Home > Stiri EXTERNE > Un institut de standardizare obtine acreditari ISO

15 iulie 2011. Inspectoratul piscicol si laboratorul alimentar din cadrul Institutului Namibian de Standarde (NSI) au primit certificate de acreditare din partea organismului recunoscut international, South African National Accreditation Systems (SANAS). Discutand pe marginea decernarii certificatelor de saptamana trecuta, Riundja Ali Kaakunga, presedintele consiliului de administratie NSI, a spus ca acesta este inca un pas important facut de institut.

“Este o realizare importanta pentru NSI, pentru industria piscicola din Namibia si pentru industria conservelor de carne din Namibia, deoarece acreditarea NSI da incredere in produsele testate, inspectate si certificate de NSI, resultand un acces crescut pe piata al acestor importante produse de export namibiene.

Importanta sectorului piscicol in economie nu poate fi exagerata, de vreme ce acest sector vine al doilea dupa minerit ca si contributie la produsul intern brut (PIB) si la profiturile din export. Industria piscicola este o sursa serioasa de locuri de munca pentru multi namibieni. Se estimeaza in prezent ca numarul de angajati in aceasta industrie se ridica la circa 13700,” a precizat Kaakunga.

Inspectoratul piscicol NSI a fost evaluat privind conformitatea cu standardul ISO/IEC 17020:1998, in timp ce laboratorul alimentar a fost acreditat in conformitate cu standardul international ISO/IEC 17025:2005. Potrivit lui Kaakunga, acreditarea este un indicativ al angajamentului luat de NSI fata de implementarea sistemelor de management care indeplinesc cerintele standardelor internationale si fata de dezvoltarea competentelor cerute.

“Practic, NSI este destul de avansat in ceea ce priveste implementarea planului strategic 2008-2012. Avand sprijin continuu de la guvern, cooperand cu industria si beneficiind de indrumarile Consiliului Namibian de Standarde, am incredere ca NSI este pregatit sa inregistreze mai mult succes ,” a concluzionat Kaakunga.

Discutand la randul sau evenimentul, guvernatorul regiunii Erongo, Cleophas Mutjavikua, a spus ca realizarea NSI va contribui la economia tarii, atat direct, cat si indirect.

“Sunt incantat sa remarc faptul ca NSI continua sa munceasca asiduu pentru a garanta ca toate departamentele sunt acreditate, ceea ce va contribui la un acces sporit pe piata a produselor namibiene. Sunt convins ca aceasta realizare va contribui imens la dezvoltarea economiei noastre,” a afirmat Mutjavikua.

Cu doua luni in urma, Institutul Namibian de Standarde a inaugurat un laborator metrologic, ca parte a eforturilor depuse pentru a garanta ca tara are acces la masuratori precise si fiabile. sursa: www.economist.com.na

› Un institut de standardizare obtine acreditari ISO