Home > Stiri EXTERNE > Cea de-a 35-a Adunare Generala ISO

A 35-a Adunare Generala a Organizatiei Internationale pentru Standardizare: Inovatia este cel mai important obiectiv

16 noiembrie 2012. Cea de-a 35-a Adunare Generala ISO (AG ISO), organizata in perioada 17-22 septembrie 2012 in San Diego, SUA, a avut ca tema inovatia. Ca raspuns la dorintele membrilor ISO participanti la ultimele doua editii ale AG ISO, organizatia si-a revizuit formatul in 2012 pentru a incuraja mai mult participarea, discutiile si interactiunea. De asemenea, a fost organizata si o sedinta publica avand ca tema inovatia.

Cea de-a 35-a AG ISO a fost gazduita de membrul ISO reprezentand SUA, Institutul National American de Standarde (ANSI), unul dintre membrii fondatori ai organizatiei. Ea a atras participarea a 434 delegati din 123 tari membre ISO si a 13 organizatii partenere internationale sau regionale. AG ISO s-a desfasurat pe 19 si 21 septembrie, cu o pauza pe 20 septembrie, cand a avut loc sedinta publica in care s-au dezbatut doua dintre problemele cu care se confrunta comunitatea internationala – inovatia si aspectele economice ale dezvoltarii durabile – domenii la care standardele internationale isi aduc in mod clar contributia.

Strategia ISO

Vicepresedintele ISO (probleme de politica), Sadao Takeda, a prezentat un raport cu privire la implementarea Planului Strategic ISO 2011-2015. Desi ISO este pe calea cea buna pentru a-si indeplini obiectivele strategice stabilite pentru 2015, mediul de afaceri a suferit schimbari considerabile din cauza crizei financiare mondiale.

Cu toate acestea, el a subliniat ca ISO a facut progrese rapide in special in sectorul tehnologiei informatiei si a comunicatiilor (IT&C), ceea ce va avea un impact asupra activitatii sale principale, aceea de creare si de raspandire a informatiilor.

In plus, Consiliul ISO a realizat o analiza a riscurilor si a testat diverse scenarii pentru a determina masurile care ar putea fi luate de ISO pentru a reactiona la dificultatile climatului economic actual.

Lucrarile tehnice ISO

Vicepresedinta ISO (management tehnic), dr. Elisabeth Stampfl-Blaha, a scos in evidenta trei probleme care sunt studiate de Consiliul de Management Tehnic (TMB), care supravegheaza activitatea de elaborare de standarde desfasurata de ISO :

Incurajarea parteneriatelor – Dr. Stampfl-Blaha a subliniat ca a gandirea in termeni de structuri este invechita. In loc sa se concentreze asupra mecanismelor de rezolvare a problemelor, ISO si partenerul sau IEC examineaza posibilele sinergii pentru a rezolva de la inceput chestiunile care ar putea deveni mai tarziu probleme.

Imbunatatirea comunicarii – Dr. Stampfl-Blaha a mentionat ca imbunatatirea metodelor de impartasire a informatiilor este esentiala. Documentul TMB Communiqué este distribuit de acum inainte tuturor membrilor ISO pentru ca toti sa poata oferi feedback si sa isi exprime prioritatile.

Cresterea eficientei – Vicepresedinta ISO a mai scos in relief si eforturile depuse pentru a scurta timpul alocat dezvoltarii standardelor, lasandu-le comitetelor tehnice mai multa libertate in alegerea celor mai bune cai pentru a obtine rapid consensul necesar.

O Adunare Generala inedita

Printre problemele discutate in timpul Adunarii Generale s-au numarat si urmatoarele :

– Probleme cheie in standardizare din perspectiva organizatiilor partenere de standardizare – IEC, ITU si Organizatia Mondiala a Comertului (OMC);
– Drepturile de proprietate intelectuala ale ISO si drepturile de autor asupra standardelor ISO (moderator fiind Nicolas Fleury, directorul ISO de marketing, comunicare si informare);
– Resursele de care trebuie sa dispuna ISO si membrii sai pentru a indeplini viitoarele nevoi ale clientilor – idei despre viitoarele modele economice (moderator fiind secretarul general ISO, Rob Steele);
– Instrumente IT mai simple, mai rapide si mai bune pentru a elabora si a publica un standard ISO pe un iPad, pe o platforma de navigare online si in format PDF (moderator fiind David Ratcliffe, director ISO de tehnologia informatiei si servicii electronice);
– Colaborarea cu partenerii pentru a indeplini Planul Strategic ISO 2011-2015 – ce functioneaza si ce poate fi facut in plus (moderator fiind secretarul general adjunct ISO, Kevin McKinley)
– Standardele si educatia (moderator fiind consilierul strategic al secretarului general ISO, Daniele Gerundino);
– O examinare a guvernarii ISO pentru a o face mai eficienta si mai eficace (moderator fiind Rob Steele, secretarul general ISO).

Departe de a constitui tema unor lungi prezentari, aceste probleme au fost discutate in cadrul unor mese rotunde si a unor grupuri mai mici de participanti pentru a incuraja intrebarile si dezbaterile. Participantii au folosit si tastaturi electronice pentru a oferi un raspuns rapid.

Prezentarile in format PowerPoint utilizate ca introducere a diverselor teme de discutie, ca si rapoartele rezultate si recomandarile facute le sunt disponibile membrilor ISO pe serverul ISODOC. Responsabilii ISO vor examina toate recomandarile si vor intocmi rapoarte referitoare la masurile care vor fi luate.

Pe langa schimbarea formatului evenimentului, AG ISO 2012 a insistat anul acesta asupra posibilitatilor de a relationa mai bine prin introducerea formulei “ genius bars ”. In timpul pauzelor, delegatii au putut sa intalneasca membri ai echipei secretariatului central ISO intr-o atmosfera mai putin oficiala si sa afle mai multe despre probleme cum ar fi drepturile de proprietate intelectuala si despre cum pot profita mai bine de serviciile oferite membrilor, de instrumentele IT si de departamentul de marketing, comunicare si informare.

Colaborarea cu partenerii

Presedintele ISO, dr. Boris Aleshin, a animat o masa rotunda la care au participat vicepresedintele IEC, James Matthews ; adjunctul directorului Biroului de Standardizare in Telecomunicatii din cadrul ITU (ITU-T), Reinhard Scholl, si consilierul diviziei comertului si mediului din cadrul OMC (si secretarul Comitetului barierelor tehnice in calea comertului OMC), Erik Wijkström. Oferind perspective asupra impactului pe care il are standardizarea asupra lumii, ei au expus fiecare principalele provocari cu care se confrunta organizatiile lor, dupa cum o arata si fragmentele de mai jos :

James Matthews (IEC) : ISO si IEC impartasesc o istorie bogata, insa ele trebuie sa se indrepte mereu spre obtinerea unor rezultate eficiente si productive. Munca se dezvolta, tehnologia evolueaza, iar cele doua organizatii colaboreaza mai mult decat oricand. In acelasi timp, este esential sa intelegem ca utilizatorii standardelor trebuie sa fie capabili sa identifice proiectele care ii intereseaza.

Organismele nationale trebuie sa fie proactive in implicarea comunitatilor alcatuite din partile interesate. Noii participanti trebuie sa sesizeze avantajele solutiilor globale.

Reinhard Scholl (ITU) : Industria tehnologiei informatiei si a comunicatiilor (IT&C) este foarte competitiva, ceea ce se reflecta in procesul de stabilire de standarde. Suntem martorii unei proliferari a organizatiilor care dezvolta standarde si a cresterii numarului de foruri de standardizare. Companiile nu isi pot permite sa participe la toate aceste foruri, insa, in acelasi timp, daca interesele lor nu sunt luate in considereare, ele vor continua sa isi creeze noi consortii.

A existat si o reducere a numarului de organizatii care stabilesc standarde din cauza mijloacelor necesare, inclusiv a celor financiare. Companiile vor ca interesele lor sa fie bine reflectate. Provocarea este cum sa ramanem relevanti pe piata. ITU s-a adaptat in aceasta directie lucrand foarte rapid si, in prezent, are proceduri transparente si foarte bune. O alta provocare o constituie incrucisarea dintre IT&C si pietele verticale (cum sunt transportul si utilitatile).

Erik Wijkström (OMC) : Standardele sunt “aerul pe care il respiram”, iar utilizarea standardelor internationale este puternic sustinuta de OMC. Din 1995 pana in prezent, au existat 45 dispute oficiale de care OMC s-a ocupat si care au pus in discutie standardele, insa numai patru din ele au fost adevarate dispute – una dintre controverse fiind “ce este un standard international?”. Utilizarea pe scara larga nu este o conditie prealabila pentru un standard international, ci crearea sa de catre un organism in care participarea si deschiderea sunt esentiale. Cu cat participa mai multe tari la crearea unui standard, cu atat acesta va fi mai relevant.

Noi membri ai Consiliului

Adunarea Generala ISO a ales urmatorii sase membri in Consiliul ISO pentru perioada 2013-2014 :
• DSM (Malaezia)
• ESMA (Emiratele Arabe Unite)
• IRAM (Argentina)
• IPQ (Portugalia)
• INNORPI (Tunisia)
• MCCAA (Malta)

Multumiri

Presedintele si secretarul general ISO i-au inmanat un cadou presedintelui organizatiei gazda, ANSI, S. Joe Bhatia, in semn de multumire, citind cu aceasta ocazie si urmatorul text: “Adunarea Generala ii transmite cele mai sincere multumiri Institutului National American de Standarde (ANSI) pentru primirea sa calduroasa si pentru aranjamentele exceptionale pe care le-a facut pentru AG ISO San Diego 2012. Adunarea Generala isi exprima recunostinta cea mai cordiala fata de membrii personalului ANSI pentru cooperarea lor dinaintea si din timpul evenimentului, care a ajutat foarte mult la desfasurarea reuniunii si a contribuit la succesul sau.”

Presedintele ISO i-a inmanat trezorierului ISO care si-a incetat activitatea, Julien Pitton, butonii de manseta ISO ca dovada a aprecierii realizarilor sale si a serviciilor valoroase pe care le-a adus ISO in timpul mandatului sau din perioada 2008 – 2012.

Vicepresedinta ISO (management tehnic), dr. Stampfl-Blaha, i-a inmanat presedintelui ISO, dr. Boris Aleshin, butoni de manseta ISO ca dovada a aprecierii organizatiei fata de realizarile sale ca presedinte si a tinut un discurs prin care i-a multumit pentru ca a condus cu entuziasm ISO in noi directii.

Unul dintre principiile definitorii ale presedintiei lui Aleshin a fost sa incurajeze ISO sa gaseasca noi metode de a inova si de a imbunatati procesul de elaborare de standarde, de a scurta perioada elaborarii acestora, oferind, in acelasi timp, documente de o mai buna calitate si imbunatatind relevanta lucrarilor ISO pentru utilizatori. Si mai important chiar, presedintele ISO a ajutat la promovarea legaturii solide si directe dintre dezvoltarea si utilizarea standardelor si inovatie.

Urmatoarele Adunari Generale ISO

Adunarea Generala ISO din 2013 va avea loc in Sankt Petersburg, Federatia Rusa, la invitatia membrului national ISO, GOST R. AG ISO 2014 va avea loc in Rio de Janeiro, Brazilia, la invitatia membrului national ISO, ABNT. (iso.org)

› Cea de-a 35-a Adunare Generala ISO