Home > Articole ISO > Transformarea ISO intr-o institutie mai simpla

Creatorii de standarde abordeaza tema transformarii ISO intr-o institutie mai simpla, mai prompta si mai buna

Liderii grupurilor internationale de experti care dezvolta standardele internationale ISO sunt reuniti in Geneva, Elvetia, pentru o conferinta de doua zile foarte interactiva pentru a imbunatati mai mult eficienta si utilitatea solutiilor si beneficiilor ISO oferite mediului de afaceri, guvernelor si societatii in general.

Secretarul general ISO, dl. Rob Steele, a salutat participarea a aproximativ 200 de delegati, reprezentand 24 de tari si a explicat contextul celei de a cincea conferinte a presedintilor comitetelor tehnice, deschisa la Geneva: „Ne-ati spus ca este nevoie sa fim mai rapizi, mai buni si mai simpli. Daca nu suntem, am putea foarte bine sa disparem pentru ca vom fi irelevanti. ”

Rob Steele a subliniat cererea tot mai mare de standarde ISO pe fundalul unor provocari masive, cum ar fi contractia economica la nivel mondial si extinderea mediei sociale.

El a adaugat: “Avem nevoie sa fim deschisi la schimbari si sa ne gandim si mai mult la nevoile clientilor nostri”.
Daca suntem buni, dar prea lenti in satisfacerea nevoilor clientilor nostri, nu suntem relevanti. Daca nu utilizam noile tehnologii informationale si de comunicare pentru a elabora standardele sau pentru a ajunge mai repede pe piata cu ele, nu suntem relevanti.

Secretarul general ISO, dl. Rob Steele, da startul celei de a cincea conferinte a presedintilor comitetelor tehnice, incurajand liderii sa fie mai simpli, mai rapizi, mai buni.

Ca raspuns, provocarea noastra colectiva este de a dezvolta standarde relevante la nivel global imbunatatind continuu, in acelasi timp, viteza noastra pentru a servi mai bine nevoile pietei si ale clientilor.
Este important sa se utilizeze Planul Strategic ISO 2010-2015 pentru a se asigura ca ISO este cea mai bine plasata organizatie pentru a face fata provocarilor viitoare. Sa avem ca obiectiv excelenta – si impreuna, putem reusi ! ”

Portofoliul actual ISO, de peste 18 600 standarde voluntare, este rezultatul activitatii tuturor partilor interesate din mediul de afaceri, guvernamental, din cadrul organizatiilor internationale, asociatiilor de consumatori si a altor grupuri, care lucreaza in peste 3 200 de organisme tehnice din cadrul a mai mult de 700 de comisii ISO.

In fiecare zi lucratoare au loc zece sau chiar mai multe reuniuni ISO in diferite parti ale lumii, fara a tine cont de numaratele intalniri virtuale si contactele cu ajutorul intrumentelor IT ale ISO , dedicate activitatii sale tehnice.

Deoarece acest sistem este descentralizat, ISO a instituit o conferinta pentru presedintii comisiilor tehnice, subcomisiilor si comitetelor de proiect, in vederea oferirii oportunitatii unui schimb direct de opinii, experiente si idei cu colegii din alte comisii.

In acest an, conferinta a subliniat tema transformarii ISO intr-o institutie mai simpla, mai rapida si mai buna.
Aproximativ 200 de presedinti de grup, reprezentand 24 de tari au profitat de mesele rotunde pentru a avea discutii interactive cu privire la aspectele de baza in dezvoltarea standardelor.

Secretarul general adjunct ISO, dl. Kevin McKinley, a introdus tema in cadrul contextului general, declarand: ” Daca ISO are de gand sa se imbunatateasca si sa ramana relevanta, trebuie sa cautam modalitati de a satisface nevoile clientilor”.

El a explicat proiectul laboratorului ISO, un model software legat de procesul de dezvoltare a standardelor ISO, care, de asemenea, a identificat factori-cheie pentru asigurarea succesului viitor al organizatiei.

Laboratorul este proiectat sa serveasca ca o modalitate controlata de a incerca idei noi, de a testa noi abordari de dezvoltare si de a provoca paradigmele existente in efortul de a atinge viziunea strategica ISO 2011-2015, aceea de a fi ” furnizorul de top la nivel mondial de standarde internationale de inalta calitate, relevante la nivel global”.

Vicepresedintele ISO (managementul tehnic) si presedinte al consiliului de administratie tehnic (TMB), dl. Jacob Holmblad, a clarificat de ce exista o nevoie primordiala ca esalonul de management sa gestioneze enormele resurse incredintate de catre partile interesate sistemului ISO : “Avem nevoie de schimbare si avem nevoie sa preluam conducerea. Organele de conducere se vor achita de acesta sarcina. ”

El a identificat instrumentele aflate la dispozitia managerilor, inclusiv planurile de afaceri TC, subliniind ideea ca actualele conferinte ISO sunt, in general, tinute la fiecare trei ani si ofera o ocazie unica pentru liderii comisiilor ISO sa interactioneze si sa faca schimb de opinii, de experiente si de bune practici, respectand modalitatea de lucru a comitetelor ISO.

Conferinta din acest an este mai dinamica si mai interactiva decat oricare alta din trecut.
Cu ajutorul noilor tehnologii, a discutiilor de grup si a altor activitati, participantii sunt rugati sa ofere informatii imediate la problemele-cheie care privesc in mod direct comunitatea tehnica si solutiile dezvoltate pentru toate partile interesate.
Descrierea completa a conferintei va fi prezentata in editia din iulie/august a revistei ISO Focus + . (www.iso.org)

› Transformarea ISO intr-o institutie mai simpla