Home > Stiri EXTERNE > China adera la standarde ISO pt. calitatea jucariilor

1 iunie 2011. China nu are standarde duble cand vine vorba despre calitatea si siguranta jucariilor si implementeaza standardele internationale, potrivit registrului calitatii chinez.

China si-a imbunatatit standardele privind jucariile urmand schimbarile aparute in politicile Organizatiei Internationale pentru Standardizare (ISO), ale Statelor Unite (SUA) si ale Uniunii Europene (UE), a declarat intr-un comunicat recent de presa Administratia Generala a Supravegherii Calitatii, a Inspectiei si a Carantinei (GAQSIQ).

GAQSIQ a facut aceste declaratii ca raspuns la preocuparile privind ftalatul potential daunator din punct de vedere chimic 2-etilhexil (dietilhexil), care este un plasticizant asociat cu pericole asupra sanatatii care includ imbolnaviri ale ficatului si ale rinichilor.

Standardele de fabricare a jucariilor din China sunt obligatorii si adera la standardul pentru siguranta jucariilor ISO 8124 privind toate functiile mecanice, combustia si chimicalele care migreaza in organism – in special metalele grele solubile, a precizat Zhang Yanfen, seful Comitetului Tehnic National pentru Standardizarea Jucariilor (NTCST).

Cu toate acestea, unele tari au coduri si standarde diferite si, prin urmare, exporturile trebuie sa se se plieze acestor coduri si standarde, a explicat Zhang.

China a impus limite pentru opt chimicale care migreaza din jucarii in organismul uman, aceleasi limite ca cele impuse de ISO, SUA sau UE, s-a precizat in declaratie.

UE si-a revizuit standardele la sfarsitul lui 2008, crescand numarul chimicalelor daunatoare monitorizate de la opt la 19, insa noile standarde intra in vigoare numai in 2013.

Statele Unite au propus si ele, printr-o instiintare din 2008, un nou plafon pentru continutul de plumb din materialele la care sunt foarte expusi copiii, insa intrarea acestuia in vigoare a fost amanata din motive tehnologice.

In ceea ce priveste dietilhexilul, Statele Unite si UE au proprii limitari. Desi plafoanele privind dietilhexilul sunt absente din standardele globale, China va aplica in curand limitele de dietilhexil prevazute de UE in productia de suzete si de biberoane, s-a mai mentionat in declaratie.

Saptamana trecuta, Taiwanul a ordonat o retragere masiva de pe piata a bauturilor si produselor alimentare suspectate ca sunt infectate cu dietilhexil.
sursa: http://english.cri.cn

› China adera la standarde ISO pt. calitatea jucariilor