Home > Articole ISO > Standardele de calitate ISO si petrolul

Petrolul – Sectorul uleiurilor si gazelor

Industria petroliera este suficient de puternica pentru a-si dezvolta si impune propriile standarde de fapt. Cu toate acestea, in ultimii ani, ea s-a angajat sa lucreze cu sistemul ISO pentru ca a observat un plus de valoare la standardele internationale.

Timp de multi ani, standardele emise de Institutul American al Petrolului (API) au servit drept standarde internationale pentru industria uleiurilor si gazelor. Aceste standarde au indeplinit nevoile din cadrul industriei pana in anii ’80, cand proiectele majore de dezvoltare din afara Statelor Unite au creat noi nevoi. In absenta unor standarde cu adevarat internationale, specificatiile nationale au necesitat schimbari tehnice esentiale.

Ca rezultat, comisia tehnica ISO/TC 67, Materials, equipment and offshore structures for petroleum and natural gas industries – materiale, echipament si structuri extrateritoriale pentru industriile petrolului si gazelor naturale – a dezvoltat un parteneriat cu API (care gazduieste secretariatul comisiei) si a adoptat politica “fa-o odata, fa-o corect si fa-o international.”

Asociatia Internationala a Producatorilor de Uleiuri si Gaze (OGP) promoveaza utilizarea standardelor emise de ISO si IEC pentru cei care se afla oriunde in sectorul petrolier. ISO/TC 67 a publicat aproximativ 50 de standarde internationale. Acestea sunt in momentul de fata implementate la scara larga in regiunile bogate in uleiuri si gaze naturale din toata lumea, ele inlocuind cu succes standardele industriale si nationale deja existente si specificatiile companiilor.

“Pentru industria petroliera, ele reduc costurile si timpii de livrare si faciliteaza comertul interstatal,” declara OGP in buletinul sau informativ. “Pentru autoritatile de control, standardele ofera sprijin pentru fixarea scopurilor si a reglementarilor oficiale, in timp ce sunt atinse niveluri mai inalte de siguranta printr-o performanta superioara a proiectarii.” (sursa: www.iso.org)

› Standardele de calitate ISO si petrolul