Home > Articole ISO > Noua brosura ISO, “ISO si apa”

Cum ajuta standardele ISO la rezolvarea provocarilor globale legate de apa

20 ianuarie 2012. Solutiile ISO care se adreseaza provocarilor globale esentiale legate de apa constituie subiectul unei noi brosuri, ISO & water (ISO si apa). Acest document de patru pagini ofera o scurta trecere in revista a standardelor internationale disponibile in prezent si a modului in care ele pot ajuta la rezolvarea problemelor.

Cu toate ca este esentiala pentru a supravietui, aprovizionarea cu apa poate fi ingreunata de seceta, de penurie, de schimbarile climatice, de contaminare si de poluare, de cerintele marilor orase, de irigarea intensiva si de cresterea populatiei cu standarde mai inalte de trai. Provocarile legate de apa trec peste orice hotare si necesita un raspuns global.

Standardele ISO ofera tehnologii, terminologii si bune practici armonizate, astfel incat tarile care impart aceleasi resurse de apa pot sa colaboreze eficient si eficace. Standardele sunt instrumente puternice de impartasire a solutiilor dovedite la nivel global in toate regiunile lumii.

Noua brosura subliniaza beneficiile abordarii consensuale ISO si scoate in evidenta solutiile ISO referitoare la apa pentru bunele practici in afaceri, managementul resurselor, evaluarea riscului, metrica si infrastructura. Brosura examineaza modul in care standardele ISO pentru apa pot facilita o administrare sustenabila a apei si pot creste potentialul apei, ajutand la alinarea lipsurilor si contribuind la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului elaborate de Natiunile Unite.

Dintre cele peste 19000 de standarde internationale ISO, peste 550 de standarde ISO au legatura cu apa. Ele abordeaza probleme ca gestionarea serviciilor legate de apa potabila, sistemele de apa menajera, aprovizionarea cu apa in timpul situatiilor de criza, irigatiile, calitatea si pastrarea apei (de exemplu, hidrometria, analiza calitatii, amprenta de apa) si infrastructura (de exemplu, tevile, supapele, contorizarea).

ISO lucreaza in stransa colaborare cu cele mai importate parti interesate din sectorul apei pentru a garanta relevanta si intelegerea pe piata a standardelor sale. Abordarea ISO bazata pe participarea mai multor parti interesate consolideaza contributiile venite din partea ramurilor industriale, a guvernelor, a mediului de cercetare si academic, a organizatiilor internationale si a ONG-urilor.

Printre organizatiile care contribuie la standardele ISO pentru apa se numara Organizatia Mondiala a Sanatatii, Organizatia Meteorologica Mondiala, Organizatia Alimentelor si Agriculturii, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, Asociatia Internationala a Apei si multe alte organizatii.

Datorita contributiei importante pe care o pot aduce standardele internationale in rezolvarea acestei provocari vitale si globale, apa a devenit una dintre prioritatile strategice ale Organizatiei Internationale pentru Standardizare. Un grup operativ ISO a investigat recent zonele in care standardizarea ar putea ajuta si a emis o serie de recomandari pentru viitoare activitati.

Brosura ISO & water, publicata in limbile engleza si franceza, este disponibila gratuit la secretariatul central ISO prin intermediul magazinului ISO (http://www.iso.org/iso/publications_and_e-products/environment.htm#PUB100293) sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare. Ea mai poate fi obtinuta de la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania) sau descarcata gratuit in format PDF de pe site-ul oficial ISO la adresa http://www.iso.org/iso/iso_and_water.pdf. (dupa un comunicat de presa al ISO)

› Noua brosura ISO, “ISO si apa”