Home > Articole ISO > In spatele standardelor ISO – oameni

Un artist grafic ISO pe micul ecran in Elvetia

12 octombrie 2012. Alexane Rosa, o tanara graficiana din echipa de comunicare ISO, cea mai mare organizatie de standardizare internationala din lume, cu sediul la Geneva, isi descrie munca intr-un program elvetian de televiziune pe 15 octombrie 2012.

Interviul cu Alexane Rosa figureaza printre cele 40 portrete ale oamenilor care alcatuiesc mozaicul de abilitati care contribuie la cooperarea internationala din Geneva, Elvetia, caminul a numeroase organizatii internationale guvernamentale si neguvernamentale.

Alexane descrie calea pe care a urmat-o pentru a ajunge la ISO, o organizatie cu un portofoliu de peste 19 300 standarde pentru companii, institutii si societate in general. Standardele ISO isi aduc contributia practica la rezolvarea multor probleme cu care se confrunta comunitatea internationala, cum ar fi comertul mondial, tarile in curs de dezvoltare, schimbarile climatice, responsabilitatea sociala, sanatatea, siguranta si energia.

Pentru a da un exemplu al contributiei sale la comunicarea beneficiilor standardelor ISO in viata cotidiana, Alexane prezinta brosura cu ilustratii pe care a creat-o impreuna cu colegii sai pentru a arata modul in care simbolurile grafice internationale ISO pot ajuta o familie in timpul unei vacante in strainatate intr-o tara a carei limba ii este necunoscuta.

“Munca mea consta in a contribui la promovarea si popularizarea standardelor ISO si, serios, este o munca amuzanta!” comenteaza Alexane. “Cu putina imaginatie si cu umor, dimensiunea umana a standardelor tehnice poate fi comunicata in general prin desene umoristice si printr-o grafica plina de culoare.”

Portretul Alexanei este difuzat (in limba franceza) de Radio Télévision Suisse (RTS) luni, pe 15 octombrie, la ora 18:10 (ora Europei Centrale). Dupa aceea, el mai poate fi vizualizat pe site-ul RTS www.rts.ch/emissions/court-du-jour/4265759-cooperation-internationale-un-metier.html.

Programul “Coopération internationale: Un métier” este alcatuit din 40 de portrete de trei minute (difuzate de pe 10 septembrie pana pe 2 noiembrie) ale unor oameni care lucreaza in cadrul organizatiilor internationale care isi au sediul la Geneva. Producatorii au ales in mod intentionat sa nu se concentreze asupra sefilor acestor organizatii, ci sa prezinte marea varietate de oameni si de meserii care contribuie impreuna la procesul de cooperare internationala. Aceasta serie a fost dezvoltata de Radio Télévision Suisse in colaborare cu Confederatia Elvetiana, Republica si Cantonul Geneva, Primaria din Geneva si Fondation pour Genève. (conf. unui comunicat iso.org)

› In spatele standardelor ISO – oameni