Home > Stiri EXTERNE > Cea de a treizeci si sasea adunare generala ISO

Agentia federala rusa cu privire la reglementarile tehnice si metrologie (GOST R) va gazdui cea de a treizeci si sasea adunare generala ISO in orasul St. Petersburg, in perioada 16-21 septembrie 2013.

Presedintele GOST R, domnul Grigory Elkin, explica motivul pentru care agentia rusa organizeaza evenimentul din acest an si prezinta angajamentul puternic al Rusiei pentru standardele internationale, intr-un inteviu prezentat in revista ISO Focus+.

ISO Focus+: Inainte de a ne ne concentra atentia catre cea de a treizeci si sasea adunare generala ISO, puteti sa ne descrieti pe scurt misiunea GOST R si cum a evoluat acesta de-a lungul anilor? Cum priviti pozitia de lider in domenii precum aeronautica si industria spatiala, industria de petrol si gaze, siguranta echipamentelor de divertisment ?

G.I. Elkin: Rosstandart, organismul national de standardizare al Federatiei Ruse, a fost creat in URSS in anul 1925. Standardizarea era deja un instrument eficient al dezvoltarii economice in Uniunea Sovietica. Mai tarziu, revolutia tehnico-stiintifica de dupa jumatatea secolului trecut a crescut rolul standardelor iar parteneriatele internationale in domeniul standardizarii au devenit o cerinta necesara pentru dezvoltarea comertului cu alte tari.

In zilele noastre este important sa luam in considerare opinia sectorului de afaceri in dezvoltarea de standarde nationale – care pot fi armonizate cu standardele internationale – pentru a moderniza economia Rusiei si a ajuta industria sa se reinventeze si sa devina mai competitiva. Acesta este motivul pentru care cooperarea cu organizatiile internationale de standardizare si metrologie reprezinta o parte esentiala a activitatii Rosstandard din prezent.

Uniunea Sovietica, care candva incorpora si Federatia Rusa, a fost membru fondator ISO, rusa fiind una din cele trei limbi oficiale adoptate, alaturi de engleza si franceza. Gosstandart, organismul guvernamental pentru standardizare initial, si succesorul acestuia, Rosstandart, sunt cunoscute in cadrul ISO sub acronimul GOST R, litera “r” provenind de la “standarde nationale rusesti”. Inca de la inceputul activitatii ISO, GOST R a fost intotdeuna un contributor activ al organizatiei, dand trei presedinti ISO in persoanele domnilor A.E. Vyatkin (1962-1964), V.V. Boytsov (1977-1979) si, mai recent, B.S. Aleshin (2011-2012). De-a lungul anilor, expertii rusi au facut parte din consiliul ISO, din Comitetul de management tehnic, din secretariatul central si din comisiile tehnice. GOST R este membru in comitetele ISO/DEVCO, ISO/CASCO, ISO/COPOLCO si ISO/REMCO.

Rusia intentioneaza sa participe mai activ in cadrul comitetelor tehnice ISO. In anii trecuti, sedinta plenara a ISO/TC 254, Siguranta echipamentelor de divertisment, o initiativa ruseasca, si sedintele ISO/TC 20/SC8, Terminologie aerospatiala si ISO/TC67, Materiale, echipamente si structuri terestre pentru industriile petroliere, petrochimice si de gaz, au avut loc pe teritoriul Rusiei.

De asemenea, in Rusia s-a tinut si sedinta ISO/TC 67/SC8, Operatiuni in Arctica. In acest an exista planuri pentru a se tine o sedinta a subcomitetului ISO/TC20/SC10, Sisteme si componente aerospatiale, precum si sedinta plenara a comitetului tehnic ISO/TC20, Aparate de zbor si spatiale, in anul 2014. Nu dorim doar sa fim lideri in aceste comitete tehnice, avem, de asemenea, planuri de extindere si in alte domenii relevante, cum ar fi fiabilitatea sistemica in ingineria electrica.

Intr-un efort de a sprijini industria rusa, Rosstandart lucreaza la versiunea in limba rusa a standardelor ISO existente. In prezent exista peste 1800 de standarde in limba rusa pe serverul ISO si sectiunea rusa pe portalul ISO este in prezent operationala.

ISO Focus+: Care a fost motivul care v-a inspirat sa inaintati candidatura Rusiei pentru a gazdui viitoarea adunare generala ISO din 2013? Si de ce a fost ales St. Petersburg din alte orase importante?

G.I. Elkin: Expansiunea rapida a rolului standardelor internationale in tara noastra, in special din momentul intrarii in Organizatia mondiala a comertului, reprezinta principala motivatie, stimulata de comertul globalizat, de schimbul de tehnologii si idei stiintifice si de intarirea parteneriatelor economice.

Consideram adunarea generala ISO din 2013 ca un pas important pentru Rusia si ca o modalitate de a promova standardizarea internationala in tara noastra dar si pentru a incuraja comunitatea de afaceri sa se implice in dezvoltarea de standarde. Desfasurarea adunarii generale ISO in Rusia reprezinta o confimare a autoritatii crescande pe care o cunoaste tara noastra in domeniul standardizarii internationale.

Alegerea orasului St. Petersburg ca loc de desfasurare pentru acest eveniment nu este un accident, avand in vedere ca orasul este unul dintre cele mai mari centre industriale si stiintifice ale tarii. Reteaua industriala a sectorului economic din cadrul orasului St. Petersburg este alcatuita in prezent din peste 700 intreprinderi mari si medii. De asemenea, in oras exista peste 400 de organizatii stiintifice si peste 13000 de specialisti cu inalta calificare.

Dar, dincolo de potentialul industrial si stintific, orasul cunoscut drept “capitala maritima a Rusiei” se mandreste cu o istorie bogata si cu o viata culturala adanc inradacinata in istoria statului rus. Spre exemplu, din orasul St. Peresburg tarul Petru cel Mare a deschis o fereastra catre Europa si restul lumii. In zliele noastre, St. Petersburg este crucial pentru cultura rusa si gazduieste o serie de monumente istorice deosebite.

ISO Focus+: GOST R a decis sa dedice o sesiune deschisa domeniului sustenabilitatii in cadrul adunarii generale. Care doriti sa fie rezultatul acestei sesiuni? Puteti comenta asupra modalitatii in care Rusia adopta sustenabilitatea in cadrul frontierelor proprii si care este modalitatea in care GOST R contribuie la acest efort?

G.I. Elkin: In Federatia Rusa, ca si in toate tarile, dezvoltarea durabila este privita ca singura modalitate pentru a se asigura o societate umana infloritoare, pentru a se conserva comorile naturale ale pamantului si pentru a se ocroti mediul ambiant. Dezvoltarea durabila necesita eforturi si cheltuieli insemnate dar angajamentul de a conserva resursele materiale pentru generatiile viitoare este de importanta cruciala.

Standardizarea contribuie la acest proces. Standardele internationale permit coordonarea la nivel international pentru a se aborda problemele globale care nu pot fi rezolvate de o singura tara care actioneaza independent.

In cadrul sesiunii deschise a adunarii generale speram sa participe membri din diferite tari de pe glob, inclusiv oameni de afaceri de top, care sa ofere sugestii inovative, sa impartaseasca propriile impresii legate de aplicarea standardelor internationale pentru dezvoltarea durabila si sa ia in discutie planuri pentru noi directii de lucru in domeniul standardizarii.

Planuim sa abordam domenii cheie cum ar fi facilitarea comertului, calitatea vietii, inovatia, protectia mediului, tehnologiile informatice si educatia, concentrandu-ne pe cum ar trebui sa arate standardizarea si modelul de afaceri ISO, pentru a oferi stabilitate la toate nivelurile, in mod particular in sectoarele mentionate mai sus.

Rolul Rosstandart va fi de a sprijini eforturile ISO in dezvoltarea si distribuirea standardelor internationale pentru dezvoltarea durabila. In ultimii ani ISO si IEC au dezvoltat sute de standarde care contin cerinte ce promoveaza dezvoltarea durabila in domenii precum managementul ecologic, managementul calitatii, managementul energetic si responsabilitatea sociala. Rossstandart este parte activa in crearea acestor documente. Actualmente reglementarile tehnice adoptate de Federatia Rusa si Uniunea vamala cu privire la asigurarea securitatii, protectia mediului, eficienta energetica si conservarea resurselor sunt conforme in totalitate cu strategia dezvoltarii durabile.

ISO Focus+: Nu este prima oara cand Rusia gazduieste adunarea generala ISO. Ce s-a schimbat de la ultimul eveniment care s-a desfasurat in Moscova (in timpul Uniunii Sovietice) in anul 1967 si care credeti ca vor fi impresiile delegatilor?

G.I. Elkin: Gazduirea adunarii generale ISO in anul 1967 a fost o decizie guvernamemtala si de partid. Pe atunci era o alta tara – Uniunea Sovietica. In zilele noastre economia rusa se bazeaza pe relatii de piata. Rusia a devenit membru a Organizatiei internationale a comertului si trebuie sa adere la reglementarile unei piete mondiale unde principalul obiectiv este de a se facilita schimburile internationale. Standardele internationale, care inglobeaza know-how stiintific si tehnologic de inalta clasa, si trasaturi precum calitate, fiabilitate, siguranta si sustenabilitate, au devenit un mijloc eficient de evaluare a competitivitatii produselor si serviciilor.

Sper ca delegatii adunarii generale ISO sa nu participe activ doar la discutarea problemelor strategice importante si sa ramana cu impresii si amintiri frumoase din St. Petersburg, deseori numit “Venetia nordului”, si cu privire la ospitalitatea ruseasca, atmosfera calda si prieteneasca si organizarea eficienta a acestui eveniment.

ISO Focus+: Cum vedeti GOST R peste cinci ani? Care sunt noile directii pe care le va avea organizatia?

G.I. Elkin: Urmare a implicarii Rusiei in Organizatia internationala a comertului, rolul Rosstandart a fost extins la cel de a sprijini dezvoltarea reglementarilor tehnice nationale, crestrea economica, competitivitatea produselor si protectia consumatorilor. Conceptul de dezvoltare a unui sistem national de standardizare pentru Federatia Rusa pana in anul 2020 a fost aprobat de catre guvernul Federatiei Ruse in 2012.

Actualmente revizuirea fondului national pentru standarde a ajuns la un procent de 8% anual, la egalitate cu cel al tarilor dezoltate, dar avem planuri pentru a creste acest numar la 10% sau 12% si a ridica gradul de armonizare dintre standardele nationale rusesti si standardele internationale pana la 70%. In 2012 a pornit lucrul pentru pregatirea legii federale pentru standardizare in Federatia Rusa, care va urma indeaproape recomandarile facute de ISO si alte organizatii internationale. Noua lege va determina rolul politicii de stat in domeniul standardizarii, oferind oportunitatea de a folosi standardele nationale in activitatea normativa precum si pentru a accelera si simplifica dezvoltarea actelor legale reglementatoare. (comunicat de presa ISO)

› Cea de a treizeci si sasea adunare generala ISO