Home > Articole ISO > Reteta ISO pentru lanturi reusite de aprovizionare

De la producatorul agricol la consumator – Reteta ISO pentru lanturi reusite de aprovizionare cu alimente

22 februarie 2012. Solutiile prin care ISO asigura calitatea si siguranta in industria alimentara constituie tema unei noi brosuri – brosura ISO & food (ISO & alimentele) – care ofera o scurta trecere in revista a standardelor internationale disponibile in prezent si a modului in care ele pot ajuta in acest domeniu.

Astazi mai mult decat oricand, produsele alimentare depasesc in mod regulat granitele nationale in fiecare stadiu al lantului de aprovizionare. Standardele internationale ISO creeaza incredere in produsele pe care le mancam sau le bem prin garantarea faptului ca in intreaga lume se foloseste aceeasi reteta cand vine vorba despre calitatea, siguranta si eficienta alimentelor.

Noua brosura subliniaza beneficiile abordarii ISO bazate pe consens, care pune la dispozitie o platforma pentru dezvoltarea unor instrumente practice datorita intelegerii si cooperarii cu toate partile interesate – de la producatorii agricoli la producatorii de alimente, laboratoare, organisme de reglementare, consumatori etc.

Din cele peste 19 000 de standarde internationale ISO, aproximativ 1 000 sunt dedicate in mod special alimentelor si se ocupa de subiecte diverse ca: utilajele agricole, logistica, mijloace de transport, productie, etichetare, ambalare si depozitare. Standardele ISO reunesc cunostinte de ultima ora, pe care le raspandesc atat in tarile dezvoltate, cat si in cele in curs de dezvoltare. Standardele sunt instrumente puternice prin care se iau masuri de lupta impotriva provocarilor globale.

Brosura scoate in evidenta beneficiile pe care standardele ISO le aduc industriei, organismelor de reglementare si consumatorilor, pledand pentru sustinerea ideii ca prin implementarea voluntara a standardelor ISO, companiile isi iau un angajament proactiv fata de principiile pe care le apara: calitate, transparenta, responsabilitate si siguranta.

ISO lucreaza in stransa colaborare cu unele dintre cele mai de vaza parti interesate din lantul alimentar pentru a asigura relevanta standardelor pe piata si adoptarea lor. Multumita acestei abordari multilaterale, ISO grupeaza la un loc contributiile unor sfere de interes variate: industriala, guvernamentala, cercetare, academica, organizatii internationale si ONG-uri. Printre organizatiile care contribuie la dezvoltarea standardelor alimentare ISO se numara Comisia Codex Alimentarius, Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura, Initiativa Globala pentru Siguranta Alimentelor, Federatia Internationala a Lactatelor si Organizatia Mondiala a Sanatatii, printre multe altele.

Brosura ISO & food, publicata in limbile engleza si franceza, este disponibila in mod gratuit la secretariatul central ISO prin intermediul magazinului online ISO sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare. Ea mai poate fi obtinuta de la institutele nationale de standardizare membre ISO (ASRO in Romania). Brosura poate fi descarcata gratuit in format PDF de pe site-ul ISO, la adresa http://www.iso.org/iso/iso_and_food.pdf.

› Reteta ISO pentru lanturi reusite de aprovizionare