Home > Stiri EXTERNE > HACCP pentru Imbuteliere si distributie apa minerala

Voltic Ghana se bazeaza pe HACCP pentru a-si creste cota de piata

13 septembrie 2012. Voltic Ghana Limited, o mare companie care se ocupa cu imbutelierea si distributia apei minerale, crede ca adoptarea voluntara a sistemului HACCP (analiza riscurilor si a punctelor critice de control) are un mare ppotential de a creste cota de piata locala a companiei.

HACCP reprezinta o abordare sistematica si preventiva a sigurantei produselor alimentare si farmaceutice. Sistemul identifica pericolele de natura fizica, alergenica, chimica si biologica din procesul de productie care ar putea duce la produse finite nesigure; de asemenea, HACCP ajuta si la elaborarea si aplicarea unor masuri pentru scaderea acestor riscuri la un nivel de siguranta acceptabil.

Voltic Ghana este in prezent singura companie de imbuteliere a apei din tara care a primit un certificat HACCP de la Food and Drugs Board (FDB), ceea ce implica implementarea si auditarea sistemului HACCP.

Sistemul HACCP permite accesul produselor ambalate de companie pe piata internationala si promoveaza siguranta produselor, ceea ce, conform reprezentantilor Voltic, se traduce prin increderea clientilor in respectivele produse.

“Un sistem bun de tratare a apei este unul care ia in considerare si implementeaza masurile de control adecvate pentru a raspunde neajunsurilor calitatii apei si pentru a indeplini nevoile specifice ale clientilor”, a declarat Raymond Mensah Gbetivi, director de asigurare a calitatii la Voltic.

Certificatul HACCP a fost obtinut la numai patru luni de cand Voltic a intampinat probleme referitoare la calitatea apei din fabrica sa Nyame Ani din Kumasi.

Aproximativ 25000 sticle de apa au fost suspectate de contaminare in acea perioada si au fost retrase de pe piata si distruse in urma plangerilor depuse de clienti.

“Incepand din 11 mai si pana acum, nu am mai avut produse pe piata cu astfel de particule. A fost prima data cand un asemenea incident s-a intamplat aici, la Nyame Ani, iar de atunci nu am mai avut nicio problema”, le-a spus Gbetivi jurnalistilor in timpul unei vizite a acestora la fabrica din Nyame Ani, intrevedere organizata pentru ca acestia sa obtina informatii de la fata locului despre procesele de productie.

Potrivit lui Gbetivi, agentiile de stat responsabile de sanatatea publica si de standardele produselor s-au implicat in auditarea sistemelor aplicate de fabrica.

“Am trimis mostre si la Institutul de Cercetare a Apei pentru a ne asigura ca orice ar exista in apa nu are un impact asupra sanatatii consumatorilor, iar rezultatele au dovedit clar ca nu exista bacterii in apa, acele particule nefiind chimice, ci pur si simplu reziduuri ale depunerilor de fier rezultate in urma tratarii apei cu ozon”, a mai spus directorul de asigurare a calitatii din cadrul Voltic.

Voltic, o sucursala a companiei SABMiller PLC, isi desfasoara activitatea in Ghana de 17 ani. Mai multe informatii despre Voltic la adresa: www.sabmiller.com.

› HACCP pentru Imbuteliere si distributie apa minerala