Home > Stiri EXTERNE > Autorii ISO 50001 au fost premiati

Autorii standardului de management al energiei, ISO 50001, au fost premiati

20 septembrie 2012. Realizarea grupului de experti care au dezvoltat standardul international ISO 50001 pentru managementul energiei a fost recunoscuta printr-un premiu pentru performanta superioara acordat pe 19 septembrie in cadrul celei de-a 35-a Adunari Generale ISO, organizate in San Diego, SUA.

In 2012, Premiul pentru Leadership Lawrence D. Eicher (LDE) pentru excelenta in dezvoltarea de standarde creative si inovatoare a fost castigat de comitetul tehnic ISO/TC 242, Managementul energiei. Publicat in luna iunie 2011, standardul ISO 50001 s-a bucurat de o adoptare rapida pe plan international si este deja implementat in 44 tari din intreaga lume.

Anuntand castigatorul, presedintele ISO, dr. Boris Aleshin, a subliniat ca energia este indispensabila pentru functionarea unei organizatii, ea putand reprezenta un cost major pentru aceasta, indiferent de activitatea desfasurata. Pe langa costurile economice pe care le implica, energia poate avea si costuri ecologice si sociale prin epuizarea resurselor si prin contributia la probleme cum ar fi schimbarile climatice.

“Organizatiile individuale nu pot controla tarifele energiei,” a spus el, “insa isi pot imbunatati felul in care isi gestioneaza consumul de energie. O performanta energetica imbunatatita ii poate aduce unei organizatii beneficii rapide prin maximizarea utilizarii surselor sale de energie si a bunurilor sale energetice. ”

“ISO 50001 le ofera fabricilor industriale; unitatilor comerciale, institutiilor si agentiilor guvernamentale; sau organizatiilor luate ca intreg un cadru care le permite sa isi gestioneze energia. Vizand sa fie aplicat pe scara larga in toate sectoarele economice nationale, acest standard ar putea avea o influenta de pana la 60 % din consumul mondial de energie.”

ISO a identificat managementul energiei drept unul dintre cele mai importante cinci domenii care au nevoie de standarde internationale, iar in 2008 a creat un comitet de proiect, ISO/PC 242, Managementul energiei, pentru a initia lucrari in aceasta directie. ISO/PC 242 era condus de membri ISO din Statele Unite (ANSI) si Brazilia (ABNT). In plus, conducerea comitetului mai includea si membri ISO din China (SAC) si Marea Britanie (BSI) pentru a se asigura ca economiile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare participa impreuna la orientarea strategica si la administrarea comitetului de proiect. In iunie 2011, ISO/PC 242 a fost transformat in comitet tehnic, ceea ce inseamna ca el va mai dezvolta si alte standarde suplimentare in viitor.

In momentul de fata, expertii organismelor nationale de standardizare provenind din 48 tari membre ISO participa la lucrarile ISO/TC 242, iar alte 17 tari iau parte in calitate de observatori.

Printre factorii specifici care au dus la alegerea comitetului tehnic ISO/TC 242 drept castigatorul de anul acesta al premiului LDE s-au numarat si urmatorii:

• Utilizarea unor abordari inovatoare a asigurat o relevanta mondiala si elaborarea prompta a standardului;
• Eficacitatea conducerii si dorinta autentica de a promova implicarea tarilor in curs de dezvoltare au fost hotaratoare. ISO/TC 242 a beneficiat de pe urma stabilirii unei abordari unice in care cele patru tari si-au impartit conducerea comitetului;
• Programul ISO DEVCO Funds-in-Trust le-a permis reprezentantilor tarilor in curs de dezvoltare sa ia si ei parte la intruniri;
• Organizarea prin rotatie a intrunirilor in diferite regiuni ale lumii si folosirea teleconferintelor online tinand cont de diferentele de fus orar au fost factori care au inlesnit, de asemenea, participarea tarilor in curs de dezvoltare;
• ISO 50001 a beneficiat de un management de proiect proactiv si de o coordonare eficace a intregii structuri a comitetului, incluzand un sprijin excelent al intrunirilor.
Dr. Aleshin le-a inmanat premiul LDE: presedintelui ISO/TC 242, Ed Piñero; secretarilor – Jason Knopes (ANSI) si Leonardo Martins (ABNT); lui Guo Hui, reprezentand SAC, si Amandei Richardson, reprezentand BSI.
• Premiul pentru Leadership Lawrence D. Eicher (LDE) poarta numele fostului secretar general ISO din perioada 1986 – 2002. (dupa un comunicat de presa al ISO, www.iso.org)

› Autorii ISO 50001 au fost premiati