Home > Stiri EXTERNE > Adunarea plenara ISO / COPOLCO din mai 2012

Prim-ministrul Insulelor Fiji a deschis adunarea plenara ISO/COPOLCO din mai 2012

22 mai 2012. Subliniind importanta consumatorilor pentru economie si nevoia de a asigura siguranta si bunastarea acestora, prim-ministrul Insulelor Fiji, dl Josaia Voreqe Bainimarama, a deschis oficial cea de-a 34-a adunare plenara a Comitetului ISO pentru politica de consum (ISO/COPOLCO).

Cei 93 de participanti din 26 de tari au fost prezenti la evenimentul gazduit de Ministerul Industriei si Comertului, care a avut loc pe 16 si 17 mai in Nadi, Fiji. Prim-ministrul Fiji, Josaia Voreqe Bainimarama, si vicepresedintele ISO, Sadao Takeda, au primit ghirlande in cinstea prezentei lor la deschiderea acestei adunari plenare ISO/COPOLCO.

“Faptul ca gazduim intrunirea ISO/COPOLCO reprezinta inca o dovada a vointei guvernului meu de a creste protectia consumatorului si de a aplica standardele la nivel national, colaborand si la nivel international,”

a spus prim-ministrul Bainimarama.

“Trebuie sa felicit ISO/COPOLCO pentru angajamentul sau ferm de a promova interesele consumatorilor si de a se asigura ca acestea sunt abordate la nivel mondial. In ultimii 33 ani, ISO/COPOLCO a adus o contributie imensa la politicile care consolideaza siguranta consumatorilor prin intermediul dezvoltarii de standarde si al promovarii comertului echitabil si a produselor sigure pentru mediu.”

El a adaugat ca printre primii care au solicitat dezvoltarea de standarde pentru managementul mediului s-au numarat chiar consumatorii, ceea ce a dus la dezvoltarea seriei de standarde ISO 14000. Tot consumatorii au stat la baza deciziei ISO de a dezvolta standardul international pentru responsabilitatea sociala (ISO 26000).

Atunci cand sunt dezvoltate politici si standarde internationale, solutionarea nevoilor tuturor partilor interesate – din care fac parte si consumatorii – este esentiala in a asigura un angajament pe mai multe niveluri, credibilitate si rezultate tangibile, a explicat prim-ministrul. Acest lucru nu numai ca garanteaza relevanta pe piata, ci si creste increderea clientilor, permitandu-le bunurilor si serviciilor sa circule liber in interiorul si in afara granitelor.

Insa prim-ministrul a avertizat: “Acest lucru le impune tuturor tarilor sa isi ia angajamentul de a adera la standardele si la practicile acceptate international.” El a subliniat ca in practicile actuale de comert trebuie sa existe o colaborare internationala si a dat ca exemplu adunarea plenara a ISO/COPOLCO.

“Date fiind complexitatea si relevanta problemelor asociate consumatorilor, cum sunt frauda si comercializarea produselor contrafacute, intrunirile de saptamana aceasta sunt foarte oportune pentru consumatorii din intreaga lume,” a concluzionat el, evidentiind valoarea acestor discutii pentru perfectionarea standardelor si practicilor globale, care impulsioneaza in acelasi timp si sistemele nationale.

Multumindu-le gazdelor, vicepresedintele ISO, Sadao Takeda, a spus:

“Faptul ca ne-ati intampinat atat de calduros si de excelent in ciuda daunelor cauzate de recentele inundatii din tara dvs. este o dovada a minunatului dvs. angajament.”

Dl Takeda a scos apoi in relief beneficiile sistemului ISO ca mijloc de cautare a unor solutii in numele tuturor partilor interesate, inclusiv al consumatorilor. “Ceea ce transforma ISO intr-un sistem atat de eficace este faptul ca ofera o platorma apolitica si nepartinitoare. Standardele sunt dezvoltate prin procese deschise si transparente, de reprezentanti ai oamenilor care au nevoie de ele, care le implementeaza, si pe care ii afecteaza – si care pot trece in revista si imbunatati continuu rezultatele implementarii lor,” a mai spus el.

Atragand atentia asupra rolului valoros al ISO/COPOLCO, dl Takeda a conchis: “Consumatorii sunt o busola si o forta motrice pentru dezvoltarea standardelor, iar discutiile si recomandarile dvs. din timpul acestei adunari plenare vor ajuta la consolidarea eforturilor ISO.” (dupa un comunicat de presa al ISO.org)

› Adunarea plenara ISO / COPOLCO din mai 2012