O firma de prelucrare a carnii s-a certificat ISO 22000
26 septembrie 2012. Crescatorii de animale trebuie sa colaboreze intre ei, deoarece activitatea pe care o desfasoara joaca un rol important in determinarea calitatii carnurilor prelucrate si neprelucrate.
Stephan Duyck, directorul general al unei firme de prelucrare a carnii din Uganda, Fresh Cuts, a spus ca lantul valoric al carnii incepe din ferme, ceea ce inseamna ca fermierii trebuie sa isi puna permanent problema cresterii unor animale de calitate pentru a le permite firmelor de prelucrare sa promoveze standardele calitatii in beneficiul consumatorilor finali.
“Deoarece continuam sa adoptam standardele de asigurare a calitatii in procesul de productie, avem nevoie de sprijinul fermierilor, care trebuie sa isi hraneasca animalele prin metode moderne si sa creasca animale de calitate pentru a-si atrage beneficii financiare sporite,”
a declarat el.
Citatul apartine unui discurs tinut de Duyck in timpul unei conferinte de presa care a avut loc de curand ca urmare a obtinerii de catre compania sa a certificarii ISO 22000:2005 din partea organismului mondial de certificare Bureau Veritas International, care monitorizeaza, printre altele, si standardele de siguranta alimentara.
Duyck le-a explicat jurnalistilor procesul de certificare ISO, precizand ca Fresh Cuts a reusit sa primeasca aceasta distinctie internationala dupa ce a parcurs un proces strict si meticulos de standardizare si audit, care a durat patru luni.
“Certificarea ISO 22000 reprezinta recunoasterea internationala a angajamentului asumat de Fresh Cuts in privinta furnizarii de carnuri proaspete si de calitate la nivel regional. Rigurosul proces prin intermediul caruia am reusit sa o obtinem garanteaza eficienta interna si satisfactia clientilor, deoarece ne axam pe o comunicare proactiva cu partile interesate, pe intelegerea nevoilor si dorintelor lor, pe informarea lor asupra oricaror schimbari care pot surveni si pe perfectionarea sistemelor de management in mod corespunzator,” a mai spus el.
“Obtinerea certificarii ISO 22000:2005 nu numai ca ii ofera companiei un atu in fata concurentei, ci ii si asigura, in acelasi timp, pe clientii nostri de calitatea si siguranta produselor noastre, care depasesc standardele internationale ale sanatatii si sigurantei alimentelor,” a precizat Duyck.
Vicky Adongo, directorul de asigurare a calitatii in cadrul companiei, a remarcat faptul ca solicitarea excelentei si a fiabilitatii pe piata carnurilor a constituit un subiect de interes pentru consumatori in ultimul timp.
“Am fost confruntati cu problema unor carnuri care au fost introduse pe piata desi nu indeplineau standardele, ceea ce, din nefericire, a facut ca publicul sa devina sceptic. Castigarea acestei certificari ISO 22000 este o declaratie publica pe care le-o facem clientilor nostri, si anume ca depunem un efort in plus pentru a le furniza produse sigure si de calitate,” a spus ea.
Pe plan intern, certificarea ISO 22000 imbunatateste aptitudinile manageriale, optimizeaza utilizarea de resurse printr-o implicare sporita a personalului si perfectioneaza procesele organizatiei. In afara de initiativa automatizarii fabricii, Fresh Cuts si-a imbunatatit si lantul de aprovizionare si factorul de trasabilitate a carnurilor sale, prin mentinerea unei comunicari permanente intre fermieri si companie si prin serviciile unui medic veterinar care ii sfatuieste pe fermieri in privinta igienei si a calitatii furajelor puse la dispozitia animalelor.
Duyck a explicat ca standardizarea proceselor a fost extinsa si la micile intreprinderi care se ocupa, de pilda, cu prepararea la gratar a carnatilor produsi de Fresh Cuts, firma acordandu-le certificate si inscriptionandu-le locatiile cu marca “sigiris” pentru o recunoastere mai usoara (dispozitiv traditional de preparare a alimentelor).
Fresh Cuts a incheiat de curand un parteneriat strategic cu Ireland Blythe Limited (IBL) Group, unul dintre cele mai mari conglomerate de afaceri din Mauritius, ceea ce ii ofera companiei avantajul financiar de a-si inalta capacitatile de prelucrare a carnii la un nivel competitiv pe piata de export, care include in prezent Sudanul de Sud si Republica Democratica Congo. Pentru mai multe informatii, vizitati www.freshcuts.biz.