Home > Stiri EXTERNE > BioExx incheie cu succes verificarea ISO 22000 si a principiilor HACCP

Toronto, Ontario – BioExx Specialty Proteins Ltd. anunta cu placere ca, in urma verificarilor si inspectiilor de doua saptamani la locul de munca efectuate de NSF International Inc. (NSF), compania a primit certificarea ISO 22000:2005, care incorporeza atat principiile HACCP (analiza riscurilor si a punctelor critice de control), cat si pe cele GMP (reglementari de buna practica in productie).

Aceasta certificare ISO 22000 pentru securitatea alimentara era o cerinta pentru BioExx, permitandu-i sa-si vanda produsele proteice pe pietele destinate consumatorilor umani. Dupa cum se mentioneaza pe site-ul NSF, standardul ISO 22000:2005 emis de Organizatia Internationala pentru Standardizare privitor la sistemul de management al sigurantei alimentare demonstreaza angajamentul organizatiei catre siguranta alimentara si ofera mijloace de a demonstra ca o organizatie parcurge pasii necesari in controlul riscurilor sigurantei alimentare.

ISO 22000:2005 se aplica tuturor organizatiilor, indiferent de marimea lor, activand in industria alimentara. Aici se numara: furnizorii de ingrediente, producatorii de echipament, furnizorii de ambalaje, ca si cei de servicii, fermierii, cei care proceseaza alimente, organizatiile de livrare de preparate culinare si de vanzare cu amanuntul.

Controlorii NSF au verificat conformarea la Principiile Codexului General ale Igienei Alimentare – Codex Alimentarius, principii international recunoscute, si la Codurile din Codexul Practicii. Controlorii NFS pentru siguranta internationala alimentara lucreaza cu companii pentru a se asigura ca sunt implementate sisteme efective de procesare sanitara a alimentelor. Ei sunt calificati sa verifice, de asemenea, respectarea regulilor impuse de Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) si de Departamentul Agriculturii (USDA) din Statele Unite referitoare la GMPs (reglementari de buna practica in productie) si SSOPs (proceduri de operare standardizate in sistemul sanitar).

Cu toate ca a fost remarcat faptul ca nivelurile de productie nu au fost atat de inalte pe cat se astepta, verificatorii nu au putut cita decat doua neconformitati ISO minore. Prima s-a referit la faptul ca asigurarea sistemelor de management al sigurantei alimentare ISO 22000 va trebui sa se faca in cadrul unor verificari interne continue. Ca raspuns la cea de-a doua, un plan de raspuns si pregatire pentru situatii de urgenta va fi instituit in totalite. BioExx a inaintat deja planul de actiune corectiva cerut si a facut schimbari imediate in sistemele sale. Atat actiunile corective, cat si operatiunile continue de la fabrica vor fi verificate la urmatoarea evaluare programata, evaluare pe care toate companiile certificate ISO conform iso22000 trebuie sa o sustina pentru a se asigura ca sistemul de siguranta alimentara este monitorizat si mentinut.

Compania confirma cu placere ca se continua progresele efectuate relativ la dificultatile din productie. Majoritatea problemelor echipamentelor aflate la vanzare au fost rezolvate fie prin inlocuirea lor, fie prin masuri corective la fata locului, ramanand sa fie inlocuita o singura piesa de echipament. In prezent, un inlocuitor de un volum mai mic a fost instalat pana cand substituirea lui va avea lor in aproximativ sase saptamani.

Terminand verificarea si rezolvandu-si in mare parte problemele de echipament, compania este acum in stare sa se concentreze pe cresterea volumelor produse. Cea mai mare provocare este primirea rezultatelor de la doua atribute functionale pozitiv ale Isolexx(TM), spuma si emulsie, care sunt formate moderat in stadiul de extragere si influenteaza negativ procesele ulterioare. Doua seturi de masuri de corectie vor fi instalate: primul in urmatoarele doua saptamani, urmat de o solutie mai robusta in aproximativ opt saptamani. In acest timp, fabrica va opera la volume modeste (se prevede ca sub capacitatea de 10% la inceputul acestei perioade), si, odata problemele rezolvate, isi va mentine scopul de a functiona la capacitatea normala de Isolexx(TM) spre jumatatea anului, in concordanta cu planurile dezvaluite mai devreme.

“Echipa BioExx se bucura foarte mult ca a obtinut un asemenea rezultat de calitate superioara la primul control ISO extern. Este un pas urias nu numai pentru o companie alimentara nou creata, ci si pentru una care foloseste cele mai performante tehnologii,”

a spus seful consiliului de administratie Chris Carl.

“Dupa cum discutasem in trecut, ne asteptam sa intalnim unele probleme, deoarece noi aducem tehnologii inovatoare pe piata, dar suntem incantati ca nu s-a intamplat nimic care sa fie de nerezolvat pe termen lung. Prin intermediul acestui proces, echipele noastre de operatiuni si inginerie, ca si echipa separata care beneficiaza de asigurarea calitatii, au demonstrat o incredibila capacitate pentru eforturi sustinute, rezolvarea de probleme si rezultate pozitive. Acum nu ne ramane decat sa crestem consistent volumele produse.”

Despre BioExx Specialty Proteins Ltd.
Avand sediul central in Toronto, Canada, BioExx este o companie de procesare industriala care foloseste tehnologii de top si se concentreaza pe extragerea de ulei si proteine valoroase din seminte de oleaginoase pentru pietele de alimente, bauturi si nutritie. BioExx foloseste tehnologii patentate si in curs de a fi patentate care utilizeaza temperaturi semnificativ mai scazute decat metodele conventionale de extragere a cantitatilor finale de ulei necesare separarii proteinelor din semintele oleaginoase.

BioExx este de parere ca aceste procese cumulative au potentialul de a aduce o contributie valoroasa pe piata globala de alimente si proteine, mentinand in acelasi timp o acoperire viabila a mediului. BioExx are o unitate de extractie la scara comerciala in Saskatoon, Saskatchewan, o fabrica in curs de dezvoltare in Minot, Dakota de Nord, si are ca misiune sa construiasca unitati de procesare aditionale mai mari la nivel international. Pentru a afla mai multe detalii legate de BioExx Specialty Proteins Ltd. (TSX:BXI), vizitati www.bioexx.com

Declaratiile facute in acest comunicat de presa includ declaratii previzionale care includ un anume numar de riscuri si indoieli. Aceste declaratii se refera la evenimente din viitor si la performante viitoare si reflecta asteptarile si presupunerile administratiei prezente. Un numar de factori ar putea fi cauza unor evenimente reale, performante sau rezultate care sa difere material de evenimentele, performantele si rezultatele discutate in aceste declaratii previzionale.

Acesti factori sunt: economia in general, competitia pe pietele vizate, cererea pentru produsele BioExx, valabilitatea fondurilor, eficacitatea tehnologiilor sale si costurile anticipate pentru constructia si operarea fabricii BioExx. Aceste declaratii previzionale sunt facute astfel incat de aici inainte BioExx nu isi asuma nicio obligatie sa le aduca la zi sau sa le revizuiasca pentru a reflecta evenimente sau circumstante noi. Evenimentele sau rezultatele concrete ar putea diferi material de asteptarile si proiectiile BioExx.
(BioExx incheie cu succes verificarea ISO 22000 si a principiilor HACCP: sursa : www.digitaljournal.com)

› BioExx incheie cu succes verificarea ISO 22000 si a principiilor HACCP