Materialul urmator prezinta un scurt plan pentru dezvoltarea unui sistem de management al sigurantei alimentare. Este explicat pe scurt modul in care puteti elabora un sistem de management al sigurantei alimentare (SMSA). Pentru a elabora un SMSA in organizatia dvs., puteti urma pasii de mai jos:
1. Demonstrati-va angajamentul fata de siguranta alimentara.
2. Documentati-va politicile organizatiei dvs. referitoare la siguranta alimentara.
3. Sprijiniti elaborarea unui SMSA complet.
4. Definiti-va domeniul si granitele SMSA.
5. Planificati elaborarea SMSA in organizatia dvs.
6. Documentati responsabilitatile si autoritatea necesare functionarii SMSA.
7. Numiti in functie un conducator al echipei care se ocupa de siguranta alimentara.
8. Numiti in functie o echipa care sa se ocupe de siguranta alimentara din organizatia dvs.
9. Elaborati mijloace de comunicare despre problemele de siguranta alimentara.
10. Puneti la dispozitie resursele de care are nevoie SMSA.
11. Puneti la dispozitie personal competent in domeniul sigurantei alimentare.
12. Puneti la dispozitie programe de formare si de constientizare.
13. Puneti la dispozitie infrastructura necesara si mediul de lucru.
14. Elaborati-a programele preliminare (PP).
15. Efectuati o analiza a riscurilor legate de siguranta alimentara.
16. Documentati-va riscurile legate de siguranta alimentara.
17. Specificati nivelurile acceptabile de risc.
18. Evaluati-va riscurile legate de siguranta alimentelor.
19. Alegeti masuri pentru a controla riscurile.
20. Elaborati programe preliminare operationale (PPO).
21. Pregatiti planul HACCP propriu organizatiei dvs.
22. Puneti la punct un sistem de urmarire a loturilor de produse.
23. Dezvoltati proceduri referitoare la situatiile de urgenta legate de siguranta alimentara.
24. Identificati si corectati produsele neconforme.
25. Evaluati datele si luati masuri corective.
26. Controlati produsele care sunt potential nesigure.
27. Controlati metodele de monitorizare si masurare.
28. Validati-va masurile de control privind siguranta alimentara.
29. Verificati daca SMSA a fost implementat.
30. Evaluati-va rezultatele activitatilor de verificare.
31. Efectuati audituri interne regulate ale SMSA.
32. Efectuati analize ale managementului sigurantei alimentare.
33. Documentati-va sistemul de management al sigurantei alimentare propriu organizatiei dvs.
34. Controlati documentele privind managementul sigurantei alimentare.
35. Controlati evidentele privind managementul sigurantei alimentare.
36. Actualizati-va si imbunatatiti-va continuu SMSA.
O versiune detaliata a acestui plan de dezvoltare a SMSA este expusa in partile 4 – 8 ale standardului ISO 22000.
Desigur, este posibil ca dvs. sa aveti deja implementat un sistem de management al sigurantei alimentare. Daca acest lucru este adevarat, atunci nu trebuie sa urmati un plan detaliat de dezvoltare a SMSA. In schimb, veti considera, probabil, ca este mai usor si mai eficient sa folositi o abordare orientata spre analiza lipsurilor.
O analiza a lipsurilor va compara sistemul de management al sigurantei alimentare implementat de dvs. cu cerintele ISO 22000. O astfel de comparatie va indica cu precizie zonele care nu corespund standardului (lipsurile).
Concentrandu-va spre compensarea acestor lipsuri ale sigurantei alimentare care sunt proprii organizatiei dvs., veti reusi sa va conformati destul de curand standardului ISO 22000.
Daca aveti deja implementat un SMSA, o analiza a lipsurilor merge mai la tinta si este mai eficienta. Ea are aceste atribute deoarece abordarea sa este una graduala; analiza lipsurilor ignora zonele care se conformeaza deja standardului.