Home > Articole ISO > Principiile certificarii ISO 14001

Principiile fundamentale ale certificarii ISO 14001 pentru managementul mediului

Fortele sociale si politice din ziua de azi acorda o importanta sporita protectiei mediului, creand, de asemenea, si adevarate elemente de impulsionare a pietei datorita carora organizatiile isi dezvolta procese si practici ecologice. Numeroase piete globale, cum sunt UE  si China, au importat reglementari care impun certificarea ISO 14001 si alte directive referitoare la mediu, de exemplu REACH si RoHS. In plus, numeroase companii multinationale de proportii, ca Toyota si Chrysler, le solicita certificare ISO 14001 tuturor furnizorilor cu care colaboreaza. Aceasta tendinta are ca rezultat orientarea companiilor din aproape toate domeniile fie spre a fi pur si simplu mai constiente de problemele mediului inconjurator, fie spre a-si implementa in mod oficial un sistem de management al mediului (SMM), cum este ISO 14001. Reamintirea catorva elemente de baza referitoare la ISO 14001 si la locul sau in organizatie poate fi de folos in cazul in care vreti sa va hotarati daca certificarea ISO 14001 este potrivita pentru compania dvs. si daca acum este momentul cel mai bun pentru a incepe acest demers.

In publicatia “ISO 14001:2004 Simplified”, Kirill Liberman, presedintele Pinnacle Enterprise Group, ofera urmatorul rezumat al cerintelor standardului ISO 14001 pentru managementul mediului :

“Standardul ISO 14001 ii solicita unei organizatii sa isi dezvolte o politica referitoare la mediu, sa identifice aspectele legate de mediu care tin de organizatie si sa determine care dintre aceste aspecte sunt considerate ca fiind semnificative. Compania isi dezvolta obiective si teluri in privinta mediului, ca si un plan de management dedicat modalitatii prin care va atinge aceste teluri. Compania trebuie sa aplice un sistem prin care sa isi verifice periodic propria conformitate. Si mai mult, managerii trebuie sa analizeze caracterul adecvat si eficacitatea continua a sistemului de management al mediului (SMM), trebuie sa se efectueze audituri interne in mod eficace si sa sa ia masurile corective atunci cand este nevoie.”

In general, un SMM conform ISO 14001 se ocupa de amprenta companiei asupra mediului sau, altfel spus, de amprenta ecologica a companiei. Aceasta amprenta este alcatuita atat dintr-o  componenta “legala” sau “de reglementare”, cat si dintr-o componenta “voluntara”.

Componenta legala se refera la probleme ca  autorizatiile, calitatea aerului sau a apei, cerinte obligatorii privind eliminarea deseurilor etc. Legile va vor spune care sunt aceste cerinte la nivel local, de stat si federal. Daca unitatea dvs. opereaza de ceva timp, probabil ca sunteti deja constienti de cerintele legale in vigoare si probabil ca deja le respectati. Daca unitatea dvs. este una noua, va fi nevoie sa faceti cateva cercetari si s-ar putea sa aveti nevoie si de ajutor in aceasta directie.

Componenta voluntara reflecta eforturile unice, permanente si potentiale ale companiei de a-si gestiona amprenta asupra mediului. Oare stiti cu adevarat care este amprenta dvs. ecologica? Cat de eficient va folositii materia prima? Ar fi posibil sa grupati transporturile catre clienti pentru a reduce consumul de carburant? Cat de bine va gestionati fluxul deseurilor?

Este foarte important sa intelegem faptul ca certificarea ISO 14001 nu reprezinta un scop in sine. Daca o abordati doar ca pe o cale de a mai agata o diploma pe perete sau ca pe un plan de a crea o gramada de hartogaraie si de a uita apoi de ea, atunci certificarea ISO 14001 va fi doar o pierdere de timp si de resurse pretioase.

Adevaratul scop pentru care veti o implementare ISO 14001 este de a construi o fundatie practica si durabila pentru un sistem de management al mediului. Acesta ii va oferi companiei o infrastructura prin intermediul careia sa isi gestioneze amprenta ecologica. Cu toate ca responsabilitatea fata de mediu reprezinta o mare prioritate pentru orice companie, unul dintre cele mai fascinante aspecte care tin de implementarea si folosirea standardului ISO 14001 nu este neaparat legat de mediu. Desigur, ISO 14001 va pune la dispozitie un sistem neintrerupt pentru a identifica problemele legate de mediu si pentru a va concentra asupra lor prin metode productive pentru a reduce impactul companiei asupra mediului. Iar un SMM implementat corespunzator va va garanta si ca sunteti intotdeauna in conformitate cu cerintele legale si de reglementare. Insa una dintre cele mai atragatoare trasaturi ale certificarii ISO 14001 este faptul ca toate acestea au si consecinte financiare asupra companiei, care iau uneori forma economiilor si a reducerii costurilor, iar alteori a crearii de noi surse de venit.

De exemplu, ISO 14001 solicita organizatiilor sa isi evalueze periodic “aspectele legate de mediu” si “impactul asupra mediului” asociat acestor aspecte. Ca parte a rutinei sale de folosire a sistemului de management al mediului conform ISO 14001, compania TOA (SUA), un important furnizor al Subaru si Toyota, si-a evaluat consumul de apa in timpul productiei si cantitatea de ape reziduale generate ca rezultat. Consumul de apa si tratarea apelor reziduale sunt probleme de reglementare care tin de variabilele calitatii si de costuri. Don Stock, managerul de mentenanta si inginerie in cadrul TOA, a preluat acest proiect si a identificat unitatea de deionizare (D.I. Unit) ca fiind principalul consumator de apa si de produse chimice asociate. Drenajul, clatirea, umplerea si regenerarea unitatii de deionizare folosea multa apa, multe chimicale si dura mult timp, ceea ce practic erau bani aruncati pe fereastra.

Investind intr-o noua D.I. Unit, compania TOA a fost capabila sa isi micsoreze cantitatea de apa folosita cu 70%. Costurile lunare, inclusiv cele legate de folosirea chimicalelor, s-au micsorat si ele cu 70%. Iar amortizarea investitiei a durat numai 22 de luni. De buna seama ca nu trebuie sa uitam de consecintele pozitive asupra mediului, insa este important si daca exista un castig financiar inclus in demersul ecologist.

Un alt exemplu este o companie de prelucrare a metalelor, care foloseste cinci butoaie de lichid de taiere pe saptamana. Ca o parte a procedurii, compania s-a obisnuit ca producatorul sa ii amestece componentele lichide in incinta proprie si sa i le expedieze gata de a fi folosite in unitatea sa. Atunci cand si-au evaluat administrarea lichidelor si procesele de folosire in timpul implementarii sistemul de management al mediului conform ISO 14001 (implementare ISO 14001), responsabilii din companie au descoperit ca de vreme de lichidele contineau 10% lubrifianti si 90% apa, ei plateau saptamanal, de fapt, costurile de transport pentru aproximativ 4,5 butoaie de apa.

Transportand toate componentele intr-un singur butoi saptamanal si amestecand lichidul la fata locului, compania economiseste in fiecare saptamana o mare parte a costului de transport. Ea plateste mai putin si furnizorului de lichid pentru serviciul suplimentar de mixare. Si pentru ca primeste cu 16 butoaie mai putin in fiecare luna, nu mai are butoaie de care trebuie sa se debaraseze sau pe care sa le trimita inapoi furnizorului. Ar mai putea fi facute si alte economii daca spatiu folosit anterior pentru a depozita lichidul poate fi folosit pentru alte servicii taxabile, cum ar fi amplasarea unui utilaj suplimentar.

In cazul in care compania dvs. are deja un sistem de management al calitatii, ca ISO 9001, atunci obtinerea certificarii ISO 14001 poate fi mai usoara decat va imaginati. Cerintele ISO 14001 pot fi integrate in sistemul de management al calitatii (SMC) ISO 9001 deja existent. Cele doua standarde sunt concepute pentru a se completa reciproc. Ele au multe elemente in comun: controlul documentelor si inregistrarilor, masurile corective si preventive, auditurile interne, analiza manageriala, programele de formare si de sensibilizare si altele. Integrarea ISO 9001 si ISO 14001 va va da posibilitatea de a va conduce afacerea in mod sistematic dincolo de domeniul de aplicare al fiecarui sistem de management in parte.

Un concept cheie de asimilat este faptul ca certificarea ISO 14001 este un angajament pe termen lung. Cand obtineti certificarea ISO 14001, este un moment de care puteti sa fiti mandri. Insa sistemul de management al mediului ISO 14001 este doar un copil. Implementarea initiala a solicitat mult efort, adeseori insotit de ajutorul unui consultant cu experienta. Insa munca de mentinere a unui SMM practic si functional de-abia incepe. Odata ce consultantul a plecat, sistemul de management al mediului ISO 14001 va trebui sa se maturizeze in timp, prin folosire, exercitiu, monitorizare si imbunatatirea sa continua.

Certificarea ISO 14001 ar trebui sa transforme managementul impactului companiei dvs. asupra mediului intr-o parte a culturii sale si a sistemului de management general al afacerii. Cheia este sa evitati excesul de birocratie si aglomerarea documentelor. Un sistem greoi de management al mediului este o cheltuiala inutila pe care nicio companie nu ar trebui sa o accepte. Acum exista pe piata metodologii moderne de implementare a standardului ISO 14001. In mod cert, o abordare vizuala si intuitiva va face procesele de implementare si certificare ISO 14001 eficiente si eficace. Si mai important chiar, va transforma sistemul de management ISO 14001 in ceva in care toata compania se poate implica, si nu doar cei care lucreaza la proiectul de implementare sau in echipa manageriala. Acest aspect este, pana la urma, esential pentru sustenabilitatea, imbunatatirea si valoarea pe termen lung a oricarei afaceri.

› Principiile certificarii ISO 14001