Cum se imbina conceptul de sustenabilitate cu standardul ISO 14001: Energia si deseurile
Expertii care utilizeaza in munca lor conceptul de sustenabilitate pot obtine un avantaj covarsitor in executarea sa adaugand elemente specifice standardului ISO 14001. Aceste elemente nu numai ca ii pot ajuta in responsabilitatile lor de zi cu zi, ci, printr-o planificare corespunzatoare, ele pot duce la metrici verificabile pentru fabrici – ca, de pilda, in iniativele privind siguranta, eficienta sau curatenia si protejarea mediului – care pot fi utile in expunerea rezultatelor pozitive.
In prima noastra zona de interes ne indreptam atentia asupra unei analize a oportunitatilor sustenabile care sunt usor de urmarit si care nu cer mult efort – de obicei, economiile energetice, reciclarea deseurilor solide si altele asemenea – aplicand elemente specifice standardului ISO 14001 pentru a le intelege mai bine si pentru a sistematiza conceptele. Aceasta va fi si baza unor viitoare articole.
Odata cu publicarea recenta a standardului ISO 50001 – care pune accentul pe elaborarea unor sisteme de management al energiei (SMEn) – eficienta energetica si economiile energetice ar putea sa preia tot mai mult rolul principal in obiectivele si telurile ISO 14001.
Sondand mai adanc, personalul din fabrici responsabil cu sarcinile legate de sustenabilitate ar trebui sa garanteze ca politica sa de mediu incorporeaza aspecte pe care le-au tratat sumar ca tinte de urmat in programele lor de sustenabilitate. Daca astfel de politici nu exista, atunci ele trebuie dezvoltate. Diverse site-uri web dedicate standardului ISO 14001 pun la dispozitie exemple si modele adecvate in acest sens.
Miezul oricarui sistem de management al mediului (SMM) conform ISO 14001 este analiza aspectelor/impactului (A/I), care reprezinta un instrument important prin care sunt identificate aspectele cheie (cauzele) si impactul asociat lor (efectele) generate de o organizatie – in cazul de fata, o fabrica industriala. Desi nu este neaparat necesara o analiza oficiala A/I, asa cum este ea descrisa in ISO 14001, la punctele 4.3.1 si 4.3.3 (obiective si teluri), totusi efectuarea unei analize neoficiale este esentiala pentru exercitiul noastru.
Intr-un format condensat, si concentrandu-se la inceput asupra curateniei si protejarii mediului, personalul din fabrica ar trebui sa intocmeasca un tabel simplu in care sa identifice si sa listeze in prima coloana diversele consumatoare de energie din fabrica, fie ca e vorba despre procese sau echipament, si sa faca acelasi exercitiu identificandu-si deseurile solide. In limbajul ISO, acestea ar fi clasificate ca “aspecte”. In cea de-a doua coloana, personalul fabricii ar trebui sa listeze masurile pe care le-ar putea lua pentru a reduce consumul de energie al fiecaruia dintre elementele listate, si, intr-un mod similar, sa listeze care anume dintre aceste deseuri solide ar putea fi reciclate. Acesta s-ar clasifica drept “impactul” aferent. De vreme ce acest impact ar fi avantajos, el ar fi listat ca pozitiv, iar datele stranse ar deveni documentatia prin care s-ar valida eforturile lor de protejare a mediului si prin care s-ar expune, de asemenea, si eforturile fabricii in directia sustenabilitatii.
Printre exemplele pe care personalul fabricii ar putea sa le introduca se numara:
• Consumatoarele de energie, Coloana 1: Echipamentul din fabrica; iluminatul; computerele si sistemele IT; vehiculele fabricii.
• Consumatoarele de energie, Coloana 2: Implementarea programelor care garanteaza ca echipamentele functioneaza la capacitatea optima; planificarea inlocuirii echipamentului invechit cu unul care este mai eficient energetic; identificarea zonelor unde pot fi instalati senzori luminosi; evaluarea cailor de a scadea consumul de energie (si de caldura) in centrele IT; reducerea la minim a deplasarilor care nu sunt necesare cu vehiculele fabricii; efectuarea de mentenanta regulata etc.
• Deseurile solide, Coloana 1: Bateriile vechi si refolosite; echipamentul depasit tehnologic; deseurile solide produse de lucratorii din fabrica.
• Deseurile solide, Coloana 2: Analog exercitiului anterior, implementarea programelor pentru a recicla deseurile solide si pentru a evalua unele metode diferite si inovatoare de a reduce cantitatea de deseuri solide generate de unele activitati. O solutie rapida care poate fi practicata oriunde este folosirea imprimarii fata-verso la toate imprimantele computerelor.
(un articol de Gabriele Crognale, consultant in managementul mediului si sustenabilitate, www.sustainableplant.com)