Home > Articole ISO > Va fi duminica ziua a saptea si in Israel?

Iata ce se intampla cand standardul ISO 8601 obliga la duminici nelucratoare

15 iulie 2011. Catherine Dupeyron a investigat pentru site-ul Les Échos motivele pentru care un deputat din Likud (partid politic sionist israelian cu orientari nationaliste si de dreapta), Zeev Elkin, a depus o propunere de lege vizand suprimarea muncii in ziua de duminica.

Consecinta directa este ca: “saptamana de munca israeliana s-ar intinde de luni pana vineri, nu de duminica pana joi, ca pana acum, asa cum se intampla de la crearea statului Israel.

Numai unele sectoare lucreaza vinerea – comertul, bancile, posta, transportul public -, insa numai jumatate de zi, din cauza sabatului.”

Obiectivul, continua jurnalista amintita mai sus, este dublu : “este vorba despre a fi in acelasi ritm cu majoritatea jucatorilor de pe piata economica din lume si de a permite evreilor credinciosi care respecta sabatul sa aiba o zi dedicata cumparaturilor si activitatilor culturale de la care sunt exclusi de fapt, caci, pentru ei, vinerea este in primul rand dedicata pregatirii sabatului care incepe de vineri seara.”

Vinerea va fi, deci, o zi lucratoare, iar duminica nu va mai fi prima zi a saptamanii (conform standardului ISO 8601).

“ In mod curios, evreii ultra-ortodocsi sunt impartiti in aceasta chestiune,” concluzioneaza Catherine Dupeyron. In mod asemanator, Likud, partea laica dirijata de primul ministru, Benyamin Netanyahu, numara si partizani, dar si adversari ai textului.

Subiectul este cu atat mai complex, cu cat in tara exista o importanta minoritate musulmana, pentru care, potrivit Principiilor fundamentale din 1949 care reprezinta Constitutia, “dreptul celor care nu sunt evrei de a avea un sabat si zile de odihna va fi garantat”.

Potrivit standardului ISO 8601, care se ocupa de reprezentarea numerica a datelor si a altor parametri temporali, saptamana incepe cu ziua de luni, prima zi a saptamanii, si se termina cu ziua de duminica, ultima zi a saptamanii. Standardul poate fi descarcat de la adresa http://www.iso.org/iso/catalogue_detail?csnumber=40874 in schimbul a 130 CHF.

› Va fi duminica ziua a saptea si in Israel?