Home > Articole ISO > Managementul mediului si dezvoltarea durabila

Organizatiile de pe tot cuprinsul globului, alaturi de toti partenerii interesati, devin din ce in ce mai constiente de necesitatea managementului mediului, de comportoamentul social responsabil, de cresterea si dezvoltarea economica sustenabila.

In consecinta, pe masura ce managementul proactiv al aspectelor legate de mediu dezvolta interconexiuni cu managementul riscurilor intreprinderii, guvernanta corporativa si performanta corespunzatoare a practicilor si operatiunilor financiare, standardele internationale devin din ce mai importante pentru organizatiile care lucreaza pentru definirea si implementarea de practici comune si comparabile de management al mediului , in vederea dezvoltarii durabile a propriilor organizatii, produse si servicii.

Mai mult, guvernele si organismele reglementatoare folosesc din ce in ce mai mult standardele ISO pentru oferirea unui cadru in asigurarea compatibilitatea si coerenta, atat la nivel national si international.

Standardele internationale ISO si documentele normative inrudite ofera consumatorilor, organismelor de reglementare si organizatiilor din domeniul public si privat instrumente pentru abordarea aspectelor de mediu cu urmatoarele caracteristici:

Credibilitatea din punct de vedere tehnic avand in vedere ca standardele ISO insumeaza cunostintele cumulate ale unui numar semnificativ de experti internationali.

Indeplinirea cerintelor tuturor partilor interesate avand in vedere ca dezvoltarea standardelor ISO se bazeaza pe consens si pe date semnificative culese din intreaga lume.

Facilitarea dezvoltarii de cerinte uniforme avand in vedere ca dezvoltarea standardelor ISO se bazeaza pe participarea institutiilor nationale membre din toate regiunile globului.

Promovarea eficientei tinand cont ca aceleasi standarde sunt implementate la nivelul pietelor, sectoarelor industriale si/sau jurisdictiilor la nivel mondial.

Sprijinul conformitatii reglementate ca urmare a faptului ca standardele sunt folosite pentru a indeplini cerintele pietei si ale organismelor de reglementare.

Cresterea increderii investitorilor avand in vedere ca standardele pot fi utilizate pentru dovedirea conformitatii prin intermediul auditului, inspectiei sau certificarii. Astfel creste increderea in produse, servicii si sisteme a caror conformitate la standardele ISO poate fi demonstrata; in plus se ofera si un sprijin practic pentru activitatea de reglementare.

› Managementul mediului si dezvoltarea durabila