Home > Stiri EXTERNE > Coca-Cola UK a obtinut certificatul ISO 20121

Coca-Cola a obtinut certificarea ISO 20121 (sistemul de management al sustenabilitatii)  pentru JO Londra 2012

18 septembrie 2012. In iunie 2012, Coca-Cola Marea Britanie a obtinut certificarea sistemului de management al sustenabilitatii conform ISO 20121:2012 in urma auditului realizat de SGS United Kingdom Ltd, ca o pregatire pentru Jocurile Olimpice si Paralimpice Londra 2012.

Domeniul certificarii ISO 20121 a acoperit toate activitatile desfasurate de companie la Jocurile Olimpice, incluzand transmiterea tortei olimpice, operatiunile la fata locului, prezentarile si activitatile de promovare a vanzarilor prin publicitate.

Sediul central britanic al companiei Coca-Cola, aflat in Londra, este certificat conform standardului international ISO 14001 pentru sistemul sau de management al mediului.

Provocarea sustenabilitatii

Compania Coca-Cola s-a implicat si a fost asociata cu Jocurile Olimpice de mult timp. Acest lucru a inceput in urma cu peste 80 ani, cand a sprijinit Jocurile Olimpice din 1928, care au avut loc la Amsterdam.

In calitatea sa de Partener Mondial al Miscarii Olimpice, Coca-Cola si-a dorit ca activitatile sale din cadrul evenimentului Londra 2012 sa stabileasca un nou punct de reper mondial pentru sustenabilitatea marilor evenimente si a colaborat indeaproape cu Comitetul de Organizare din Londra al Jocurilor Olimpice si Paralimpice (LOCOG) pentru a atinge impreuna ambitiosul obiectiv de a trasforma Londra 2012 in cele mai sustenabile Jocuri ale timpurilor moderne.

In special, Coca-Cola si-a dorit ca activitatile sale din cadrul evenimentului Londra 2012 sa sprijine obiectivul LOCOG de atingere a nivelului de zero deseuri si sa incurajeze exercitiul fizic, sanatatea si starea de bine, iar ca operatiunile sale sa aiba o amprenta neutra de carbon.

Olivia Knight-Adams, coordonatorul proiectului de sustenabilitate Coca-Cola in cadrul Jocurilor Olimpice, a declarat:

“Cand am inceput sa facem planificari pentru Jocurile Olimpice, ne-am dat seama ca un sistem ca ISO 20121 ne va ajuta sa ne indeplinim telurile si sa integram sistematic sustenabilitatea in toate aspectele sponsorizarii Jocurilor Olimpice Londra 2012.”

Noul standard al sustenabilitatii ISO 20121

Noul standard international ISO 20121 mentioneaza cerintele si prezinta liniile directoare referitoare la sistemele de management al sustenabilitatii evenimentelor si activitatilor asociate evenimentelor. Standardul a fost conceput pentru a asigura ca toate evenimentele lasa in urma un patrimoniu pozitiv. ISO 20121 este un standard relevant pentru lantul de aprovizionare din industria evenimentelor, aici incadrandu-se si organizatorii si directorii evenimentelor, furnizorii de alimente si bauturi, constructorii de standuri si furnizorii de servicii logistice.

Standardul ofera cadrul necesar: masurarii, reducerii si eliminarii impactului negativ pe care evenimentele il pot avea asupra mediului, societatii si economiei; optimizarii planificarii si proceselor; si maximizarii beneficiilor aduse de evenimente.

Sistemul de management al sustenabilitatii

Etapele de pregatire pe care Coca-Cola le-a parcurs pentru a fi evaluata conform cerintelor standardului ISO 20121 au inclus:
• dezvoltarea unui nou manual al sistemului de management al sustenablitatii, a unei noi politici privind sustenabilitatea concepute special pentru Londra 2012 si a unui ghid pentru furnizori;
• imbunatatirea procedurilor de achizitii pentru a transforma sustenabilitatea intr-o parte esentiala a procesului de licitare;
• stabilirea unor teluri cu functie specifica pentru a garanta ca managerii si echipele lor contribuie la planurile de sustenabilitate in ansamblu;
• elaborarea unor materiale de instruire cu functii specifice privind sustenabilitea;
• organizarea unor intruniri trimestriale avand ca tema sustenabilitatea pentru a verifica progresele inregistrate in indeplinirea obiectivelor.

Evaluarea realizata de SGS

Coca-Cola a ales SGS pentru efectuarea auditului de certificare ISO 20121:2012. Cu peste 70000 angajati si cu o retea de peste 1350 birouri si laboratoare la nivel global, SGS se numara printre liderii mondiali in inspectie, verificare, testare si certificare.

Olivia Knight-Adams a spus: “Am ales SGS pentru ca ni s-a parut ca inteleg bine noul standard si ca au o abordare pragmatica.”

“Evaluarea facuta de SGS s-a dovedit a fi minutioasa, bine organizata si foarte utila. Auditorul nostru, Ana, avea cunostinte bune despre standard si despre sustenabilitate, insa incerca sa fie pragmatica si sa ne ofere cat mai multe informatii. Ea ne-a ajutat sa identificam potentialele oportunitati de imbunatatire – totul a fost perceput mai degraba ca un exercitiu de strategie decat ca o abordare birocratica, asa cum am simtit ca s-au desfasurat alte audituri.”

Ana Inacio, auditor SGS , a declarat:

“Am descoperit ca personalul Coca-Cola este pasionat de marca si de sustenabilitate si ca se asigura ca activitatile companiei au un impact pozitiv si durabil.”

Initiativele legate de sustenabilitate

Implementate in cadrul noului sistem de management al sustanbilitatii ISO 20121, initiativele Coca-Cola legate de sustenabilitatea Jocurilor Olimpice au inclus:
• servirea tuturor produselor Coca-Cola in ambalaje complet reciclabile, care contin ele insele 25% plastic reciclat;
• utilizarea unor vehicule cu combustibil biogazos in aprovizionarea punctelor de vanzare;
• asigurarea faptului ca racitoarele de bauturi de la fata locului nu contin hidrofluorocarbon;
• utilizarea materialelor reciclate ori de cate ori acest lucru este posibil si pentru orice, de la uniformele angajatilor pana la standurile de vanzare;
• asteptari la adresa furnizorilor, ca si acestia sa actioneze si sa se aprovizioneze sustenabil, folosind, de pilda, materiale reciclate si reducandu-si volumul de ambalaje;
• incorporarea recomandarilor WWF (World Wildlife Fund) in strategia sa de protectie a mediului.

Beneficiile standardului ISO 20121

Olivia Knight-Adams a spus: “ISO 20121 s-a dovedit a fi un instrument extrem de eficace de aplicare a strategiei noastre de sustenabilitate corporativa in sustinerea unui mare eveniment, si anume sponsorizarea Jocurilor Olimpice si Paralimpice Londra 2012. El ne-a ajutat in special sa antrenam pe toata lumea in acest proces, astfel incat toti sa fie pe deplin lamuriti asupra obiectivelor noastre referitoare la sustenabilitate, si sa sa dedice indeplinirii lor.”

“ISO 20121 ne-a mai ajutat si sa le expunem importanta sustenabilitatii furnizorilor nostri, ceea ce i-a incurajat si pe ei sa fie inovatori si sa introduca noi solutii sustenabile.”

Pasii urmatori

Olivia Knight-Adams lucreaza in prezent la un raport de constatare ulterior Jocurilor Olimpice Londra 2012 si la elaborarea unui pachet de masuri privind sustenabilitatea. Acesta va fi disponibil pentru viitoarele orase care vor gazdui evenimente sponsorizate de Coca-Cola si vor putea fi aplicate si de alte parti interesate din industria evenimentelor, in speranta ca acest lucru va incuraja si alti sponsori si organizatori de evenimente sa adopte in viitor o abordare mai sustenabila a managementului evenimentelor.

In plus, Coca-Cola spera ca toti furnizorii care au legatura cu organizarea evenimentelor sa isi implementeze si ei standardul ISO 20121.

Sfaturi pentru alte organizatii

“As recomanda ca si alte organizatii sa adopte ISO 20121,” a spus Olivia Knight-Adams. “Puneti-va la punct un sistem simplu si prietenos cu utilizatorul si asigurati-va ca persoana care conduce procesul de implementare este pasionata de sustenabilitate si se bucura de sustinerea deplina a conducerii superioare.”

“La inceput poate fi nevoie de timp si de resurse, insa, odata ce sistemul este implementat, el se va dovedi un cadru util pentru reunirea, integrarea si imbunatatirea performantei dvs. in ceea ce priveste sustenabilitatea,” a concluzionat Knight-Adams. (dupa un comunicat al eventindustrynews.co.uk)

› Coca-Cola UK a obtinut certificatul ISO 20121