Un chilipir de la ISO: 18600 de standarde, 3280 de grupuri tehnice si 160 de tari in doar patru pagini – si totul gratuit
ISO a publicat recent o noua editie ISO pe scurt, o brosura de patru pagini pentru oamenii ocupati, care ofera o introducere concisa in tematica standardelor ISO si a beneficiilor pe care acestea le aduc mediului de afaceri, guvernului si societatii in general.
“Standardele ISO au un impact pozitiv asupra lumii in care traim”, se poate citi pe afisul promotional.
“Acestea asigura caracteristici vitale, cum ar fi calitatea, ecologia, siguranta, economia, fiabilitatea, compatibilitatea, interoperabilitatea, eficienta si eficacitatea.
Standardele faciliteaza schimburile comerciale, raspandirea cunostintelor si bunele practici de management. ”
ISO are un portofoliu actual de peste 18 600 standarde care ofera solutii practice si obtin beneficii pentru aproape fiecare sector al mediului de afaceri, industriei si tehnologiei, incluzand agricultura, constructiile, ingineria mecanica, productia, distributia, transporturile, sanatatea, tehnologia informatiei si a comunicarii, produsele alimentare, distributia de apa, mediul ambiant, energia, managementul calitatii, evaluarea conformitatii si serviciile.
Standardele alcatuiesc o oferta completa pentru toate cele trei dimensiuni ale dezvoltarii durabile – economica, de mediu si societala.
Brosura prezinta sistemul de standardizare ISO cuprinzand institutele nationale de standardizare din aproximativ 160 de tari, cele aproape 3 280 de grupuri tehnice, cei 50 000 de experti care participa direct la elaborarea de standarde pe baza materialelor elaborate de alti 300 000.
De asemenea, sistemul beneficiaza de parteneriate cu peste 700 de organizatii internationale si regionale, inclusiv Comisia Electrotehnica Internationala – International Electrotechnical Commission, Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor – International Telecommunication Union, Organizatia Mondiala a Comertului – World Trade Organization si sistemul Natiunilor Unite cu agentiile si comisiile sale specializate, in special cele implicate in armonizarea reglementarilor si politicilor publice.
Noile standarde ISO publicate in ultimii ani sau in curs de dezvoltare abordeaza provocari variate cum ar fi responsabilitatea sociala, securitatea informationala si societala, reactia la schimbarile climatice, eficienta energetica si resursele regenerabile, proiectarea si functionalitatea constructiilor durabile, achizitii publice corecte si transparente, servicii de furnizare a apei, nanotehnologii , sisteme inteligente de transport, managementul sigurantei alimentare, informatica medicala.
In urmatorii cativa ani, ISO va fi in masura sa ofere noi standarde adresandu-se unei game largi de aspecte cum ar fi amprenta de carbon a produselor, gestionarea activelor, reducerea consumului energetic, managementul resurselor umane, statii de alimentare cu gaze naturale pentru vehicule, outsourcing-ul, siguranta parcurilor de distractii, problematica biogazului.
Brosura ISO pe scurt, publicata in limbile engleza si franceza, este disponibila gratuit la secretariatul central ISO, prin ISO Store sau prin contactarea departamentului de marketing, comunicare si informare. Brosura poate fi, de asemenea, obtinuta de la institutele nationale membre ISO, ASRO in Romania. Brosura poate fi, de asemenea, – descarcata sub forma de fisier PDF gratuit de pe site-ul ISO.