Home > Articole ISO > Standarde ISO pentru Constructia cladirilor moderne

Cladirile verzi – A pune azi fundatiile constructiilor de maine

Asteptarile cu privire la modul in care ar trebui sa arate cladirile au cunoscut schimbari dramatice de-a lungul anilor. In momentul actual industria constructiilor se concentreaza pentru a indeplini cerintele privind functionalitatea, comfortul si design-ul cladirilor alaturi de sustenabilitatea ambientala si eficienta energetica.

ISO a dezvoltat un set de standarde internationale practice, de ultima generatie, in vederea abordarii provocarilor impuse de constructia cladirilor moderne.

Peste 100 de standarde cu privire la cladiri au fost dezvoltate de comitetele tehnice ISO/TC 163, Performanta termica si utilizarea energiei in mediul construit si ISO/TC 205, Proiectarea mediului construit. Aceste strandarde ajuta la definirea, calcularea si testarea elementelor de constructii, concomitent cu abordarea provocarilor legate de mediul ambiental. Aspectele legate de proiectare si operarea cladirilor sunt abordate de catre cele doua comitete.

Izolare termica inovativa

Trei subcomisii ISO/TC 163 sunt responsabile pentru standardele care definesc, calculeaza si testeaza elementele constitutive ale constructiilor, esentiale pentru asigurarea eficientei utilizarii energiei in cadrul cladirilor.

Subcomisiile iau in considerare diferitele specificatii, inovatii si provocari din cadrul industriei constructiilor. De exemplu o noutate in standardizarea cladirilor este reprezentata de izolarea cu lana de oaie – material regenerabil care ofera o performanta ridicata in izolarea termica si acustica, pe langa protejarea impotriva incendiilor. In contrast cu alte tipuri de materiale izolatoare, gradul inalt de absorbitie al umiditatii, unic in cazul lanii, nu este compromis de performanta sa izolatoare.

In extrema cealalta a spectrului de materiale izolatoare le gasim pe cele ce inglobeaza inalta tehnologie, precum panourile izolante cu vid, care au o conductivitate termica foarte scazuta. Peretii subtiri bazati pe aceste materiale ajuta la maximizarea utilizarii spatiului interior, echilibrand pretul terenului pe care se face constructia, putand fi foarte folositoare si in cazul renovarii cladirilor istorice.

Aspecte legate de proiectare

ISO/TC 205 a publicat standarde oferind o metodologie integrata pentru proiectarea ambientelor interioare de inalta performanta energetica. Aceste standarde sunt dezvoltate pe baza cadrului oferit de ISO 16813:2006, Proiectarea mediului construit – Mediul interior – Principii generale.

Pachetul complet de solutii dezvoltate de experti de pe intreg globul abordeaza proiectarea calitatii mediului interior si eficienta energetica. De asemenea standardele acopera sistemele automate de control al cladirilor, sistemele radiante si alte sisteme care au legatura directa cu mediul interior.

Este de remarcat ca standardele au ca obiectiv sa raspunda la provocarile reprezentate de proiectare concomitent cu incercarea rezolvarii aspectelor legate de sustenabilitate. Pe masura ce tehnologia si asteptarile au o evolutie ascendenta, activitatea ISO/TC 205 tine pasul cu acestea pentru a asigura beneficii continue.

Conformitatea

Conformitatea are in vedere procesul de verificare si documentare a proiectului completat in raport cu nevoile proprietarului. Evaluarea conformitatii este necesara in cazul proiectelor de cladiri care trebuie sa obtina o anumita certificare in cadrul sistemului de evaluare a cladirilor verzi. Deseori este acceptata o conformitate minimala in cadrul procesului de constructie, care include o testare a performnatei de functionare a sistemelor legate de gestionarea energiei.

Aceste sisteme ofera un grad sporit de incredere proiectelor de contructii. In cadrul proceselor complete de evaluare, activitatile legate de conformitate sunt derulate inca de la primele actiuni de proiectare, reprezentand imbunatatiri vitale aduse preocesului de design industrial.

Astfel de imbunatatiri creaza cadrul pentru activitatile de evaluare a conformitatii in etapele post-proiectare. Planurile ISO/TC 205 cuprind includerea aspectelor legate de proiectare in activitatea viitoare de standardizare. Prin intermediul acestor initiative, si a altor similare, standardele ISO cu privire la design-ul mediului interior vor ramane relevante in viitor.

Abordarea holistica

ISO/TC 205 cloaboreaza strans cu ISO/TC 163, asiurand adoptarea unor noi parametri de activitate, necesari imbunatatirii standardizarii proceselor legate de design. Un grup de lucru comun ajuta la coordonarea elementelor comune ale activitatii celor doua comitete, dezvoltand o abordare holistica in vederea abordarii aspectelor legate de performanta energetica a cladirilor.

Sub acesta abordare, performanta energetica se refera la urmatoarele aspecte:

• Incalzire
• Racire
• Iluminat
• Ventilatie
• Furnizarea de apa calda menajera
• Electrocasnice (in unele cazuri)

Abordarea poate fi aplicata, spre exemplu, pentru evaluarea performantei energetice a cladirilor existente prost izolate in comparatie cu cele noi, apropiate de standardul de consum energetic 0 (cladiri pasive), in vederea evaluarii conformitatii cu cerintele de performanta energetica minima din cadrul reglementarilor specifice.

Spectrul larg de discipline implicate in acesta abordare semnifica faptul ca activitatea este provocatoare, dar si importanta si urgenta. Printre exemple putem enumera:

• Izolarea termica
• Tehnologiile legate de fatade
• Tehnici solare pasive
• Sisteme de ventilare si de infiltrare a aerului
• Sisteme de incalzire, ventilare si de conditionare a aerului
• Sisteme de iluminat si lumina solara
• Controlul sistemelor si al cladirii
• Automatizari

Acesta abordare holistica necesita un set comun de termeni, definitii si simboluri, care sunt prezentate in recent publicatul raport tehnic ISO/TR 16344:2012, Performanta energetica a cladirilor – Termeni comuni, definitii si simboluri pentru evaluarea si certificarea performantei energetice de ansamblu.

De asemenea, abordarea holistica necesita:

• Reguli comune la masurarea perimetrala a cladirii sau a terenului de constructie
• Calcularea procedurilor in cazul interactiunilor dintre diferite tipuri de actiuni energetice (cum ar fi modalitatea in care disiparea luminii solare afecteaza echilibrul termic al cladirii)
• Agregarea diverselor tipuri de energii
• Conversia electricitatii si gazelor naturale, producerea electricitatii prin intermediul panourilor fotovoltaice si utilizarea combinata a diverselor tipuri de energii, raportate la consumul energetic general al cladirii

Ultima cerinta va fi abordata in viitorul standard ISO 16346, Performanta energetica a cladirilor – Evaluarea performantei energetice globale.

In final este important de definit un singur indicator numeric care sa cuantifice performanta energetica de ansamblu. Acesta poate fi utilizat ca baza pentru clasificarile pe baza certificatelor de performanta energetica si/sau prin evaluarea conformitatii cu cerintele minime din domeniul reglementarilor contructive.

Aceste procese se vor concretiza prin specificatiile viitorului standard ISO 16343 – Performanta energetica a cladirilor – Metode de prezentare a performantei energetice si a certificarii energetice a cladirilor.

De asemenea, grupul comun de lucru a inceput dezvoltarea unui standard pentru evaluarea conditiilor ambientale interioare prin prisma calculelor legate de performanta energetica.

In mod special in cazul evaluarii performantei energetice a cladirilor pasive numeroase tehnologii specifice trebuie sa fie incluse in procedurile de calcul de ansamblu, precum:

• Materiale de izolare termica de inalta calitate
• Sisteme termice solare
• Sisteme fotovoltaice
• Combinatia caldura/energie electrica
• Recuperarea caldurii prin ventilatie
• Fatade active energetic

Un produs secundar al acestor elemente cheie in performanta energetica, la momentul de fata in curs de dezvoltare, este standardul ISO 12655, Performanta energetica a cladirilor – Prezentarea utilizarii energiei masurate a cladirilor.

Standardul va oferi o metodologie care va servi ca o baza comuna pentru unificarea datelor colectate cu privire la utilizarea energetica masurata a cladirilor, in consecinta facilitandu-se o comparatie analitica paralela.

ISO 12655 isi va optimiza continutul cu ajutorul celorlalte standarde prezentate aici, reprezentand inca un pas in vederea armonizarii.

Operatiuni complexe

Avand in vedere ca actualele cladiri comerciale moderne detin sisteme complexe destinate racirii si incalzirii, este important sa definim modalitatea in care energia parcurge cladirea si cum este ea controlata.

Sistemele de management energetic al cladirilor trebuie sa ofere date cu privire la performanta sistemelor tehnice ale constructiilor. Cu toate acestea in vederea realizarii unui control de calitate al performantei energetice a unei cladiri este necesar sa se integreze date provenite din cadrul standardelor (cerinte), sistemelor de management energetic, masuratorilor si documentatiilor tehnice.

Standardele existente nu acopera inca aceste cerinte. Un exemplu este reprezentat de sistemele hidraulice, unde performanta este masiv influentata de utilizarea noilor componente precum pompele controlate, valvele dinamice de control al presiunii si valvele fixe de control al presiunii.

Traseul viitor

Desi s-au facut progrese semnificative in oferirea de instrumente pentru ajutorarea industriei contructiilor in realizarea de cladiri sustenabile, nu s-a ajuns insa la capatul drumului. ISO trebuie sa fie pregatita sa raspunda rapid mediului tehnologic in evolutie accelerata si provocarilor actuale si ale viitorului. (sursa: comunicat de presa al Organizatiei Internationale pentru Standardizare, 2013)

› Standarde ISO pentru Constructia cladirilor moderne