Reconfigurarea managementului – Un nou format pentru viitoarele standarde ISO ale sistemelor de management
18 iulie 2012. ISO si-a finalizat de curand lucrarile intreprinse pentru a furniza o structura identica si text, termeni si definitii comune in viitoarele standarde pentru sistemele de management. Acest format armonizat va garanta coerenta intre standardele viitoare si cele revizuite si va simplifica utilizarea lor integrata, facilitand lectura si intelegerea lor de catre utilizatori.
Trei standarde referitoare la sisteme de management au fost deja publicate in acest nou format armonizat, iar alte sapte standarde sunt in curs de a fi si ele publicate. Atat ISO 9001, cat si ISO 14001 vor urma noua schema in timpul procesului lor de revizuire.
De ce ?
De-a lungul timpului, Organizatia Internationala pentru Standardizare a publicat numeroase standarde pentru sistemele de management, avand diverse teme, cum ar fi calitatea si mediul, securitatea informatiei, continuitatea afacerii si inregistrarile. Desi au multe elemente in comun, standardele ISO privind sistemele de management se prezinta sub forme si structuri diferite. Acest lucru creeaza uneori confuzie si dificultati in stadiul de implementare.
De la teorie la practica
Toate comitetele tehnice care elaboreaza standarde pentru sistemele de management trebuie sa respecte Anexa SL din noul Supliment ISO consolidat. Anexa SL armonizeaza structura, textul, termenii si definitiile, lasandu-le, in acelasi timp, dezvoltatorilor de standarde destula flexibilitate pentru a integra propriile lor subiecte si cerinte tehnice. Caseta 1 include structura de nivel inalt si ofera exemple de definitii si de texte identice.
Caseta 1 : Exemple din noua Anexa SL
Structura de nivel inalt :
• Articolul 1 – Domeniul de aplicare;
• Articolul 2 – Referinte normative;
• Articolul 3 – Termeni si definitii;
• Articolul 4 – Contextul organizatiei;
• Articolul 5 – Leadership;
• Articolul 6 – Planificare;
• Articolul 7 – Suport;
• Articolul 8 – Operare;
• Articolul 9 – Evaluarea performantei;
• Articolul 10 – Imbunatatire.
Exemple de definitii identice :
Organizatie, parte interesata, politica, obiective, competenta, conformitate.
Exemple de text identic :
Conducerea superioara trebuie sa se asigure ca responsabilitatile si autoritatea rolurilor relevante sunt alocate si comunicate in cadrul organizatiei.
Noi cerinte
In vocabular intervin diferente subtile de limbaj: nu mai este vorba, de pilda, de documente si inregistrari, ci de informatii documentate, recurgand la IT si la alte instrumente pentru a ilustra procesele in curs de desfasurare. Noul text recunoaste utilizarea conceptului extins de risc si nevoia de a intelege riscul si de a-l integra in sistemul de management. De asemenea, el ii incurajeaza pe toti sa considere masurile preventive ca pe un concept mai amplu decat simpla prevenire a repetarii unui incident.
Nicio provocare nu este prea mare
Orice schimbare prezinta provocari si oportunitati. Iar aceasta nu este o exceptie. In urmatoarele cateva luni, ISO va incerca sa explice in ce consta aceasta schimbare pentru a evita orice confuzie si pentru a imbunatati nivelul de intelegere al comitetelor tehnice in chestiune, ca si al utilizatorilor standardelor.
Ce urmeaza ?
Va fi nevoie de cativa ani pentru ca toate standardele sistemelor de management sa fie armonizate pe deplin. Cu toate acestea, exista deja un numar impresionant de standarde care au folosit noul format pe masura ce el a fost pus la punct.
Doua dintre cele mai importante standarde ISO referitoare la sisteme de managemement sunt in plin proces de revizuire (ISO 9001 si ISO 14001) si amandoua vor utiliza noul format. Caseta 2 prezinta lista standardelor care au utilizat noua abordare.
Grupul Mixt de Coordonare Tehnica (JTCG) este responsabil pentru dezvoltarea documentului, la cererea Biroului ISO de Management Tehnic (TMB). JTCG planuieste sa stranga informatii despre experienta utilizatorilor din 2012. El poate raspunde oricaror intrebari puse de redactorii de standarde, desi utilizatorii ar trebui sa se adreseze in prealabil propriului grup de standardizare.
Caseta 2 : Situatia actuala a armonizarii
• ISO 30301:2011, Informare si documentare – Sisteme de management pentru inregistrari – Cerinte (Armonizat cu Anexa SL)
• ISO 22301:2012, Securitatea sociala – Sisteme de management al continuitatii afacerii – Cerinte (Armonizat cu Anexa SL)
• ISO 20121:2012, Sisteme de management al sustenabilitatii evenimentelor – Cerinte si ghid de utilizare (Armonizat cu Anexa SL)
• ISO 39001, Sisteme de management al sigurantei rutiere – Cerinte cu ghid de utilizare (Programat spre publicare in septembrie 2012, in conformitate cu Anexa SL)
• ISO/IEC 27001, Tehnologia informatiei – Tehnici de securitate – Sisteme de management al securitatii informatiei – Cerinte (In curs de revizuire, programat spre publicare in 2013, in conformitate cu Anexa SL)
• ISO 55001, Managementul bunurilor – Cerinte (Programat spre publicare in 2014, in conformitate cu Anexa SL)
• ISO 16125, Contramasuri si masuri de control impotriva fraudei – Sistem de management al securitatii – Cerinte (Programat spre publicare in 2013, in conformitate cu Anexa SL)
Urmatoarele standarde ale sistemelor de management au fost publicate inainte de decizia TMB si nu a fost luata inca nicio hotarare in privinta revizuirii lor :
• ISO 22000:2005, Sisteme de management al sigurantei alimentare – Cerinte pentru orice organizatie din lantul alimentar
• ISO 28000:2007, Specificatie pentru sistemele de management al securitatii pentru lantul de aprovizionare
• ISO 30000:2009, Nave si tehnologie maritima – Sisteme de management pentru reciclarea navelor – Specificatii privind sistemele de management pentru unitati sigure si ecologice de reciclare a navelor
• ISO/IEC 20000-1:2011, Tehnologia informatiei – Managementul serviciilor – Partea 1 : Cerinte privind sistemul de management al serviciilor
• ISO 50001:2011, Sisteme de management al energiei – Cerinte cu ghid de utilizare
Despre autori
Dr. Anne-Marie Warris
Presedinta JTCG si presedinta comitetului tehnic ISO/TC 207, Managementul mediului, subcomitetul SC 1, Sisteme de management al mediului, are o experienta de peste 12 ani in standardizare. In cadrul Lloyd’s Register, dr. Warris supravegheaza activitatea Diviziei Maritime, asigurandu-se ca aceasta asculta si sprijina partile interesate relevante din domeniul protectiei mediului. Dr. Warris este inginer agreat si ecologist agreat de The Energy Institute , detine un MBA de la London Business School si este doctor in ingineria combustiei la Imperial College din Londra.
Dr. Stefan Tangen
Secretarul JTCG si secretarul comitetului tehnic ISO/TC 223, Securitatea sociala; este implicat in standardizare de peste sapte ani; lucreaza ca manager de proiect la SIS, Institutul Suedez de Standarde. Dr. Tangen este titularul unui doctorat in ingineria productiei. (dupa un comunicat al ISO.org)