Home > Stiri EXTERNE > Certificare ISO 3834 obtinuta de compania Fabrinox

Standardul ISO 3834 se refera la sudarea prin topire a materialelor metalice

11 aprilie 2012. Producatorul de componente din foi metalice Fabrinox (www.fabrinoxafrica.com) a devenit cea de-a patruzecea companie din Africa de Sud care a primit acreditarea ISO 3834 de la Institutul Sud-African de Sudura (SAIW).

Certificarea ISO 3834, care se refera la sudarea prin topire a materialelor metalice, i-a fost inmanata zilele trecute directorului general Fabrinox, André Visser, de presedintele executiv SAIW, Jim Guild, in Cape Town.

Compania Fabrinox, care este deja acreditata conform standardului national pentru managementul calitatii, SABS 9001, acorda o atentie sporita calitatii. “Aceasta este o parte importanta a afacerii noastre. Trebuie sa furnizam produse de buna calitate si sa ne reducem costurile. Putem sa ne reducem costurile numai concentrandu-ne asupra calitatii.”

Potrivit lui Jim Guild, acreditarea ISO 3834 atrage dupa sine o listare globala a companiei la Institutul International de Sudura si la Federatia Europeana de Sudura si creste abilitatea companiei de a dobandi acces pe piata de export, unde clientii solicita adesea un standard al calitatii certificat.

In practica, aceasta certificare ISO 3834 garanteaza ca procesele de sudare sunt efectuate in cel mai eficace mod posibil (de aici decurgand si scaderea costurilor de exploatare), asista la dezvoltarea specificatiilor de calitate pentru produse, ajuta conducerea sa identifice si sa rezolve problemele care tin de fabricatie, previne retusurile costisitoare si reduce la minim produsele refuzate.

Cu sediul in Paarl, Fabrinox are 115 angajati implicati in activitatile cheie ale companiei de reparatii (care includ taierea cu laser, indoirea si finisarea suprafetelor), subansamble, managementul proiectelor si montaje. Unitatea produce aproximativ 50000 de componente lunar, prelucrand 1200 tone/an de materiale metalice, din care majoritatea otel carbon si otel inoxidabil.

Visser a spus ca Fabrinox se afla in momentul de fata intr-o faza de extindere si este pe cale de a achizitiona noi echipamente pentru a-si creste capacitatea de productie.

In discursul sau tinut cu ocazia ceremoniei de acordare a acestui certificat ISO 3834, prof. Madeleine du Toit de la Centrul SAIW pentru Ingineria Sudarii din cadrul Universitatii din Pretoria, presedinta SAIW, a spus ca exista multe oportunitati pentru a sprijini dezvoltarea unei industrii vibrante a sudurii in Africa de Sud, in special tinand cont de dezvoltarea intensiva a infrastructurii publice si private. Cu toate acestea, provocarile pe care le infrunta sudura in Africa de Sud includ competitia mondiala, utilizarea unei tehnologii depasite in industria locala si insuficienta abilitatilor.

“Esenta problemei este ca nu avem destui oameni competenti in sudura. Nu numai sudori, ci oameni din intreg spectrul educatiei: sudori, supraveghetori, inspectori, tehnologi si ingineri in sudura,” si-a exprimat regretul Du Toit.

Dupa parerea sa, problema este ca sudura nu este privita ca o “miscare inteligenta in cariera” si in consecinta trebuie depuse eforturi considerabile pentru ca aceasta industrie sa devina mai atragatoare pentru tineri. (engineeringnews.co.za)

› Certificare ISO 3834 obtinuta de compania Fabrinox