Home > Articole ISO > Povestea incredibila a standardelor de scufundari

Putem sa va oferim un milion de motive care sa reliefeze faptul ca standardele sunt esentiale pentru industria turismului dar, uneori, este nevoie doar de relatarea unor cazuri concrete pentru a putea prezenta acesta idee intr-o modalitate realista.

Asadar vom prezenta cazul unei companii mici si a unui standard revolutionar, care a transformat radical una din cele mai importante activitati turistice: scufundarile.

Povestea noastra incepe in Viena, Austria. Desi este o tara mica, fara iesire la mare, Austria are un loc important in istoria scufundarilor datorita activitatii de pionierat a lui Hans Hass (care din pacate a decedat in iunie 2013); acesta a inspirat o generatie sa se implice in ceea ce era atunci o noutate – scufundarile de agrement.

In 1994, Martin Denison, un expert in scufundari, austriac de origine britanica, a infiintat propria afacere in Austria, o franciza, utilizand un sistem de calificare american pentru a instrui scafandrii si instructorii.

Mica companie a inflorit … pana cand o noua lege din domeniul sportului a impus instructorilor sa detina o licenta emisa de autoritatile locale la sugestia federatiilor nationale din domeniu. Acest demers a insemnat ca austriecii care au fost formati in sistemul american nu ar mai fi fost indreptatiti sa faca instructii legate de scufundari, inclusiv cei care activau in compania lui Martin.

Martin a apelat pentru ajutor in acesta problema la membrul national ISO, Austrian Standards (AS).In acel moment majoritatea standardelor vizau produsele de consum, scufundarile devenind unele din primele servicii standardizate.

Diferitele parti interesate s-au reunit si au dezvoltat un standard national pentru instruirea scafandrilor si a instructorilor, care permitea certificarea.

Pentru Martin acest lucru a insemnat ca, chiar daca el a folosit sistemul de instruire american, atat timp cat a respectat cerintele noilor standarde nationale, instructorii formati de el urmau sa fie recunoscuti de autoritatile locale.

Acest demers a reprezentat doar varful aisbergului si standardele din domeniul scufundarilor au devenit in curand unele din povestile de mare succes ale standardizarii din sectorul serviciilor.

Imediat ce standardele austriece au fost finalizate, Federatia europeana de sporturi subacvatice a decis sa introduca norme europene comune pentru formarea scafandrlor si instructorilor.

In loc sa reinventeze roata, ei au abordat organismul european de standardizare care a apelat la standardele austriece publicate ca un punct de plecare. Noul grup de lucru care a elaborart aceste standarde a devenit cel mai mare in comunitatea europeana de standardizare, avand aproximativ 35 de reprezentanti din 17 tari.

Curand, tari din afara Europei au inceput sa se arate interesate si standardele au fost adoptate de catre ISO, care mentine un acord de cooperare cu CEN pentru a evita dublarea inutila a muncii. In ultimii 15 ani, standardele s-au bucurat de o larga acceptare larga in scolile de scufundari din intreaga lume.

Sa luam Grecia de exemplu. A fost o vreme cand, din mii de kilometri de tarm pe care-I detinea tara, doar o portiune mica de aproximativ 160 km a fost deschisa pentru scafandri.

Insa Grecia a fost printre primii adoptatori ai standardelor si a impus obligativitatea certificarii centrelor de formare si de scufundare.

Fiind asigurati cu privire la impactul pe care il va avea acest demers asupra sigurantei acestei activitati de recreere, scufundarile sunt acum permise aproape peste tot in tara, aducand beneficii imense industriei turismului.

In mod similar, atunci cand Egiptul a impus obligativitatea standardului ISO 24803 pentru furnizorii de servicii de agrement gen scuba diving, peste 600 de centre de scufundari a inceput sa fie auditate anual. Dupa doar doi ani, Egiptul a raportat o scadere de 24% a numarului de accidente legate de scufundari.

Asadar, data viitoare cand mergeti in vacanta, aveti grija sa tineti cont de standardele de scufundari ISO 24801-X, ISO 24802-X si ISO 24803, ISO 13289 si ISO 13970.

Acesta reprezinta doar un exemplu, printre multe altele, cu privire la modul in care standardele au un impact major asupra vietii noastre. (sursa: ISO)

› Povestea incredibila a standardelor de scufundari