Home > Stiri EXTERNE > AENOR a emis peste 3100 de certificate OHSAS

AENOR a emis pana acum peste 3100 de certificate de securitate ocupationala

Dintre acestea, 1766 corespund sistemului de management al sanatatii si securitatii ocupationale conform standardului OHSAS 18001, iar 1343, auditurilor reglementare de prevenire a riscurilor ocupationale

2 mai 2012. Asociatia Spaniola de Standardizare si de Certificare (AENOR – www.aenor.es) a emis, pana pe 31 decembrie 2011, un total de 3129 de certificate privind securitatea ocupationala OHSAS 18001. Acest lucru a fost facut public de catre asociatie cu ocazia Zilei Mondiale a Securitatii si a Sanatatii in Munca, o initiativa a Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), care este sarbatorita in fiecare an pentru a promova in toate tarile siguranta si sanatatea la locul de munca.

AENOR contribuie la promovarea prevenirii riscurilor ocupationale prin intermediul a doua instrumente: certificarea voluntara a sistemului de management al sanatatii si securitatii ocupationale conform standardului international OHSAS 18001 si auditurile reglementare de prevenire a riscurilor ocupationale (Prevención de Riesgos Laborales – PRL). Dintre cele 3129 de certificate emise in aceasta directie, 1766 corespund certificarii OHSAS 18001, iar 1343, auditurilor PRL.

OHSAS 18001 este un standard international voluntar care a cunoscut un foarte mare succes in intreaga lume deoarece este un instrument eficace de prevenire a riscurilor in munca. Aplicarea standardului prezinta urmatoarele avantaje: reducerea accidentelor la locul de munca si cresterea productivitatii, garantarea respectarii legislatiei pentru protectia muncii si incurajarea unei culturi preventive prin integrarea unor politici preventive in sistemul general al organizatiei.

Din momentul in care AENOR a acordat prima certificare OHSAS in anul 2004, evolutia a fost una pozitiva; OHSAS a devenit astfel cea de-a treia certificare internationala din punct de vedere al popularitatii, dupa ISO 9001 pentru managementul calitatii si ISO 14001 pentru managementul mediului, OHSAS inregistrand, de altfel, cea mai rapida evolutie in implementare dintre cele trei standarde.

Certificarea sanatatii si sigurantei la locul de munca este o confirmare pentru acele organizatii care isi imbunatatesc continuu sistemul de management al sanatatii si securitatii ocupationale. OHSAS 18001 ajuta la crearea unui mediu de lucru mai sigur si, prin urmare, la reducerea accidentelor si a efectelor negative asupra sanatatii in general.

Pe de alta parte, auditurile reglementare PRL reprezinta un instrument care le permite organizatiilor sa respecte legislatia in vigoare in ceea ce priveste prevenirea riscurilor profesionale. Auditul extern PRL trebuie efectuat in acele organizatii care sunt obligate legal la acest lucru si care desfasoara, in general, activitati preventive prin mijloace proprii; dupa aprobarea auditului, organizatia primeste un raport.

› AENOR a emis peste 3100 de certificate OHSAS