Home > Stiri EXTERNE > Certificare ISO 26262 pentru siguranta functionala

Un produs al companiei Freescale este primul microcontroler din lume certificat ISO 26262

San Francisco, California. 9 septembrie 2012. Compania Freescale Semiconductor Inc. a anuntat ca microcontrolerul sau de 32 biti Qorivva MPC5643L (MCU) a fost certificat ca fiind in conformitate cu standardul Organizatiei Internationale pentru Standardizare ISO 26262 de catre Exida, un organism acreditat, independent, de evaluare si certificare ISO.

Potrivit declaratiilor facute de reprezentantii companiei, Qorivva MPC5643L este primul microcontroler care obtine certificarea ISO 26262, un standard de siguranta functionala pentru produsele electronice din sectorul auto.

Conform afirmatiilor Freescale, Qorivva MPC5643L a fost proiectat pentru a fi utilizat intr-o gama larga de aplicatii auto care impun un nivel ridicat de integritate si siguranta, cum ar fi servodirectia electrica, suspensia activa, sistemul de franare antiblocare si sistemele avansate de asistenta la volan bazate pe radar.

MPC5643L face parte din programul SafeAssure elaborat de Freescale, care ofera o solutie completa pentru microcontrolere si senzori si sprijin in proiectarea aplicatiilor de siguranta functionala, si care include programe de instruire, documentatie referitoare la siguranta si suport tehnic, potrivit companiei.

“Certificarea ISO 26262 primita de la Exida pentru microcontrolerul nostru Qorivva reprezinta o dovada in plus pentru angajamentul nostru de a usura sarcina clientilor nostri de a dezvolta sisteme eletronice sigure din punct de vedere functional,”

a spus intr-o declaratie de presa Ray Cornyn, vicepresedintele diviziei de microcontrolere auto in cadrul companiei Freescale.

Potrivit Organizatiei Internationale pentru Standardizare, siguranta functionala este absenta riscurilor excesive cauzate de pericolele asociate defectarii sistemelor electrice/electronice. ISO 26262 poate fi aplicat in intregul sistem auto si este alcatuit din 10 parti, publicate in 2011 si 2012, care se refera, printre altele, la hardware, software, integrarea acestora si procesele de dezvoltare si productie.

Deoarece MPC5643L nu reprezinta decat o componenta intr-un astfel de sistem, Exida a personalizat domeniul certificarii pentru a cuprinde toate specificatiile ISO 26262 identificate ca putand fi aplicate unui microcontroler, a mai precizat compania. Astfel, MPC5643L a fost evaluat si certificat cu succes conform unor sectiuni anume din standardul ISO 26262.

“MPC5643L al companiei Freescale este primul microcontroler care obtine un certificat oficial ISO 26262 pentru capacitatea sa de siguranta functionala din partea unui organism de certificare independent, acreditat, de terta parte,” a spus Rainer Faller, directorul asociat Exida. “Certificatul ISO a fost emis pe baza unei evaluari reusite a proceselor de proiectare, dezvoltare si fabricare a produsului in conformitate cu toate cerintele si definitiile de lucru expuse de standardul ISO 26262 si identificate ca fiind aplicabile acestui microcontroler. Freescale a facut o treaba excelenta cu acest produs.” (pentru mai multe informatii, vizitati www.freescale.com)

› Certificare ISO 26262 pentru siguranta functionala