4 iulie 2011. Se spune frecvent ca eficienta energetica este singura arma si cea mai buna pentru a combate schimbarile climatice. Si – tot atat de frecvent – aceasta afirmatie este intampinata cu un cascat sau cu cateva becuri economice fluorescente.
Cu toate aceste, eficienta energetica – in cladirile de birouri, in cladiri publice sau acasa, in masini, avioane si trenuri – poate aduce o rasplata pe masura atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
Prin urmare, privim ca pe o veste buna faptul ca Organizatia Internationala pentru Standardizare a lansat ISO 50001, un standard pentru sistemele de management al energiei, standard conceput pentru a ajuta companiile, intre altele, sa-si foloseasca mai bine bunurile consumatoare de energie.
El va ajuta companiile si sa-si evalueze sistemele si sa-si stabileasca prioritatile in ceea ce priveste implementarea tehnologiilor eficiente din punct de vedere energetic si sa-si promoveze, de asemenea, eficienta prin intermediul lantului de aprovizionare.
Este ceva greu de imaginat pentru majoritatea dintre noi, care nu citim despre asta si acordam putina importanta subiectului in sine. Insa, aplicat corespunzator, ISO 50001 poate avea un efect covarsitor asupra folosirii globale a energiei, ceea ce, la randul sau, poate reduce costurile si imbunatati performanta ambientala, fie ca e vorba de achizitorul unei noi cladiri de birouri sau de constructorul acesteia.
Chiar si in lipsa noului standard ISO 50001, companiile pot pune la punct (si au facut-o deja) sisteme de gestionare a energiei, recunoscand energia ca pe un bun valoros, nu doar ca pe ceva care este consumat la nevoie si uitat ulterior. Dar avand la indemana acest nou standard ISO 50001 pentru managementul energiei ca indrumare, va fi mai usor pentru companii sa proiecteze sisteme care lucreaza eficient in mod dovedit, sisteme care sa ofere companiilor impulsul necesar reducerii impactului asupra mediului.
Standardul ISO 50001 pune in centrul atentiei numai energia, insa nu fixeaza limitele vizate specifice de energie pentru nicio cladire, produs, companie sau industrie. El da, in schimb, o ocazie organizatiilor de a-si fixa propriile teluri si de a a-si putea verifica progresele inregistrate de o terta parte independenta.
Departamentul de Energie al Statelor Unite a anuntat ca va folosi standardul in 22 de proiecte de incercare, dintre care unele se refera la cladiri noi, iar altele la modernizari ale unor cladiri deja construite. Standardul va mai fi folosit si ca parte a programului de certificare pentru unitatile industriale American Superior Energy Performance (performanta energetica superioara americana).
Un alt program de certificare ISO 50001 care a luat deja ca referinta standardul ISO 50001 este noul parteneriat stabilit in urma cu un an, Global Superior Energy Performance (performanta energetica superioara globala). Este vorba despre un program care cere implementarea unui sistem de management al energiei cu validarea independenta atat a imbunatatirilor initiale, cat si a celor facute de-a lungul timpului.
Pana in prezent, acest parteneriat numara numai 13 membri, dintre care mentionam Canada, Statele Unite, Japonia, Franta si Comisia Europeana.
Parteneriatul si-a fixat un numat de grupuri de lucru care se ocupa de probleme ca acoperisuri reci (acoperisuri bine izolate cu pierderi de caldura mici spre exterior) si pavaje, otel, ciment si combinarea caldurii cu energia electrica. Aceste grupuri vor concepe politicile si actiunile de care este nevoie in cadrul propriilor sectoare, cu obiectivul final de a incuraja unitatile industriale si cladirile comerciale sa urmareasca imbunatatirile continue ale eficientei energetice.
O cerinta pentru a fi certificat de catre parteneriat este adoptarea unui sistem de management al energiei care sa fie in conformitate cu ISO 50001.
Toate acestea de-abia subliniaza parerile din industria internationala in privinta nevoii de a conserva energia. Pana la urma, dupa cum spunea odata un om de spirit, “eficienta este singura energie ieftina care ne-a ramas”.
Pe masura ce ISO 50001 va intra incetul cu incetul in uz, el se va reflecta in planuri de modernizare a cladirilor existente si, in special, in proiectarea si construirea de noi cladiri, cu sisteme de management al energiei incorporate.
Totul va incepe cu marile proiecte construite de marii antreprenori. Dar standardul va patrunde in mod gradat si in randul constructorilor mai mici, dat fiind faptul ca realitatile legate de gestionarea energiei in contextul incalzirii globale devin tot mai evidente. Mai multe informatii despre standard pot fi gasite la adresa www.iso.org. (Un articol de Korky Koroluk, scriitor liber-profesionist din Ottawa)