Home > Articole ISO > Procedurile de implementare ISO 22000

Standardele Organizatiei Internationale pentru Standardizare (ISO) pun la dispozitie reguli si reglementari compatibile pentru organizatiile din tari diferite. Standardul ISO 9001 este respectat de peste un milion de organizatii din intreaga lume. ISO 22000 le ofera acelasi nivel de standardizare organizatiilor implicate in activitatile din lantul alimentar. Pe langa cresterea increderii clientilor in produse si in servicii, standardul ISO 22000 poate ajuta organizatiile sa evite publicitatea negativa referitoare la produsele alimentare de calitate inferioara.

Demararea procesului de certificare ISO 22000

• Obtinerea unui certificat ISO 22000 impune parcurgerea mai multor etape. Analiza riscurilor si a punctelor critice de control (HACCP) este o metoda recunoscuta la scara larga pentru prevenirea riscurilor alimentare. HACCP este o cerinta a certificarii ISO 22000. Metoda este folosita in intreaga lume inca din anii ’60, rezultatul sau fiind cresterea increderii consumatorilor. Natura preventiva a HACCP permite identificarea potentialelor amenintari, de exemplu a introducerii contaminarii biologice.

Etapele implementarii HACCP

• Primul pas in implementarea HACCP este realizarea unei analize a riscurilor din organizatie. Al doilea pas este constatarea punctelor critice de control pentru a elimina sau a preveni riscurile. Al treilea pas impune identificarea limitelor critice, de pilda temperatura, care vor afecta aceste riscuri. Al patrulea pas solicita gasirea unei metode de masurare a punctelor critice de control si tinerea unei evidente referitoare la satisfacerea acestei cerinte. Urmeaza masuri corective daca limita critica nu este atinsa. Ultima etapa este verificarea eficientei metodei HACCP implementate.

Abordarea proiectului

• Abordarea proiectului consta pur si simplu in implementarea standardului ISO 22000. Ea incepe prin planificarea proiectului. Planul determina data de incepere a proiectului si data preconizata cand compania va deveni certificata ISO 22000. In functie de acestea se va desfasura in amanunt o cronologie care trebuie respectata. Vor fi identificati un manager de proiect si membrii unui comitet de organizare. O metoda de formare a angajatilor si o data pentru finalizarea procesului de formare constituie ultima etapa in abordarea proiectului.

Certificarea ISO 22000

• Obtinerea certificatelor ISO 22000 poate fi realizata in sase pasi. Conducerea organizatiei trebuie sa fie informata despre efectele pe care le are ISO 22000 asupra organizatiei. O analiza a lipsurilor din organizatie ii va permite conducerii sa vada ce anume se cere din partea organizatiei. Un plan de obtinere a certificarii ISO 22000 va fi elaborat, iar el va fi mai eficient daca ii implica pe toti membrii organizatiei. Planul trebuie documentat si cate o echipa trebuie sa fie desemnata sa lucreze in fiecare etapa a indeplinirii lui. De asemenea, trebuie numita si o echipa de audit intern. Organizatia va fi supusa apoi unui audit intern pentru a determina eligibilitatea sa pentru certificare.

› Procedurile de implementare ISO 22000