Subsecretarul american pentru standardizare elogiaza standardele ISO pentru sustenabilitate
20 septembrie 2012. ISO face progrese enorme in dezvoltarea standardelor pentru sustenabilitate si conduce in acest domeniu prin standarde ca ISO 14001 (managementul mediului) si ISO 50001 (managementul energiei), potrivit lui Patrick Gallagher, subsecretarul american al comertului pentru standardizare si tehnologie si directorul Institutului National de Standarde si Tehnologie (NIST).
“Tin sa felicit ISO si sa ii aduc un omagiu pentru initiativele intreprinse in domeniul standardizarii sustenabilitatii. In mod deosebit, ISO 14001 si ISO 50001 sunt modele pentru maniera de abordare a sustenabilitatii in practica si in management,” a spus el in discursul de deschidere a celei de-a 35-a Adunari Generale a celui mai mare dezvoltator de standarde internationale din lume, ISO, care a inceput pe 19 septembrie in San Diego, SUA, si a fost gazduita de membrul national ISO, American National Standards Institute (ANSI), unul dintre membrii fondatori ai organizatiei.
Dr. Gallagher a spus: “Sustenabilitatea este efectiv o prioritate. Gestionarea inteleapta a resurselor finite din lume este una dintre cele mai importante provocari sociale pe care le avem de infruntat. Si, dupa cum bine stiti cu totii, standardele joaca un rol esential in modul in care evaluam aceasta provocare.”
“Sustenabilitatea nu se refera numai la o parte a procesului, ci la intregul ciclu de viata al unui produs: proiectare, productie, utilizare si eliminare. Este vorba despre antrenarea tuturor in acest demers – producatori, distribuitori, organisme de reglementare, cumparatori si utilizatori.”
“Pe o piata mondiala, nu pot sa ma gandesc la o provocare mai importanta pe care ne-am putea-o asuma. Eforturile noastre de a stabili in cadru normativ vor constitui un teren fertil pentru inovatie si creativitate. Este o provocare care merita infruntata.”
Dr. Gallagher a mai subliniat si importanta standardelor mondiale pentru companii si pentru consumatori “deoarece tehnologia nu cunoaste frontiere, ea se aplica la scara globala”.
Presedintele ISO, dr. Boris Aleshin, a precizat ca, atunci cand ISO si-a inceput activitatea, in 1947, organizatia avea 26 membri. “Astazi,” a spus el, “familia ISO este alcatuita din organismele nationale de standardizare din 164 tari, incluzand economii industrializate, in curs de dezvoltare si in tranzitie, din toate regiunile lumii.”
Dr. Aleshin le-a spus delegatilor ca ISO are o oportunitate formidabila de a obtine o mai mare recunoastere strategica a valorii standardizarii pentru mediul de afaceri, autoritatile publice si consumatori. Insa el a avertizat: “In calitatea noastra de organizatie internationala de standardizare, trebuie sa ne asiguram ca suntem cunoscuti de catre consumatori si ca nu discutam intr-un cerc inchis, adica intre noi.”
“Acest cerc trebuie sa se deschida catre exterior si trebuie sa descoperim cele mai convingatoare si mai insufletite modalitati de a face acest lucru, astfel incat sa aratam clar modul in care standardele le aduc beneficii celor din exterior. Pentru a face asta, ar trebui sa gasim noi forme de comunicare, noi idei de dezbatut si sa ne hotaram asupra unor masuri de aplicare – pentru a putea indeplini mai simplu, mai rapid si mai bine tot ceea ce intreprindem.”
Urmatorul vorbitor, Jim Pauley, presedintele consiliului de administratie ANSI, le-a spus delegatilor: “Pentru ca sunteti experti in standardizare, cunoasteti faptul ca standardele si conformitatea joaca un rol crucial in economie. Ne place adesea sa citam statistica Departamentului Comertului din SUA conform careia standardizarea are un impact asupra a peste 80 % din comertul mondial cu marfuri. Cifrele corespondente in termeni financiari nu au fost inca oficial stabilite pentru 2012, insa, pentru 2011, acel impact de 80 % ajunge pana la peste 13 trilioane de dolari.”
“Este clar ca utilizarea eficienta a standardelor si a conformitatii promoveaza interoperabilitatea tehnologica si concurenta mondiala a tuturor companiilor. Printr-o cooperare mai stransa, ca si prin impartasirea informatiilor, este posibil sa economisim la nivelul costurilor si sa obtinem mai multa eficacitate – ceea ce este in mod clar o prioritate in peisajul economic actual. Atunci cand companiile au randament, si economiile nationale cunosc imbunatatiri.”
“Insa standardele si conformitatea mai joaca inca un rol important pe piata mondiala. Ele demonstreaza calitatea si le inspira incredere clientilor.”
Adunarea Generala ISO s-a desfasurat pe 19 si 21 septembrie, ziua de 20 septembrie fiind rezervata unei sedinte publice consacrate discutarii a doua dintre provocarile pe care le infrunta comunitatea internationala – inovatia si aspectele economice referitoare la dezvoltarea durabila – domenii in care standardele internationale isi aduc deja contributia. Insa ar putea sa faca oare si mai mult? (dupa un comunicat de presa www.iso.org)