Trăim vremuri provocatoare, cu toții. Lasând la o parte impactul imediat asupra sănătății fiecăruia dintre noi a Coronavirusului COVID-19, efectele economice ale acestuia vor fi resimțite mult timp. Având în vedere că focare similare ar putea deveni o întâmplare obișnuită de acum încolo, trebuie să ne întrebăm ce putem învăța și ce pași pot fi făcuți pentru a ne pregăti pentru viitor. Este lecția cea mai bună pe care trebuie să o învătăm acum.
Unele societați comerciale (precum societăți de transport, turism, din domeniul hotelier și conex și nu numai – acestea fiind doar cele mai afectate în acest moment) vor fi obligate să își închidă ușile permanent, iar multe se vor lupta să supraviețuiească. Puține firme vor traversa această perioadă neafectate. Directorii generali de companii și proprietarii de afaceri deopotrivă contează pe perseverență, cunoștințe și adaptabilitate, calități pe care le așteaptă atât de la ei înșiși cât și din cei din jurul lor, de la angajați și parteneri de afaceri, pentru a trece prin momente ca acestea. Dar, cu o criză de o asemenea scară inedită și atât de multe necunoscute, va fi nevoie de mai mult pentru a supraviețui.
Revenirea la stabilitate și creștere va necesita planuri sistematice care să țină seama de o economie fragilă, umbrită de amenințarea unei pandemii ca aceasta. Un sistem de management al continuității afacerilor ISO este modalitatea corectă de a începe completarea semnalelor. Adesea prescurtată prin „BCMS” în industrie, vorbim despre ISO 22301 și standardele ISO conexe .
Natura variată si interconectată a afacerilor globalizate adaugă straturi de complexitate suplimentare situației actuale, cu guvernele diverselor tari și experți aflați în conflict pentru a găsi cea mai bună cale de a iesi din această situație. Ceea ce sunt cu toții de acord este că nu poți fi “prea pregătit” pentru ce se intamplă acum. Vestea bună este că datele din ce în ce mai granulate ne permit să înțelegem atât mai bine cauzele cât și efectele perturbațiilor. O abordare bazată pe informații se află în centrul ISO 22301, care a fost actualizat chiar anul trecut (ISO 22301:2019) sub conducerea comitetului tehnic ISO pentru securitate și reziliență ( ISO / TC 292).
Având în vedere că un BCMS (Business Continuity Management System – Sistem de Management al Continuității Afacerilor) identifică măsuri preventive, liderii și antreprenorii actuali ar putea foarte bine să se întrebe dacă este prea târziu să înceapă. Este cu adevărat momentul pentru a crea sau actualiza un BCMS? Într-un moment în care oamenii stau acasă, cand nu se mai produce și nu se mai vinde ca în urmă cu o lună, majoritatea întreprinderilor vor avea priorități mai imediate. Există însă un mesaj de speranță pentru întreprinderile de toate dimensiunile, pentru firmele care întampină mari probleme: puteți trece prin asta, acum, dar nu va puteți permite să fiți lovite de două ori. Dacă nu ați implementat niciodată sau chiar nu ați luat în considerare un BCMS, acum ar putea fi momentul potrivit pentru a face acest lucru. (dupa un comunicat de presa ISO)