Home > Stiri EXTERNE > Doua organisme de certificare ISO primesc acreditari

Doua organisme de certificare ISO primesc acreditari din partea Algerac

7 iunie 2011. Doua organisme de certificare, Vinçotte international Algeria (VIA) si Bureau Veritas Algeria (BVA), au obtinut certificate de acreditare ISO 17020, privind criteriile generale pentru functionarea diferitelor tipuri de organisme de inspectie si ISO 17021, pentru auditurile de certificare.

Aceste acreditari, decernate de Organismul algerian de acreditare (ALGERAC), garanteaza ca cele doua societati de drept algerian sunt agreate de stat in executarea de sarcini specifice evaluarii conformitatii ISO.
Ceremonia de decernare a certificatelor, organizata cu ocazia sarbatoririi zilei mondiale a acreditarii, s-a desfasurat in prezenta ministrului industriei, a intreprinderilor mici si mijlocii si a promovarii investitiilor, dl Mohamed Benmeradi.

Ministrul si-a exprimat cu aceasta ocazie satisfactia fata de aceste realizari, afirmandu-si optimismul in privinta posibilitatii date fortelor publice de a dispune pe termen mediu de un prim nucleu de organisme de evaluare a conformitatii. “Acest nucleu de organisme are un rol determinant in sprijinirea statului, in actiunile sale de stabilizare si de reglementare a activitatilor comerciale si in protectia sanatatii consumatorilor, ca si in securitatea instalatiilor si infrastructurilor industriale”, a subliniat el.

Dl Benmeradi a indicat, in acest context, ca ministerul pe care il reprezinta si-a inscris printre prioritati promovarea si dezvoltarea infrastructurii calitatii.

El a explicat ca acreditarea se integreaza in demersul global al programului de dezvoltare al infrastructurii calitatii, pe care statul il considera “o prioritate absoluta”.

Scotand in evidenta eforturile depuse de Algerac si modul de gestionare a procesului de acreditare, ministrul a tinut sa asigure acest organism de certificare ISO de sprijinul sau care il va insoti spre recunoasterea internationala a carei cereri este in curs de legalizare.

Din partea Algerac, dl Noureddine Boudissa, director general, a afirmat ca certificatele decernate organismelor VIA si BVA sunt “rezultatul unei lungi si fructuoase colaborari cu partenerii nostri, rezultat care nu a facut decat sa intareasca si sa confirme competenta evaluatorilor si a expertilor din cadrul Algerac, a caror munca a fost foarte apreciata si estimata la valoare sa reala”.

El a estimat, in plus, ca organismul de care apartine trebuie sa se concentreze serios pe intarirea capacitatilor proprii, atat la nivel de resurse umane calificate, cat si la nivelul capacitatii de a putea dispune de un sediu adecvat si functional, luand in considerare numarul destul de apreciabil de cereri de pre-evaluare si de acreditare pe care il primeste in prezent.

Reprezentantul BVA, dl Parisot, a sustinut ca implementarea acreditarilor ISO 17020 in Algeria, sub egida Algerac, reprezinta “o excelenta oportunitate pentru profesia noastra de organisme de control”.

Directorul general al VIA, dl Rigault, a scos in evidenta progresul din domeniu facut de Algerac de la infiintarea sa, estimand ca acreditarea VIA va contribui la instaurarea unei concurente sanatoase si loiale in beneficiul clientilor. (sursa: www.elmoudjahid.com)

› Doua organisme de certificare ISO primesc acreditari