Home > Articole ISO > Sistemele de management ISO

Educatia

ISO a publicat instructiuni specifice pentru organizatiile din sectorul educatiei care doresc sa beneficieze de pe urma implementarii ISO 9001:2000, versiunea imbunatatita a standardelor pentru sistemele de management a calitatii.

ISO/IWA 2: Sistemele de management a calitatii – Indrumari pentru aplicarea ISO 9001:2000 in educatie, contine textul integral al ISO 9001:2000, urmat de un text specific care ajuta la o intelegere mai usoara a standardului si o implementare facilitata in sectorul educatiei.

In timp ce printre utilizatorii standardului ISO 9000 se numarau institutii de toate tipurile, aceste indrumari sunt destinate organizatiilor de toate nivelurile, care ofera toate tipurile de educatie, inclusiv: elementara, medie si superioara; educatie speciala si pentru adulti; educatie electronica si la distanta.

Mediul

Familia ISO 14000 se numara printre standardele ISO cele mai cunoscute la scara larga. Standardele ISO 14000 se ocupa de managementul mediului. Aceasta cuprinde actiunile intreprinse de o organizatie pentru a:
– reduce la minim efectele daunatoare asupra mediului cauzate de actiunile sale, si
– obtine o imbunatatire continua a realizarilor legate de mediu.

ISO 14001:2004, care specifica cerintele pentru sistemele de management al mediului, isi pastreaza relevanta globala pentru organizatiile care doresc sa intreprinda actiuni cu efecte minime asupra mediului.

Pana la sfarsitul lunii decembrie 2009, cel putin 223149 de certificate ISO 14001:2004 au fost emise in 159 de tari. Puteti consulta aici sectiunea completa a ISO 14000, managementul mediului.

Siguranta alimentelor

Alimentele ajung la consumatori prin lanturi de aprovizionare care pot lega multe societati diferite si se pot intinde peste multe granite. O veriga slaba in orice punct al lantului poate provoca alimente nesigure care pericliteaza sanatatea, ceea ce duce la riscuri potential grave pentru consumatori si costuri considerabile pentru furnizorii de alimente.

Organizatia Internationala pentru Standardizare a emis familia de standarde ISO 22000 definind sistemele de siguranta a alimentelor, pentru a asigura pretutindeni lanturi de aprovizionare cu alimente sigure prin oferirea unui cadru de cerinte international armonizate.

• ISO 22000:2005 arata cerintele pentru un sistem de management al sigurantei alimentelor care poate fi implementat in lantul de aprovizionare. Aici sunt inclusi: producatorii de furaje, producatorii primari, producatorii de alimente, operatorii de transport si de depozitare, furnizorii intermediari pentru punctele de vanzare de alimente, producatorii de echipamente, ambalaje si agenti de curatenie. Organizatiile pot alege sa fie certificate independent ca fiind conforme cu cerintele impuse de ISO 22000, ori pot sa faca lucrul acesta prin intermediul unor inspectori. Oricum, certificarea nu este o cerinta a standardului insusi, care poate fi implementat numai pentru beneficiile pe care le aduce societatii respective.

• ISO 22004:2005 ofera societatilor indrumari despre cum sa implementeze ISO 22000.

• ISO/TS 22003:2007 defineste regulile aplicabile pentru auditarea si certificarea unui sistem de management al sigurantei alimentare conform cu cerintele date de ISO 22000 si ofera informatiile si increderea necesare clientilor despre felul in care a fost acordata certificarea furnizorilor lor.

• ISO 22005:2007 stabileste principiile si cerintele pentru proiectarea si implementarea unui sistem in care alimentele sa poata fi urmarite. Acesta este un instrument care ajuta la stabilirea istoricului sau locatiei unui produs sau a componentelor sale esentiale.

• ISO 22000 Food Safety Management Systems – An easy-to-use checklist for small businesses – Are you ready? – sistemele de management a sigurantei alimentelor – o tabela de control usor de folosit pentru afacerile mici – este un manual insotit de un CD care ajuta in special afacerile mici sa implementeze sistemele de management a sigurantei alimentelor.

Securitatea informatiei

Informatia este un capital care, ca si alte capitaluri importante in afaceri, adauga un plus de valoare unei organizatii si are, in consecinta, nevoie de protectie. Un sistem de management al securitatii informatiei (ISMS) este o abordare sistematica privind manipularea informatiilor pretioase pentru o companie in asa fel incat acestea sa ramana sigure. El cuprinde oameni, procese si sisteme IT.

Scurgerile de informatii pot avea ca rezultate pierderi financiare extinse si pot cauza catastrofe in operatiile afacerii. Organizatia Internationala pentru Standardizare si Comisia Internationala Electrotehnica au publicat un standard al sistemelor de management pentru securitatea informatiei care ajuta organizatiile sa rezolve defectele existente si sa previna amenintarile viitoare. ISO/IEC 27001, Information technology – Security techniques – Information security management systems – Requirements – tehnologia informatiei – tehnici de securitate – sisteme de management a securitatii informatiei – cerinte – specifica procesele destinate sa dea posibilitatea unei afaceri de a stabili, implementa, analiza si monitoriza, administra si mentine un ISMS eficient.
Sistemul poate fi folosit de o gama larga de intreprinderi – mici, mijlocii sau mari – in cele mai multe sectoare comerciale si industriale, ca finante si asigurari, telecomunicatii, utilitati, comert cu amanuntul, productie, in unele industrii de servicii, in sectoarele de transport, guvernamental si multe altele.

Calitatea

Familia ISO 9000 face si ea parte din standardele ISO cele mai recunoscute la scara larga. Standardele ISO 9000 se ocupa cu “managementul calitatii”. Aceasta inseamna ca organizatille trebuie sa indeplineasca:
• cerintele de calitate emise de clienti, si
• cerintele de control aplicabil, in timp ce tintesc la
• sporirea satisfactiei clientilor, si
• obtin o imbunatatire continua a performantelor lor urmarind aceste obiective.

Standardul ISO 9001 (certificari contopite pentru editiile din 2000 si din 2008), care defineste exigentele in materie de sisteme de managementul calitatii, s-a impus asadar in lumea intreaga drept standardul cel mai aplicat cand e vorba de oferirea unei asigurari referitoare la aptitudinea unui organism de a raspunde la exigentele de calitate si de a da satisfactie clientilor in relatiile lor cu furnizorii.

La sfarsitul lunii decembrie 2009, peste 1064785 de certificari ISO 9001 (atat editia din 2000, cat si cea din 2008) fusesera primite in 178 de tari. Puteti consulta pe site-ul ISO sectiunea completa a ISO 9000, managementul calitatii.

Procesele de masurare

Niciun proces de calitate din lume nu ar putea ajuta o companie al carei echipament de masurare si ale carei procese de masurare au scapat de sub control. Mai ales in productie, mentinerea acuratetii privind echipamentul de masurare este esentiala pentru asigurarea unui produs finit de calitate.

ISO 10012 specifica cerintele pentru un sistem de management al masurarii care sa poata fi folosit de o organizatie in care masurarile joaca un rol important in sistemul de management al calitatii, si pentru a se asigura de faptul ca cerintele metrologice sunt indeplinite. Pentru a ajuta utilizatorii sa ia ce e mai bun din acest standard, clauzele impuse sunt urmate de zone de text continand indrumari relevante.

Standardul ISO 10012, Measurement management systems – Requirements for measurement processes and measuring equipment – sistemele de management al masurarii – cerinte pentru procesele de masurare si pentru echipamentul de masurare – poate fi folosit de societati pentru a indeplini cerintele pentru masurare si controlul procesului de masurare din cadrul ISO 9001:2000 (sisteme de managementul calitatii) – chiar daca folosirea sa nu este ceruta de niciunul – sau poate fi implementat independent de aceste standarde.

Acest standard se va dovedi folositor cand clientii si furnizorii lor vor avea nevoie sa specifice caracteristicile unui produs, ca o refererinta tehnica in sprijinul legilor si reglementarilor, si ca un instrument de evaluare si verificare a sistemelor de management. Cu toate acestea, folosirea sa in certificari facute de terte parti nu este o cerinta, ci o problema de acord intre partile interesate.

Fuzionand domeniile de aplicare a acestor standarde timpurii – echipamente si procese – intr-un document unic si integrand abordarea bazata pe procese a seriei ISO 9000:2000, ISO 10012 constituie un “sistem de management al masurarii” comprehensiv.

Canalele de distributie si securitatea

Bunuri in valoare de miliarde de dolari se misca in orice moment de-a lungul canalelor globale de distributie. Canalele de distributie implica numeroase entitati – ca producatorii bunurilor, firmele de logistica, transportatorii de produse grupate, soferii de camion, avioanele de transport, lucratorii de pe cheiurile de descarcare, vasele de transport, agentii responsabili cu incarcatura si cu trecerea vamilor, serviciile financiare si de informatii, si, in sfarsit, cumparatorii carora li se adreseaza bunurile expediate.

De vreme ce riscurile de securitate pot intra in acest lant in orice moment, un control adecvat de-a lungul intregului proces este esential. ISO a emis o specificatie valabila public (PAS), ISO/PAS 28000, Specification for security management systems for the supply chain – specificatia pentru sistemele de managementul securitatii pentru canalele de distributie – care evidentiaza cerintele a caror indeplinire da posibilitatea unei organizatii sa stabileasca, implementeze, mentina si imbunatateasca un sistem de management al securitatii.

El include aspecte esentiale pentru asigurarea securitatii in canalele de distributie, ca finantarea, producerea, managementul informatiei si dotarile pentru impachetarea, depozitarea si transferul bunurilor intre diverse mijloace de transport si diverse locatii.

ISO/PAS 28000 va ajuta la asigurarea unui flux sigur si neted al bunurilor in comertul international, dand posibilitatea unei monitorizari mai bune a fluxurilor de marfa, contracarand contrabanda si raspunzand la amenintarea pirateriei si a atacurilor teroriste. Sursa : Organizatia Internationala pentru Standardizare

› Sistemele de management ISO