Banca Centrala Europeana primeste din nou certificarile ISO 14001 si EMAS pentru politica sa de mediu
3 august 2012. Banca Centrala Europeana (BCE), care a primit prima sa certificare de mediu in 2010, a obtinut de curand o noua certificare conform standardului ISO 14001 si sistemului comunitar de management si de audit de mediu (Eco-Management and Audit Scheme, EMAS). Aceasta certificare i-a fost acordata ca recunoastere a angajamentului sau pe termen lung fata de imbunatatirea continua a performantei sale de mediu, in special prin intermediul minimizarii amprentei sale ecologice si a reducerii emisiilor sale de carbon.
Cu sediul in Frankfurt am Main, BCE a adoptat o politica de mediu pentru prima data in 2007. Pentru a-si atinge obiectivele pe care si le-a fixat, banca si-a implementat un sistem de management al mediului conform standardului ISO 14001 si schemei EMAS, care acopera ansamblul activitatilor efectuate in locatiile sale. BCE si-a publicat astazi a doua actualizare a declaratiei sale de mediu. Aceasta descrie rezultatele obtinute in ceea ce priveste propria performanta ecologica in cursul ultimilor ani, ca si aspecte ale viitorului sau program de mediu, obiectivele fixate si masurile care vor fi luate pentru indeplinirea acestora.
Realizari ecologice
Un noua realizare a fost obtinuta in 2011 prin recunoasterea, pe de o parte, a eforturilor BCE de a-si reduce amprenta ecologica si, pe de alta parte, prin angajamentul sau de a accepta provocarile care vor aparea in afara de cele pe care le punea criza financiara. In cadrul sistemului de management al mediului, principala realizare a fost evolutia pozitiva observata in privinta performantei ecologice.
Amprenta de carbon a bancii in 2011 corespunde unor emisii de aproximativ 9 000 tone de dioxid de carbon, reprezentand o scadere de circa 30 % in raport cu anul 2009.
Trecerea la energiile regenerabile in toate cladirile bancii si pe santierul noului sau sediu, utilizarea la nivel intern, in procent de aproape 100% (pentru copierea si imprimarea documentelor) a hartiei reciclate in totalitate, etichetate “Blue Angel” si participarea la programul marilor intreprinderi apartinand Deutsche Bahn (caile ferate germane) care vizeaza calatoriile cu trenul cu zero emisii de carbon sunt alte realizari ecologice ale Bancii Centrale Europene.
BCE va depune eforturi pentru a-si imbunatati si mai mult performanta ecologica pana in 2013. Ea va incerca sa isi sensibilizeze si mai mult personalul la problemele de mediu si sa isi atinga obiectivul de reducere a amprentei sale globale de carbon cu inca zece procente. Pentru mai multe informatii despre proiectele si masurile de protectie a mediului initiate de BCE, vizitati www.ecb.europa.eu.