Home > Stiri EXTERNE > Cum sprijina standardele ISO industria auto globala

La drum cu standardele ISO

La ora actuala sunt putine ramuri industriale mai globalizate decat sectorul productiei auto, a carui lanturi de distributie leaga strans la nivel global diversi parteneri economici, de anvergura mica, mijlocie si mare.

Standardele internationale ISO permit sistemului sa fie eficient si coerent.

O noua brosura ISO intitulata “Cum sprijina standardele ISO industria auto globala” prezinta o compilatie de articole recente preluate din revista ISO Focus+ precum si din varii declaratii de presa ce reliefeaza anvergura raspunsului rapid din partea ISO fata de cerintele acestui important sector industrial.

In mod cert, avand in vedere ca exista la ora actuala mai mult de un miliard de vehicule in circulatie la nivel mondial, daca sectorul auto, alaturi de partenerii din lantul de distributie, ar utiliza cele mai noi standarde referitoare la aspecte legate de siguranta, impactul asupra mediului sau alte cerinte specifice, atunci acest lucru ar avea un impact enorm asupra tuturor celor trei dimensiuni ale dezvoltarii durabile – sociala, ambientala si economica.

Importanta acestei provocari se reflecta in raspunsul ISO. Dintr-un total de peste 19500 de standarde internationale, cuprinzand aproape toate sectoarele de afaceri si domeniile tehnologice, un numar de 900 au fost dezvoltate pentru vehiculele auto si tehnologiile adiacente.

Aceste standarde ISO ofera beneficii:

Pentru producatori – standardele ISO ofera specificatii legate de siguranta, calitate, performanta si impact asupra mediului ambiant

Pentru lanturile de aprovizionare – standardele ISO prezinta cerinte armonizate care faciliteaza outsourcing-ul, competitia onesta, participarea furnizorilor din tarile in curs de dezvoltare (egalizand sansele actorilor economici din domeniu) in acelasi timp reducand costurile prin stimularea competitiei in cadrul licitatiilor.

Pentru organismele de reglementare – standardele ISO furnizeaza o compilatie de informatii tehnice de baza (imbogatita si revizuita cu regularitate) pentru aparatul legislativ, referitoare la aspecte legate de siguranta si poluare

Pentru consumatori si utilizatori – standardele ISO permit ca activitatea de conducere a unui autovehicul sa fie mai simpla si mai sigura, protejand pasagerii (in special copiii) si pietonii si diminuand costul de achizitie

Pentru departamentele de cercetare-dezvoltare – standardele ISO faciliteaza inovatia si inglobarea de noi tehnologii prin oferirea de terminologie armonizata la nivel global si consens cu privire la aspecte legate de sanatate, siguranta si mediu

Noua brosura include interviuri realizate cu manageri de top din cadrul unor companii precum Kia Motors Corporation, Chrysler Group and Fiat, Daimler and Rolls Royce Motor Cars, care isi impartasesc viziunile cu privire la standardele ISO. Brosura include si o lista de standarde ISO pentru sectorul din ce in ce mai important al vehiculelor electrice.

Brosura “Cum sprijina standardele ISO industria auto globala”, publicata in limbile engleza si franceza, este disponibila gratuit la secretariatul central ISO, prin magazinul ISO sau prin contactarea departamentului de marketing, comunicare si informare. De asemenea, brosura poate fi obtinuta de la institutele nationale membre ISO. (dupa un comunicat ISO)

› Cum sprijina standardele ISO industria auto globala