Home > Articole ISO > Standardele ISO si Ziua Mondiala a Mediului

Multe standarde internationale ISO sprijina obiectivele Zilei Mondiale a Mediului, care are loc in fiecare an pe data de 5 iunie, fiind sustinuta de catre Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), organism care participa la elaborarea de standarde ISO, in special in cazul familiei de standarde ISO 14000 pentru managementul mediului.

Celebrarea evenimentului a inceput in 1972 si a cunoscut o recunoastere larga, devenind unul din mijloacele principale prin care ONU stimuleaza constientizarea la nivel mondial a problemelor de mediu si incurajeaza atentia politica precum si luarea de actiuni.

Tema evenimentului din acest an se intituleaza: “Paduri: natura in slujba dumneavoastra”.

Elaborarea de catre ISO a familiei de standarde ISO 14000 a fost unul dintre rezultatele concrete urmare a Conferintei Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare, din Rio de Janeiro, tinuta in 1992, ocazie cu care ISO s-a angajat sa sprijine obiectivul dezvoltarii durabile, luat in discutie la primul summit global.

In esenta, familia de standarde ISO 14000 ofera un cadru pentru organizatiile mari si mici, din industria prelucratoare si din servicii, din sectoarele publice si private, din economiile industrializate, in curs de dezvoltare sau in proces de tranzitie, cu privire la la:
• Minimizarea efectelor nocive asupra mediului cauzate de activitatile lor
• Indeplinirea cerintelor de reglementare
• Realizarea imbunatatirii continue a performantelor lor de mediu
• Imbunatatirea performantelor de afaceri prin utilizarea mai eficienta a resurselor.

La sfârsitul lunii decembrie 2009, la 13 ani de la publicarea primei editii a ISO 14001, care prezinta cerintele pentru sistemele de management de mediu, standardul a fost implementat de catre utilizatori din 159 de tari si economii.

Din cadrul beneficiarilor standardului fac parte atât organizatiile publice si din sectorul privat, mari si mici, din industria productiva si din sectorul serviciilor, apartiand economiilor dezvoltate si in curs de dezvoltare.
In plus fata de ISO 14001, familia ISO 14000 include 22 de alte standarde care abordeaza provocari specifice, cum ar fi analiza ciclului de viata, etichetarea ecologica si gazele cu efect de sera.

Standardele ISO 14064 : 2006 si ISO 14065 : 2007 ofera un cadru convenit la nivel international cu privire la masurarea emisiilor gazelor cu efect de sera (GHG) si la verificarea determinarilor efectuate asupra lor, astfel incat “o tona de carbon este intotdeauna o tona de carbon”.

Standardele sustin programele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si, de asemenea, programele de comercializare a emisiilor.

Dincolo de buna lor primire de catre Conventia-cadru a Organizatiei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, standardele sunt acum puse in aplicare in mod curent de catre beneficiari diversi cum ar fi o tipografie din Noua Zeelanda, o companie norvegiana de transport maritim, o companie de constructii din India, precum si o organizatie spaniola care este una dintre cele mai mari furnizoare de infrastructura de transport (a se vedea articolele online bonus).

Familia ISO 14000 este partea cea mai vizibila a activitatii ISO pentru mediu. Mai mult decat atat, ISO ofera un portofoliu amplu de metode standardizate de testare, analiza de recoltare de probe, in vederea abordarii tuturor provocarilor de mediu specifice.

Organizatia a dezvoltat peste 650 de standardele internationale pentru monitorizarea unor aspecte cum ar fi calitatea aerului, apei, solului si radiatiile nucleare. Aceste standarde reprezinta instrumente pentru furnizarea mediului de afaceri si guvernamental de date stiintifice valide cu privire la efectele asupra mediului ale activitatii economice.

Standardele pot fi, de asemenea, folosite drept baza tehnica pentru reglementarile de mediu.
Alte contributii ISO legate de mediu includ standardele referitoare la proiectarea cladirilor sau la retehnologizarea celor existente, pentru imbunatatirea eficientei energetice. (dupa o stire www.iso.org)

› Standardele ISO si Ziua Mondiala a Mediului