Prin intermediul planului anual de asistenta tehnica, ISO pune la dispozitie o gama larga de proiecte de asistenta tehnica, folosind metodele cele mai adaptate nevoilor membrilor ISO din tarile in curs de dezvoltare. Principalele metode de punere in practica a asistentei tehnice sunt urmatoarele :
Seminariile : Seminariile sunt organizate cu scopul de a creste gradul de constientizare in ceea ce priveste un anumit subiect in randul partilor interesate implicate in standardizarea internationala ori in randul utilizatorilor de standarde internationale, atat din sectorul public, cat si din cel privat. Seminariile pot fi organizate la nivel global, regional sau national, de-a lungul a doua sau trei zile, implicand, de obicei, un numar intre 50 si 200 de participanti.
Atelierele : Atelierele (workshops) dau posibilitatea intalnirii partilor interesate si/sau expertilor, de obicei timp de trei-cinci zile, cu scopul de a trata un subiect anume intr-o maniera structurata. Un atelier poate include un element interactiv care permite schimbul de informatii si de experienta, de obicei prin intermediul unor grupuri mai mici. Atelierele sunt organizate la nivel global, regional sau national si gazduiesc un numar atent definit de participanti.
Cursurile de formare : Cursurile de formare trateaza subiecte specifice care dau posibilitatea participantilor sa aiba un rol mai activ in cadrul standardizarii internationale. Cursurile de formare pot gazdui pana la 20 de participanti si sunt organizate la nivel global, regional sau national.
Conferintele : Conferintele sunt tinute mai degraba cu scopul de a impartasi si de a distribui informatii, decat de a preda sau de a instrui. Conferintele pot fi organizate la nivel global, regional sau national. Ele vizeaza o audienta larga si pot atrage pana la 200 de participanti.
Cursurile de formare de instructori (Training-of-trainers – ToT) : Aceste cursuri sunt organizate cu scopul de a ajuta organismele nationale de standardizare sa-si imbunatateasca capacitatea de a oferi instruire eficienta partilor interesate pe plan national si organizatiilor delegate implicate in standardizare si in activitati asociate. Cursurile de acest gen dureaza in mod obisnuit o saptamana si sunt organizate la nivel global, regional sau national. Ele sunt frecvent urmate de o serie de cursuri oferite de cei nou instruiti.
Sponsorizarile : Este oferit sprijin membrilor ISO din tarile in curs de dezvoltare pentru a incuraja participarea lor la intalniri ale comitetelor tehnice ISO (TCs), subcomitetelor (SCs) si grupurilor de lucru (WGs). Sprijinul vizeaza sa ofere un catalizator care sa genereze o participare mai larga din partea tarilor in curs de dezvoltare la intalnirile organizate de ISO/TCs/SCs/WGs. Exista urmatoarele doua tipuri de sponsorizari care sunt puse la dispozitia membrilor ISO:
Sponsorizarile ad-hoc : ISO sprijina sponsorizarile ad-hoc, oferind calatorii aeriene numai membrilor care doresc sa participe la un anume TC,SC sau WG ales de ei. Membrul respectiv poate avea calitatea de membru participant sau de membru observator in cadrul respectivului TC, SC sau WG. Orice membru poate beneficia de maxim trei astfel de sponsorizari in fiecare an. Aplicatiile pentru aceste sponsorizari sunt depuse de membri din proprie initiativa.
Sponsorizarile pe baza de proiect : ISO pune la dispozitie calatorii cu avionul, cazare si indemnizatie membrilor care participa la anumite TCs, SCs sau WGs. Aceste sponsorizari sunt oferite de ISO numai pe baza de invitatie si sunt limitate din cauza constrangerilor financiare, unui numar de tari a caror participare este considerata esentiala pentru anumite TC, SC sau WG. Se acorda prioritate membrilor participanti, iar candidatii trebuie sa satisfaca anumite profiluri tehnice stricte. Continuarea acestui sprijin depinde de membri – daca ei pun la punct sau nu comitete nationale “oglinda” si daca le mentin, acestea implicand parti interesate relevante.
Bursele : Acestea permite instruirea specializata a unor anume indivizi provenind din tari in curs de dezvoltare, urmand ca ei sa devina membri recunoscuti in domeniul lor de expertiza. (sursa: Catalogul de asistenta tehnica ISO si de programe de formare pentru membrii ISO)