AFNOR prezinta caietul de sarcini privind revizuirea standardului ISO 9001 prevazuta pentru 2015
Asociatia Franceza de Standardizare AFNOR Normalisation si-a prezentat in exclusivitate pe 23 octombrie 2012 liniile directoare concepute pentru revizuirea standardului international ISO 9001 pentru managementul calitatii, a carui publicare este prevazuta pentru luna septembrie 2015.
Provocarile pe care le are de infruntat revizuirea: simplificare, adaptare la noile asteptari ale organizatiilor, consens…
Standardul ISO 9001, a carui revizuire a demarat in luna martie a acestui an, este aplicat de peste un milion de organizatii private si publice din 176 tari. El furnizeaza un ansamblu de cerinte standardizate referitoare la un sistem de management al calitatii.
Cu ocazia unui sondaj sistematic organizat de ISO – cea mai mare organizatie internationala de standardizare – in perioada octombrie 2011 – martie 2012, numeroase tari, printre care s-a numarat si Franta, si-au exprimat opinia ca este nevoie ca standardul ISO 9001 sa fie revizuit. In consecinta, ISO le-a cerut tarilor sale membre sa intocmeasca un caiet de sarcini care sa fie supus aprobarii la inceputul lunii octombrie 2012. In exclusivitate, Marc Bazinet, presedintele comisiei de standardizare din cadrul AFNOR, a prezentat marti, 23 octombrie 2012, axele principale ale acestui caiet de sarcini.
In general, dorinta expertilor este de a armoniza standardul ISO 9001 cu celelalte standarde ale sistemelor de management, simplificand aplicarea acestuia si adaptandu-l preocuparilor actuale ale organizatiilor.
De asemenea, jucatorii implicati in revizuirea ISO 9001 vor lua in considerare structura noua a standardului de management, aplicabila oricarei tematici, si asteptarile exprimate cu ocazia anchetei mondiale de opinie realizate in 2011; ei se vor inspira din lucrarile efectuate pe tema celor 19 concepte prin care standardul sa poata fi adaptat la situatia in care se gasesc organizatiile in momentul de fata.
Cele 19 concepte sunt urmatoarele: resursele financiare ale organizatiei; comunicarea; timpul, viteza, agilitatea si aspectele asociate; principiile de management al calitatii; alinierea cu practicile de management al afacerii; includerea unei abordari de gandire bazate pe risc; managementul ciclului de viata; modelul Plan, Source, Make, Deliver; axarea pe conformitatea produsului; clarificarea si diferentierea multiplilor clienti ai unei organizatii; inovarea proceselor; intretinerea infrastructurii; managementul proceselor; managementul cunostintelor; competenta; instrumentele calitatii; structura SMC si relatia sa cu standardele pentru sistemele de management; impactul tehnologiei si schimbarile survenite in managementul informatiilor.
Astfel, au fost adaugate: o clauza privind planificarea, cu integrarea intr-o maniera explicita a gestionarii riscurilor si oportunitatilor, o alta clauza privind determinarea nevoilor si asteptarilor partilor interesate de SMC si un capitol referitor la evaluarea performantei.
Din punct de vedere structural, anumite clauze isi vor schimba denumirea pentru a permite gruparile logice si o extindere a perimetrelor acestora. Acesta este cazul clauzei « Suport » care va ingloba managementul resurselor, comunicarea si documentarea; si al clauzei « Operatiuni » care va acoperi “realizarea produsului” din ISO 9001:2008 exceptand paragraful 7.6 privind controlul echipamentelor de supraveghere si de masura, care va fi integrat in capitolul 9 al noii structuri referitoare la evaluarea performantei.
Un caiet de sarcini insotit de o “schita preliminara” care adopta noua structura a standardului pentru sistemul de managment a fost supus aprobarii celor 54 tari care participa la lucrarile de revizuire. Ele au fost aprobate cu entuziasm la inceputul lui octombrie 2012, neinregistrandu-se niciun vot negativ.
Care este pozitia Frantei fata de revizuirea standardului ISO 9001?
Comisia franceza de standardizare, alcatuita din circa patruzeci de membri*, este foarte activa si a facut numeroase propuneri. De altfel, acestea sunt impartasite de majoritatea celorlalte tari, acest aspect permitand sa se avanseze rapid in elaborarea noii versiuni a standardului.
Franta este atenta in mod special ca standardul ISO 9001 sa le fie cat mai accesibil IMM-urilor si microintreprinderilor. Ea se asigura si ca notiunea de “riscuri” va face o referire clara la riscurile de afaceri legate de produse, procese si relatiile cu clientii si ca noile cerinte vor putea fi auditate. Franta urmareste sa consolideze anumite concepte ca, de exemplu, managementul proceselor, managementul cunostintelor, ca si notiuni ca indicatorii si rezultatele de eficacitate, vocea clientului cu o clarificare si o diferentiere intre multiplii clienti ai unei organizatii si rolul conducerii intr-un SMC (sistem de management al calitatii), cu o mai buna aliniere a SMC la practicile manageriale si la obiectivele strategice ale intreprinderii.
De altfel, membrii francezi doresc si o sinergie intre Lean Management si ISO 9001, potrivit recomandarilor formulate in documentul FD X50-819, un document normativ francez publicat in iulie 2011.
Plecand de la schita preliminara, delegatiile nationale – din care face parte, desigur, si delegatia franceza – si-au formulat inca din luna octombrie comentariile insotite de noi amendamente referitoare la cele 19 concepte amintite.
Columbia, de exemplu, a cerut sa se ia in considerare resursele financiare, Elvetia a propus sa fie intarite cerintele referitoare la conformitatea produselor si la managementul riscurilor (in acord cu propunerile franceze), Brazilia (dar si Franta) a solicitat sa se aiba in vedere notiunea de cumparaturi responsabile, Statele Unite au propus consolidarea legaturii cu conformitatea produselor, Japonia – sa se adauge cerinte pe tema masurarii, iar Canada – sa se tina cont de cele 19 concepte identificate si analizate de comitetul tehnic ISO in cauza (ISO TC 176 SC2) de la publicarea versiunii din 2008.
Urmatoarele etape
In perioada 10 – 17 noiembrie 2012 este programata o reuniune internationala pentru studierea comentariilor si pentru inceperea redactarii primului document de lucru al standardului ISO 9001:2015, care ar trebui sa apara in ianuarie 2013. O prima etapa de votare a acestui text, in iunie 2013, va duce la o “schita de comitet”, care este un text modificat prin adaugarea opiniilor culese in timpul unui sondaj care va dura doua luni. O a doua etapa de vot va avea loc in aprilie 2014 (“schita de standard international”) si va dura cinci luni; o a treia (“schita finala de standard international”) va avea loc in iulie 2015, pentru ca publicarea sa poata avea loc in septembrie 2015. Timpul acordat poate parea lung. Totusi el este necesar pentru a se ajunge la un consens indispensabil, care ii va da standardului ISO 9001 pentru managementul calitatii un nucleu solid de cerinte stabile pentru urmatorii zece ani.
Pentru mai multe amanunte despre comisia franceza AFNOR/X542, vizitati www2.afnor.org/espace_normalisation/structure.aspx?commid=5062
Organizatiile care fac parte din comisia franceza de standardizare:
CCI France, FIEV, SAFT, SOCOTEC, Université Victor Segalen Bordeaux 2, LRQA FRANCE SAS, Patricia Fenelon – Fenelon Consultants, TOTAL SA, Studio Gentile SARL, Union de Normalisation de la Mécanique, COFRAC, Bureau Veritas, MINEFI – Secrétariat Général, EDF, Bureau de Normalisation des Industries de la Fonderie, UCBL 1 – ISPB – Pôle Management Qualité, SC GALEC – Groupement Edouard Leclerc, AFNOR Certification, CSP, ENSAM CER de Paris, Laparra Conseil, Médiation Industrie, BNP PARIBAS, MEDDE – SECRETARIAT GAL – SPSSI/MPD, AFNOR Compétences, APAVE, LA POSTE, PSA PEUGEOT CITROEN, DGCIS / SCD / SQUALPI, LNE, CGDD – Commissariat Général Développement Durable, DGCCRF, CAPEB, , THALES GLOBAL SERVICES SAS – EPM, AFNOR, INX INTERNATIONAL FRANCE SAS, CFF – CREDIT FONCIER DE France, CCI 77 – CCI DE SEINE ET MARNE, FAR MFQ, SNCF – Direction des Achats, Cave du Roi Dagobert, Cube Technologies, Imprimerie Nationale, Crédit Agricole SA, RENAULT SAS, SOGECAP, INRA, APCMA, NEXTER SYSTEMS, KRAFT FOODS FRANCE.