Home > Articole ISO > Standardele ISO stimuleaza inovatia si dezvoltarea durabila

21 septembrie 2012. “Inovatia si aspectele economice ale dezvoltarii durabile” a constituit tema centrala a celor doua mese rotunde care au reunit experti la nivel inalt cu ocazia sedintei publice organizate pe 20 septembrie in cadrul celei de-a 35-a Adunari Generale ISO (19-21 septembrie) din San Diego, SUA.

Sedinta deschisa le-a oferit ocazia partilor interesate din intreaga lume – incluzand personalitati din mediul de afaceri – sa discute despre problemele actuale care au legatura cu inovatia si cu aspectele economice ale dezvoltarii durabile, despre actiunile intreprinse, despre imbunatatirile care trebuie facute si despre aportul pe care si-l pot aduce standardele din aceasta perspectiva.

Evenimentul, alcatuit din cele doua mese rotunde, a abordat asteptarile referitoare la standardizarea internationala in acest domeniu si a scos in evidenta o serie de realizari exemplare din intreaga lume. Un rol important in incurajarea interactiunii, in obtinerea unei bune intelegeri si a unor noi idei si in promovarea unor noi metode de dezvoltare a standardelor ISO a fost jucat de impartirea atelierelor in grupuri mai mici care au discutat diverse probleme legate de tema data.

Discursul de deschidere a fost tinut de dr. Torsten Bahke, directorul DIN, membrul ISO reprezentand Germania, care a scos in relief importanta standardelor internationale:

“Provocarile mondiale impun solutii mondiale, iar ISO, prin intermediul membrilor sai nationali si al organizatiilor de legatura, detine un cadru unic pentru reunirea competentelor internationale care pot descoperi aceste solutii, si pentru raspandirea lor intr-o maniera metodica si eficienta. Standardele ISO garanteaza ca aceste solutii inovatoare le pot fi transferate si tarilor in curs de dezvoltare, astfel incat sa se poata beneficia de avantaje la nivel mondial”.

Dna Denise Naguib, vicepresedinta departamentului de sustenabilitate si furnizori la Marriott International, Inc., (SUA), a tinut discursul de deschidere in cadrul primei mese rotunde, descriind strategia de sustenabilitate adoptata de Marriott si parcursul sau, ca si dezvoltarea, in colaborare cu partenerii din sectorul hotelier, a unei metodologii comune pentru reducerea amprentei de carbon.

Dna Naguib a tinut sa precizeze ca aceasta abordare sistematica a sustenabilitatii a ajutat compania sa stimuleze inovatia in cele peste 3 700 hoteluri si proprietati din intreaga lume.

“In sectorul nostru, am muncit impreuna pentru a ne alinia unei singure metodologii pe care sa o putem folosi cu totii pentru a merge mai departe si pentru a le comunica in mod coerent clientilor nostri aspectele legate de amprenta noastra de carbon.”

Explicand cat de dificila este definirea hotelurilor sustenabile si cat de importante sunt standardele, ea a declarat:

“Valoarea abordarii bazate pe standarde este foarte importanta, deoarece putem astfel comunica mai bine cu clientii nostri, inclusiv in ceea ce priveste utilizarea standardului ISO 14001 pentru managementul mediului. Sprijinul standardelor este incredibil de util in industria hoteliera, prin respectarea lor ne asiguram ca suntem pe calea cea buna si ca sustinem dezvoltarea durabila.”

Discursul de deschidere a celei de-a doua mese rotunde a sedintei publice (care s-a axat pe inovatie) a fost tinut de Phil McKinney, consultant in domeniul inovatiei, fostul vicepresedinte si director de tehnologie al grupului de sisteme personale din cadrul Hewlett-Packard. El si-a ales ca tema “Standardizarea intr-un efort comun a inovatiei sustenabile.”

Dl McKinney a scos in relief avantajul competitiv primordial cautat de fiecare organizatie – viteza, si modul de scurtare a ciclului de dezvoltare in ansamblu, inclusiv a procesului de elaborare de standarde, astfel incat “munca pe care o facem astazi sa poata avea un impact acum, si nu peste cinci sau zece ani.”

“Inovatia este forta motrice care conduce economia noastra,” a spus el, adaugand: “Cred cu tarie in succesul unui efort comun in inovatie.” Pentru dl McKinney, reusita standardelor presupune mobilizarea unui numar mai mare de persoane si promovarea celor mai bune idei.

“Scara la care se intampla acest lucru prezinta un avantaj enorm”, a spus el, “poate accelera elaborarea de noi standarde, poate completa lipsurile din inovatie si poate corecta intarzierile.” Cele doua discursuri de deschidere au fost urmate de mesele rotunde in cadrul carora experti de vaza din Brazilia, Franta, Irlanda, Norvegia si SUA si-au expus punctele de vedere.

Prezentarile lor, plus un rezumat al dezbaterilor, vor fi disponibile in curand pe site-ul ISO. Pana atunci, programul sedintei publice poate fi consultat accesand: http://www.iso.org/iso/home/news_index/events.htm.

› Standardele ISO stimuleaza inovatia si dezvoltarea durabila