Home > Articole ISO > Standardele ISO sprijina Ziua Mondiala a Turismului

27 septembrie 2012. Numeroase standarde internationale ISO sprijina obiectivul de anul acesta al Zilei Mondiale a Turismului, care are ca tema “Turismul si energia durabila: Stimularea dezvoltarii durabile“. Evenimentul, care are loc in fiecare an pe 27 septembrie, are loc la initiativa Organizatiei Mondiale a Turismului a Natiunilor Unite (UNWTO), care participa ea insasi la comitetele ISO care dezvolta standarde pentru turism si pentru simbolurile destinate informarii publicului.

Potrivit UNWTO, turismul poate juca un rol in crearea unui viitor mai bun, in care populatia intregii lumi va avea acces la servicii energetice moderne, eficiente si accesibile.

Cu ocazia acestei zile mondiale, secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a declarat:

“Unul dintre cele mai mari sectoare economice ale lumii, turismul se afla intr-o pozitie optima pentru promovarea sustenabilitatii mediului, a cresterii ecologice si a luptei pe care o dam impotriva schimbarilor climatice, datorita legaturii sale cu energia.”

Standardele ISO ofera solutii practice, armonizate la nivel international, si cele mai bune practici pentru a ajuta transformarea acestor teluri in realitate. De exemplu, standardul ISO 50001 pentru sistemele de management al energiei poate fi folosit de organizatii pentru a-si optimiza consumul de energie. Standardul publicat de curand, ISO 20121, pentru managementul evenimentelor sustenabile, poate face jocurile sportive, concertele, festivalurile, conferintele si multe alte activitati “mai verzi”.

Iar utilizarea standardelor dedicate mediului inconjurator, asa cum este si ISO 14001, poate ajuta partile interesate din sectorul turistic – fie ca e vorba despre hoteluri, agentii de turism, furnizori de alimente sau de alte servicii – sa aiba grija de planeta noastra.

In plus, in cadrul ISO exista un comitet care dezvolta standarde specifice sectorului turistic, ISO/TC 228, Turism si servicii conexe. In momentul de fata, ISO/TC 228 lucreaza la elaborarea mai multor standarde dedicate turismului de aventura (siguranta si informarea participantilor), scufundarilor si spatiilor naturale protejate, printre altele.

Secretarul general ISO, Rob Steele, a comentat: “Cei mai multi dintre noi am fost turisti la un moment dat in viata. Astfel incat putem intelege cu usurinta de ce standardele sunt atat de importante cand ne aflam intr-o tara straina! De exemplu, simbolurile standardizate de informare publica ne ajuta sa obtinem informatii chiar daca nu cunoastem limba tarii respective. Codurile de tara si de moneda simplifica schimburile valutare. Standardele pentru pasapoarte si pentru cartile de identitate ne ajuta sa ne dovedim mai usor identitatea atunci cand mergem in strainatate.”

“Tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Turismului este una extrem de actuala. Turismul este una dintre fortele motrice ale dezvoltarii socioeconomice, ca si una dintre principalele surse de venit pentru multe tari in curs de dezvoltare, care alcatuiesc majoritatea tarilor membre ISO. Prin urmare este important ca ISO sa dezvolte standarde relevante, fiabile si practice, care indeplinesc nevoile sectorului turistic si ajuta la cresterea sa, insa care ii permit acestuia si sa asigure un viitor prosper si sustenabil.” (dupa un comunicat de presa al ISO.org)

› Standardele ISO sprijina Ziua Mondiala a Turismului