5 februarie 2011, Calamba City, Filipine: Pregatindu-se pentru piata de export, trei importante firme alimentare din Calabarzon au participat la seminarii de formare despre sistemul de management al calitatii, seminarii organizate de Departamentul de Comert si Industrie (DTI) din Calabarzon.
Edna & Rebecca’s Banana Chips din Batangas, Carm Foods Enterprises din Cavite, si Golden Arrow din Laguna, firme de prelucrare a alimentelor si potential exportatori de alimente, au participat la seminarul de formare.
Yvon Bertrand, expert in sistemul de management al sigurantei alimentare, si un consilier voluntar al Canadian Executive Service Organization (CESO), au calatorit in ianuarie in provinciile Batangas, Cavite si Laguna pentru a dirija seminariile despre siguranta alimentelor si HACCP (analiza riscurilor si punctelor critice de control).
In afara de seminarul de trei zile, tuturor celor trei firme li s-au acordat consultatii private cu Bertrand privind stabilirea sistemului HACCP in cadrul fiecarei firme.
Seminariile au avut ca scop pregatirea firmelor alimentare pentru a fi conforme cu cerintele internationale de siguranta alimentelor si in special cu cerintele HACCP.
Tarile importatoare, mai ales Statele Unite, America de Nord si Uniunea Europeana, cer firmelor exportatoare de alimente sa fie certificate cu sistemul HACCP.
HACCP, sau analiza riscurilor si punctelor critice de control, este un sistem al sigurantei alimentare international recunoscut, bazat pe date stiintifice, conceput sa previna, reduca sau elimine potentialele riscuri legate de siguranta alimentelor. Acest sistem cere firmelor din domeniu sa dezvolte proceduri documentate care sa detalieze activitatile intreprinse pentru indeplinirea cerintelor reglementare, si, de asemenea, evidente care sa dovedeasca respectarea regulilor.
Cunostintele de specialitate ale lui Bertrand despre managementul sigurantei alimentare au fost fructificate de DTI intr-un acord intre DTI Calabarzon si CESO, acord in care CESO ofera asistenta tehnica, profesionala si manageriala prin servicii de consultanta si indrumare intreprinderilor micro, mici si mijlocii.
CESO este o organizatie canadiana de cooperare voluntara, a carei misiune este sa contribuie la uniformizarea diferentelor economice si sociale dintre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare. CESO ofera cunostinte si indrumare prin consilierii sai voluntari in vedera unei dezvoltari economice asistate.
“Asistenta acordata de CESO reprezinta un aport foarte valoros in dezvoltarea exportatorilor, in special a celor aderenti la programul de export initiat de DTI,” a declarat Marilou Quinco-Toledo, director regional al DTI Calabarzon, in timpul unui interviu de plecare cu un voluntar canadian.
De asemenea, aproximativ 50 de reprezentanti ai altor cooperative si firme prelucratoare de alimente au participat la seminariile tinute in Batangas, Cavite si Laguna.
Carm Foods Enterprises produce peste afumat si uscat, Edna & Rebecca’s produce chipsuri de banana, iar Golden Arrow produce prajituri dintr-o planta din specia Maranta. (sursa: www.pia.gov.ph)