Home > Stiri EXTERNE > Acord de cooperare ISO – OIE

ISO isi consolideaza cooperarea cu Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor

6 iulie 2011. ISO si Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE) au semnat un acord de cooperare privind standardele internationale legate de comertul cu animale si cu produsele derivate din cresterea animalelor.

Acordul ISO-OIE a fost semnat la Secretariatul Central ISO din Geneva, Elvetia, de secretarul general ISO, Rob Steele, si de directorul general OIE, Bernard Vallat.

ISO, o organizatie nonguvernamentala cu membri alcatuiti din organisme nationale de standardizare provenind din peste 160 de tari, este cel mai mare dezvoltator de standarde voluntare internationale din lume, cu un portofoliu actual numarand peste 18600 de standarde lansate.

OIE este o organizatie nonguvernamentala cu 178 de tari membre, care dezvolta standarde internationale in privinta sigurantei comertului cu animale si cu produse de origine animala. Telul OIE este de a imbunatati sanatatea si bunastarea animalelor pretutindeni in lume. OIE este una dintre asa-numitele “trei surori”, alaturi de Comisia Codex Alimentarius si de Conventia Internationala de Protectie a Plantelor, ale caror standarde, linii directoare si recomandari sunt recunoscute anume in acordul sanitar si fitosanitar al Organizatie Mondiale a Comertului.

Zonele de lucru ISO care ridica un potential interes pentru OIE includ standardele pentru produsele alimentare, microbiologia, hrana destinata animalelor, fermele piscicole si acvacultura, evaluarea conformitatii, tractoarele si alte utilaje agricole si forestiere, managementul calitatii, evaluarea biologica a dispozitivelor medicale, politicile fata de consumatori, navele si tehnologiile marine, impachetarea si, nu in ultimul rand, responsabilitatea sociala.

Acordul de cooperare ISO-OIE sprijina obiectivul prezentat in Planul Strategic ISO 2011-2015 de a “incuraja acele parteneriate care favorizeaza intr-o mai mare masura valoarea si dezvoltarea eficienta a standardelor internationale”, acest acord venind in completarea eforturilor ISO de a colabora cu organizatii cheie interguvernamentale.

Acordul isi concentreaza atentia asupra unui schimb de informatii la obiect despre probleme de interes mutual; el asigura participarea reciproca a partilor la lucrari si incurajeaza utilizarea si mentionarea standardelor emise de fiecare organizatie, in acord cu respectivele reguli de dezvoltare a standardelor si cu respectivele politici comerciale. (dupa o stire iso.org)

› Acord de cooperare ISO – OIE