Home > Stiri EXTERNE > Intel obtine certificarea energetica ISO 50001

25 iunie 2012. Componentes Intel din Costa Rica a obtinut certificarea standardului international de management al energiei ISO 50001, realizare care a transformat unitatea central-americana in prima din lume dintre cele apartinand companiei multinationale Intel care detine aceasta distinctie ISO.

Potrivit unui comunicat de presa dat publicitatii de companie, standardul ii va permite acesteia sa isi scada costurile operative, reducandu-si amprenta ecologica si consolidandu-si programele de conservare a resurselor naturale prin intermediul unei functionari mai sustenabile.

Atingerea acestui obiectiv a impus eforturi care au debutat in urma cu patru ani, prin identificarea oportunitatilor de imbunatatire a proceselor de masurare a consumului si de control si monitorizare a cheltuielilor energetice.

Printre masurile implementate se numara imbunatatirea utilizarii aparatelor de aer conditionat si optimizarea utilizarii electricitatii in procesele de productie a cipurilor de ultima generatie. In aceasta directie, fabrica a investit in modernizarea echipamentelor.

Merita sa mentionam ca, numai in 2011, fabrica din Belén a economisit 4.000.000 kWh, ceea ce echivaleaza cu furnizarea de lumina electrica suficienta lunar pentru 17.000 de familii; Intel Costa Rica a mai economisit si 22.000 metri cubici de apa, echivalentul consumului lunar pentru 900 de gospodarii.

Certificarea ISO 50001 este una dintre cele mai recente certificari ISO implementate in statul Costa Rica. Intr-adevar, standardul a fost lansat la nivel national la sfarsitul lunii trecute. Organizatia Internationala pentru Standardizare a mai publicat si alte standarde dedicate masurarii si imbunatatirii de catre companii a proceselor de management referitoare la mediul inconjurator, de exemplu ISO 14061, care ofera instrumente de ajutor in masurarea, cuantificarea si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Unitatea Componentes Intel Costa Rica a fost inaugurata pe 26 aprilie 1997 si se intinde pe o suprafata de 52 hectare in cantonul Belén. Pentru mai multe informatii, vizitati www.intel.com/costarica/costarica/.

› Intel obtine certificarea energetica ISO 50001