conformitatii pot fi utilizate in supravegehrea pietei pentru a sprijini activitatile de combatere a contrafacerilor, prin verificarea bunurilor inainte de a fi lansate pe piata, la nivelul granitelor si prin intermendiul supravegherii post-comercializare, actiuni derulate de organismele de reglementare, furnizori si asociatii ale consumatorilor.

Supravegherea pietei reprezinta un instrument crucial de politica care protejeaza sanatatea consumatorilor si siguranta lucratorilor prin eliminarea de pe piata a produselor periculoase. De asemenea, asigura conditii egale participantilor la jocul pietei, prin luarea de actiuni punitive impotriva fabricantilor fraudulosi.

Limitarea costurilor

Nu exista niciun dubiu cu privire la faptul ca cooperarea internationala este esentiala pentru lupata impotriva contrafacerilor si a fraudei. Legislatia si aparatul politienesc joaca roluri esentiale in aducerea falsificatorilor in fata legii. Insa aceste organisme nu pot face totul singure. Standardele internationale pot fi parte a solutiei.

In opinia d-lui Brian Monks “ISO poate sprijini eforturile internationale pentru protejarea consumatorilor de pe intreg globul prin continuarea activitatii la standardele anti-contrafacere, in special in cazul celor referitoare la solutiile de autentificare a produselor de-a lungul lantului de aprovizionare, de la fabricant la consumatorul final. Standardele ISO pot armoniza eforturile internationale, diseminand cele mai bune practici legate de protejarea produsului si de cresterea increderii consumatorilor.”

Si chiar daca standardele nu pot rezolva in intregime problema contrafacerilor, ele pot cu siguranta sa limiteze pierderile financiare si consecintele sociale care rezulta in urma fraudelor. Utilizarea lor asigura o solutie eficienta din punct de vedere al costurilor pentru a ajuta mediul de afaceri sa lupte impotriva contrafacerilor – o activitate ilegala desfasurata de retele foarte greu de stopat.

Riposta standardelor ISO la flagelul contrafacerilor

Standardele ISO dezvoltate de ISO/TC 247 cu privire la contramasurile la contrafaceri si controlul acestora furnizeaza organizatiilor cele mai bune practici si sisteme pentru sprijinirea propriilor tehnologii anti-contrafacere, alaturi de sisteme de management pentru protejarea organziatiilor impotriva atacurilor externe.
Portofoliul curent al ISO/TC 246 include:

ISO 12931:2012: Criterii de performanta pentru solutiile de autentificare utilzate pentru combaterea contrafacerilor bunurilor materiale

ISO 16678, Orientari cu privire la identificarea interoperabila a obiectelor si sisteme de autentificare conexe pentru descurajarea contrafacerilor si a comertului ilicit

ISO 18482, Sistem de management al securitatii – Ghid de utilizare – Evaluarea riscurilor de securitate

ISO 18641, Contramasuri si control antifrauda – terminlogie

ISO 34001, Sistem de management al securitatii

Printre alte documente ISO utile pentru supravegherea pietei si combaterea contrafacerilor amintim : Un ghid de bune practici – Principii si practici de reglementare a produselor si de supraveghere a pietei precum si setul de standarde ISO/CASCO si ghidurile pentru inspectare (ISO/IEC 17020), testare (ISO/IEC 17025) si certificare a produsului (ISO/IEC 17065) si de marcare a conformitatii produslui (Ghidurile 23 si 27). (conf. comunicat ISO)

› Lupta impotriva contrafacerilor dusa de ISO