Home > Articole ISO > Surse gratuite online pentru standardele ISO

Standardele ISO/IEC pot fi achizitionate de la Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO) si, de obicei, de la organismul national de standardizare. Lipsa de disponibilitate gratuita a transformat standardele ISO intr-un element irelevant pentru comunitatea Open Source si pentru infractorii cibernetici. Cu toate acestea, numeroase standarde ISO importante pot fi localizate si descarcate gratuit in mod legal daca stim unde sa le cautam.

ISO

Prima sursa este insasi ISO. Atunci cand un standard ISO se bazeaza pe o specificatie preexistenta externa care este ea insasi disponibila gratuit, (o “Specificatie Disponibila Public” in limbajul ISO), comitetul care administreaza procesul de standardizare poate cere ISO sa il faca disponibil pe pagina web a standardelor disponibile in mod public (http://standards.iso.org/ittf/PubliclyAvailableStandards/index.html). Aceasta procedura este folosita de obicei pentru standardele care provin de la un organism extern dezvoltator de standarde, insa unele pot proveni si de la companii (de exemplu MS C#) sau chiar de la indivizi (asa cum a fost cazul standardizarii Schematron.)

Aceste standarde prezinta si unele inconveniente: veti poseda o singura licenta de utilizator si puteti pastra o singura copie imprimata. Este ceva potrivit pentru un singur dezvoltator de surse deschise sau pentru cineva care studiaza in acest domeniu.

Lista ISO contine standarde pentru limbajele de programare (FORTRAN, C, BNF, ECMAScript, C#, CLI, Eiffel, Ada profile), grafica (CGM), retelistica si schimb de date (OSI, X.25, parti din EDI, sisteme de telefonie, bazele Unicode), formate de date (ASN.1, parti din MPEG, formatul .iso CD , JPEG2000, ODF), hardware (cartuse de date, dicuri optice), si chiar interfata binara a aplicatiei Linux (un subansamblu apropiat al ISO POSIX), unele actuale si unele de interes istoric, ca si multe standarde care stabilesc vocabulare comune sau trateaza testarea conformitatii. Foarte important pentru cei interesati de XML este lista crescanda de limbaje schematice ISO DSDL (RELAX NG, Schematron, etc). Lista mai include si unele rapoarte tehnice, care nu sunt standarde, ci mai degraba fise documentare sau tutoriale: ISO/IEC TR 15285:1998 Tehnologia informatiei – Un model operational pentru caractere si simboluri este un bun exemplu.
Ce lipseste in mod remarcabil? Un subansamblu PDF pentru pretiparire (PDF/X) si pentru arhivare (PDF/A) ar fi frumos.

Organismele nationale si consortiile industriale

Atunci cand un standard ISO este emblema unui standard national sau o specificatie a unui consortiu industrial, originalul este frecvent disponibil pe site-ul original. De exemplu, OASIS, Ecma. Uneori un standard este suplimentat cu informatii care devin ramificatia preferata: acesta este cazul suplimentului emis de Unicode Consortium la ISO 10646 sub forma seriei de caractere Unicode (Unicode Character Set).

Schitele

O alta sursa in materie de standarde sunt versiunile in forma de schite. Deoarece un standard se dezvolta prin intermediul unui comitet, sunt facute foarte frecvent schite ale discutiilor, iar acestea ajung adesea pe internet pentru a ajuta la discutarea si la promovarea standardelor si pentru a oferi o arhiva a progreselor inregistrate. Nu le copiati. Standardele internationale au un numar IS , iar rapoartele tehnice au un numar TR.

Schitele initiale ale standardelor sunt numite schite de comitet si au un numar CD: ar trebui sa fiti foarte precauti cu acestea.

Versiunile care ajung la un vot initial sunt numite standarde internationale-schite si au un numar DIS; acestea reprezinta indicatii destul de bune despre standardele finale, fiind posibile schimbari ale unor pagini, insa ele sunt suficient de bune incat Comitetul de conducere al ISO sa le prezinte pentru un vot international.

Un standard-schita asupra caruia s-au efectuat toate schimbarile votate si care este supus unui vot final este un standard international-schita finala, el dobandind un numar FDIS; acestea sunt foarte valoroase, deoarece chiar daca va puteti astepta ca standardul final sa difere numai sub mici aspecte editoriale (greselile de tipar corectate etc), de obicei membrii comitetelor le sterg de pe site-urile publice atunci cand ISO publica respectivul standard international. Poate dura cateva luni pana cand un FDIS este acceptat la vot si pana cand documentul lui fizic este diponibil de la ISO, prin urmare versiunea online poate ajuta oamenii in acea perioada; in mod tipic, numai daca standardul nu este destinat pentru lista gratuita de standarde de mai sus, FDIS va fi sters de pe site-uri – este ceea ce cere ISO.

Aceste schite online servesc unui scop foarte valoros: ele sunt foarte convenabile in a ajuta dezvoltatorii sa hotarasca daca un standard ar putea fi folositor pentru ei. Dupa ce s-a hotarat, desigur, un dezvoltator serios ar trece la pasul urmator, si anume sprijinirea ISO prin achizitionarea unei copii. In timp ce un CD nu se potriveste acestui scop, un DIS este adesea destul de bun pentru a fi folosit in proiectarea de incercare a unui software, cu avertismentul ca ar trebui sa verificati daca a existat o succesiune de DIS in cazul in care a fost controversat.

Cum gasiti aceste schite? Cautati pe Google “ISO” si cuvantul cheie pentru tehnologia pe care o cautati. Apoi cautati numere, de preferat cu un DIS sau FDIS in ele. Puteti folosi aceeasi metoda pentru a afla care comitet ISO s-a ocupat de standard (cautati “TC” sau “SC”)’; multe dintre ele au site-uri web cu materialul lor oficial, incluzand schite si comentarii. De exemplu, SC34 se afla la adresa http://www.jtc1sc34.org/ gratie eforturilor lui Ken Holman. Un exemplu de schita arhivata pe site-ul comitetului este schita ISO C++.

O alta sursa buna este Open Standards, http://www.open-std.org/, care gazduieste site-urile multor grupuri ISO, ca de pilda POSIX.
Pentru mai multe surse suplimentare de cautare a altor standarde, puteti incerca pagina web a Universitatii Ryerson, http://www.ryerson.ca/library/subjects/standards.html.

› Surse gratuite online pentru standardele ISO