Home > Stiri EXTERNE > ASABE va adopta 7 standarde ISO

ASABE va adopta sapte standarde ISO privind siguranta echipamentelor agricole

11 octombrie 2011. St Joseph, Michigan. Societatea Americana a Inginerilor Agricoli si Biologici (American Society of Agricultural and Biological Engineers – ASABE) a initiat un proiect prin care va adopta la nivel national sapte standarde internationale care au ca tema siguranta echipamentelor agricole.

Documentele propuse spre adoptare sunt urmatoarele:
o ISO 3776-1:2006, Tractoare si masini agricole – Centuri de siguranta – Partea 1: Cerinte privind locul fixarii;
o ISO 3776-3:2009, Tractoare si masini agricole – Centuri de siguranta – Partea a 3-a: Cerinte privind asamblarea;
o ISO 4252:2007, Tractoare agricole – Scaunul operatorului, acces si iesire – Dimensiuni;
o ISO 4254-6:2009, Masini agricole – Siguranta – Partea a 6-a: Pulverizatoare si distribuitoare de ingrasamant lichid;
o ISO 4254-11:2010, Masini agricole – Siguranta – Partea a 11-a: Masini de cules si de balotat;
o ISO 26322-1:2008, Tractoare agricole si forestiere – Siguranta – Partea 1: Tractoare standard;
o ISO 26322-2:2010, Tractoare agricole si forestiere – Siguranta – Partea a 2-a: Tractoare mici si cu ecartament ingust.

Aceste adoptari ale standardelor, in cazul in care vor fi aprobate, vor creste vizibilitatea si utilizarea standardelor si vor aduce beneficii comertului international. Ele vor sprijini armonizarea standardelor nationale si internationale, un obiectiv a carui indeplinire inlesneste productia, progresele in domeniul sigurantei si comercializarea produselor in intreaga lume.

ASABE a fost de curand implicat activ in adoptarea standardelor ISO, atat identice cat si modificate. Pana in prezent au fost adoptate peste treizeci de standarde ISO de catre organizatie, ele fiind folosite de producatorii de echipament agricol din intreaga America de Nord.

ASABE este o organizatie recunoscuta in intreaga lume ca dezvoltatoare de standarde pentru sistemele alimentare, agricole si biologice, avand peste 240 de standarde in curs de publicare in momentul de fata. Conformitatea cu standardele ASABE este voluntara, cu exceptia cazurilor cand ea este impusa de un stat sau de o provincie ori de alte cerinte guvernamentale, iar documentele sunt dezvoltate prin consens, in acord cu procedurile aprobate de Institutul National American de Standardizare. Pentru mai multe informatii despre standardele si proiectele de standarde ASABE, vizitati www.asabe.org/standards/projects,-adoptions,-revisions,-withdrawals.aspx.

Societatea Americana a Inginerilor Agricoli si Biologici este o organizatie internationala de stiinta si educatie care se dedica progreselor ingineriei aplicabile sistemelor agricole, alimentare si biologice. Cei 9000 de membri ai sai, provenind din peste 100 de tari, sunt consultanti, manageri, cercetatori etc., avand studiile si experienta necesare intelegerii relatiilor dintre tehnologie si sistemele vii. Pentru mai multe amanunte, vizitati www.asabe.org.

› ASABE va adopta 7 standarde ISO