Compania navala Rickmers obtine certificatul ISO 50001 pentru flota si oficiile de prezenta
Rickmers devina prima companie germana ce opereaza in industria maritima si una din putinele companii de navlosire la nivel mondial care obtine certificarea pentru standardul ISO 50001 cu privire la sistemul de management al energiei.
Rickmers a obtinut certificarea ISO 50001 din partea companiei GL Systems Certification (GL), acesta acoperind punctele de lucru din Hamburg si Singapore precum si un numar de zece nave din flota proprie. Inmanarea certificatului de management al eneegiei s-a facut in cadrul sediului central al companiei din Hamburg, pe data de 10 ianuarie 2013. Toate auditurile sustinute de GL Systems Certification s-au incheiat cu succes, compania avand drept obiectiv certificarea a inca noua nave in prima parte a anului 2013.
ISO 50001 este un standard international voluntar care ofera companiilor un cadru pentru dezvoltarea obiectivelor si implementarea politicilor care au ca scop imbunatatirea gradului de utilizare al energiei, calitatea serviciilor si reducerea emisiilor poluante. In cadrul companiei Rickmers, ISO 50001 este incorporat perfect in cadrul sistemului de management integrat, cadru care in prezent acopera elementele obligatorii ale ISM si ISPS precum si standardele ISO 9001 si ISO 140001.
Implementarea standardului ISO 50001 intr-o perioada de doar sase luni subliniaza sprijinul si determinarea managementului de varf al companiei fata de eficientizarea utilizarii energiei.
“ In activitatea navala curenta eficientizarea utilizarii energiei nu reprezinta doar un factor esential in strategia companiei de reducere a impactului asupra mediului dar reprezinta si o modalitate importanta de a pastra competitivitatea precum si de a reduce semnificativ costurile ”,
a declarat Björn Sprotte, director general servicii maritime in cadrul companiei Rickmers.
Anul trecut GL Systems Certification a devenit primul organism certificator care a obtinut acreditarea ISO 50001 din partea Deutsche Akkreditierungsstelle (DAkkS). “Pana la acest moment standardul ISO 50001 a fost utilizat cu precadere in industriile mari consumatoare de energie, precum fabricantii de utilaje. Exista o constientizare in crestere la nivelul companiilor de navlosire cu privire la faptul ca gestionarea eficienta a energiei la nivelul navelor se reflecta direct in cresterea profitabilitatii. Implementarea cu succes a SEEMP- (Ship Energy Efficiency Management Plan- Planul de management energetic la bordul navei ) a sprijinit semnificativ obtinerea certificarii ISO 50001” a declarat Philipp Schwarmann, manager de produs in cadrul GL Systems Certification.
Sistemul de management al energiei utilizeaza o serie de indicatori esentiali de performanta precum si specificatii caracteristice navei pentru asigurarea imbunatatirii permanente a gradului de utilizare a energiei in operatiunile navale, in cadrul modificarilor tehnice si de mentenanta. Lectiile invatate si cele mai bune practici sunt transmise si preluate de fiecare nava din flota.
“Asigurarea comunicarii eficiente dintre nava, echipa de coordonare a flotei si managementul de varf a devenit unul din obiectivele de varf ale programului de eficientizare energetica. Constientizarea eficientiei utilizarii energiei la toate nivelurile si tranparenta sitemului dezvoltat sunt aspecte cruciale”
a declarat Sebastian Sala, coordonator de proiect in cadrul companiei. (MHW Magazine)