Home > Stiri EXTERNE > Certificare ISO 9001 pentru masurarea calitatii aerului

Certificare internationala ISO 9001 pentru statiile de masurare a calitatii aerului din Madrid

Acestea au obtinut trei milioane de date, dintre care 99% sunt valide

Madrid, Spania. 24 august 2011. Comunitatea Madrid (una dintre cele saptesprezece comunitati autonome ale Spaniei) a obtinut certificarea internationala ISO 9001 : 2008 pentru toate statiile sale de masurare a calitatii aerului distribuite in regiune, dupa cum a explicat directorul general de evaluare a mediului, Guillermina Yanguas, in timpul vizitei sale in Centrul Calitatii Aerului, aflat in Alcobendas.

Pentru a castiga aceasta certificare iso9001 internationala, departamentul de mediu si de planificare teritoriala a cerut in 2010 efectuarea unui audit extern de catre organismul Bureau Veritas Certification (BVC), audit incheiat cu succes, certificatul decernat de BVC urmand sa fie valabil timp de trei ani.

Acest certificat garanteaza calitatea datelor obtinute prin intermediul statiilor comunitatii, care a inregistrat pana in prezent 3 milioane de date, cu un procent de validitate de aproximativ 99%, in timp ce standardul european cere 90%. Acest procent de 99% este cel mai bun rezultat obtinut in cei 20 de ani de functionare a retelei. Comunitatea Madrid este o deschizatoare de drumuri in obtinerea certificarii ISO 9001 pentru celelalte retele gestionate pe regiuni.

Aceste date sunt extrase din masuratorile obtinute in ultimul an prin intermediul celor 23 de statii fixe de masurare, ele fiind pozitionate in mai multe municipii si acoperind sase zone ale regiunii.

Certificarea sistemului garanteaza fiabilitatea masuratorilor, deoarece operatiunile sunt inregistrate dupa formate si proceduri conforme ISO 9001:2008, asigurandu-se si o imbunatatire continua a serviciilor. Toate acestea sunt verificate anual de o organizatie acreditata care certifica intretinerea sau renovarile care au avut loc intre timp, recertificarea putandu-se face din trei in trei ani.

Guvernul regional dispune de un serviciu de informatii privind calitatea aerului care vizeaza publicul, sistem care permite identificarea tuturor datelor in timp real. Pagina web de pe portalul www.madrid.org ofera informatii detaliate despre organizatia Red de Calidad del Aire (reteaua calitatii aerului) si despre functionarea fiecarei statii de masurare si, de asemenea, legislatia europeana, nationala si locala aplicabila.

› Certificare ISO 9001 pentru masurarea calitatii aerului