Home > Stiri EXTERNE > Aeroport obtine certificatul ISO 50001

Aeroportul Reus obtine certificare ISO 50001 pentru managementul energiei

3 octombrie 2012. Aeroportul spaniol Reus a obtinut certificarea internationala ISO 50001 pentru sistemele de management al energiei, care atesta documentarea sistemelor si proceselor operationale necesare pentru o utilizare mai eficienta a energiei si pentru diminuarea emisiilor de CO2, potrivit unui comunicat dat publicitatii de AENA (Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea).

Asociatia Spaniola de Standardizare (AENOR) a emis certificatul ISO 50001:2011, al carui obiectiv principal este de a ajuta organizatiile sa isi imbunatateasca eficienta energetica si, in consecinta, sa isi micsoreze costurile aferente.

Primul pas pe care l-a facut aeroportul pentru a obtine certificarea ISO 50001 a fost sa realizeze un audit energetic al terminalului pentru a cunoaste cu exactitate consumul cladirii si pentru a afla unde exista oportunitati de imbunatatire a acestuia.

Ulterior, a fost elaborat un manual cuprinzand cerintele si domeniul certificarii si a fost realizat o planificare energetica.

Pentru a putea inregistra si a evalua sistemul consemnat in manualul amintit, a avut loc un control operational care a constat in stabilirea criteriilor de gestionare si de mentinere, ca si de monitorizare si de masurare a consumului energetic, in principal a consumului de energie electrica.

Odata obtinute aceste cifre, au fost evaluate procedurile si au fost inregistrate obiectivele privind performanta energetica din viitor. Ultimele etape ale procesului de certificare ISO 50001 au constat in realizarea unui audit intern care a confirmat conformitatea cu standardul international si a unui audit extern efectuat de organismul de certificare, in acest caz, AENOR.

Pentru mai multe informatii, vizitati www.aena-aeropuertos.es/csee/Satellite/Aeropuerto-Reus/es/ si www.reus-airport.es.

› Aeroport obtine certificatul ISO 50001